Tamperelaismies unohti päivittää ansioluettelonsa: TE-toimistolta tyly rangaistus

Tamperelaisen Mika Perkiömäen työttömyystuki katkaistiin, koska hän ei muistanut päivittää ansioluetteloaan TE-toimiston CV-nettiin.

Elias Lahtinen
Tamperelaismies unohti päivittää ansioluettelonsa: TE-toimistolta tyly rangaistus

Mika Perkiömäen on vaikea ymmärtää TE-toimiston päätöstä.

Fanni KangasvieriAamulehti

Aamulehden juhannusviikolla julkaisema mielipidekirjoitus työttömyystuen piirissä olevien oikeuksista synnytti runsaasti keskustelua. Kirjoituksen takana on tamperelainen Mika Perkiömäki, joka on tehnyt pätkätöitä valmistumisestaan lähtien. Hän on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri.

Perkiömäki saa pätkätöiden ohella työttömyystukea ja soviteltua päivärahaa vähäisten tulojen vuoksi.

Lue Aamulehdessä julkaistu mielipidekirjoitus täältä.

Perkiömäki on työskennellyt kevään aikana neljälle opetusalan työnantajalle. Hän osallistui TE-toimiston järjestämään pakolliseen infotilaisuuteen viime tammikuussa.

–Tilaisuuden jälkeen sitouduin hakemaan töitä ja päivittämään omat tietoni TE-toimiston CV-nettiin. Teen kuitenkin koko ajan aktiivisesti töitä, ja syksyksi on jo solmittu työsuhteita, Perkiömäki sanoo.

CV-netti on palvelu, joka on suunnattu kaikille työtä etsiville. Perkiömäki on julkaissut verkkosivulla tietonsa ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten, mutta tänä keväänä hän ei kuitenkaan muistanut päivittää tietojaan palveluun uudelleen.

–Työkiireiden takia unohdin lisätä tuoreen ansioluetteloni palveluun. Lähdin vappuna lomamatkalle, jonka aikana TE-toimisto oli lähettänyt minulle postissa kirjeen. Siinä kysyttiin, miksen ollut toiminut ohjeiden mukaan.

Perkiömäki julkaisi tietonsa CV-netissä heti matkan jälkeen. Silloin oli kuitenkin jo liian myöhäistä.

–Sain pienestä unohduksesta rangaistukseksi 60 päivän karenssin, hän kertoo.

TE-toimisto määrittelee karenssin aikajaksoksi, jonka aikana asiakas menettää työttömyysetuuden toimittuaan työvoimapoliittisesti moitittavalla tavalla.

Onko tässä tilanteessa tapahtunut näin TE-toimiston johtaja Riku Immonen?

–TE-toimiston tekemät päätökset ovat standardoituja. Saman tyyppisistä tapauksista annetaan aina sama sanktio riippumatta yksittäisistä taustatekijöistä. Rangaistus määrätään henkilön oman toiminnan perusteella. Tässä kohtaa unohtaminen ei riitä perusteeksi, Immonen kommentoi.

Päätös pysyi samana

60 päivän karenssi määrätään silloin, kun asiakas on kieltäytynyt työllistymistä edistävästä palvelusta tai koulutuskokeilusta. Perkiömäen kannalta CV-netin tarjoama palvelu on kuitenkin ollut hyödytön.

–Omituisinta on, että tähän mennessä CV-netin profiiliani ei ole katsottu ainuttakaan kertaa. Palvelu ei ole siis edistänyt työnsaantiani mitenkään, Perkiömäki sanoo.

Elias Lahtinen
Perkiömäki saa pätkätöiden ohella työttömyystukea ja soviteltua päivärahaa vähäisten tulojen vuoksi.

Perkiömäki saa pätkätöiden ohella työttömyystukea ja soviteltua päivärahaa vähäisten tulojen vuoksi.

Johtaja Immosen mukaan palvelun käytännöllisyyttä seurataan kuitenkin jatkuvasti.

–Meillä ei ole yksittäisiä tilastoja siitä, kuinka paljon CV-tietoja katsotaan. Tiedämme kuitenkin, että työnantajien ja tekijöiden välistä kohtaamista palvelussa tapahtuu.

Perkiömäki teki TE-toimistolle asiasta valituksen, jossa hän pyysi karenssiajan alentamista 15 päivään. Päätös pysyi kuitenkin samana. TE-toimiston johtaja Immosen mukaan päätösten tekemiseen on annettu selkeät toimintaohjeet pääkaupunkiseudulta.

–Tämän takia lähetämme asiakkaalle ennen päätöstä selvityslomakkeen, jossa hän saa selittää toimintaansa. Tietyistä toimintaperiaatteista on pakko pitää kiinni. Tasapuolisuuden takia meidän täytyy tehdä samanlaisia päätöksiä riippumatta eriävistä taustatekijöistä, Immonen sanoo.

Kesä kuluu luottokortin varassa

Perkiömäki kertoo jutelleensa päätöksen tehneen virkailijan kanssa.

–Hän kertoi, että kyseisessä tapauksessa sanktio on joko 60 päivän karenssi tai ei rangaistusta laisinkaan. Lakipykälä on siltä kohtaa kuulemma varsin selkeä.

TE-toimiston päätöstä Perkiömäen on vaikea ymmärtää, vaikka hän unohduksen myöntääkin. Opetusalalla kesät ovat töiden osalta hiljaisia, joten hän on työttömänä ainakin elokuuhun asti. Päivittäiset menot katetaan luottokortilla.

–Infotilaisuudessa sitouduin työn hakemiseen ja ansioluetteloni julkaisemiseen. Tosiasia kuitenkin on, etten ole vain hakenut töitä vaan myös tehnyt niitä ahkerasti. Työttömänä olen vain kesäisin, mistä syystä tämä karenssi osui pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan, mies miettii.


Kommentit (43)

 • Nimetön

  Suomi on oikea byrokraatikon toivemaa.
  Virkamiehet ja byrokraatit pyörittelee papereita ja kiusaa kansalaisia jos minkäkinlaisilla
  lomakkeilla ja kaavakkeilla ja säännöillä mutta ketään ei kiinnosta onko siitä mitään muuta hyötyä
  kuin työllistää nämä paperinpyörittelijät!

 • työttömänä

  Entäpä jos te-virkailija tekee virheen esim. työnhaku katkeaa ilman syytä? Näinkin on käynyt ja vaikka asian on väitetty olevan kunnossa niin eipä ole ollut. On saanut seuraavia rahoja odotella reilusti yli kuukauden. Onko virkailijalta tällöin katkaistu palkanmaksu? No ei tietenkään, inhimillisiä virheitä tapahtuu ja työnhakijan on vaan ymmärrettävä. Työnhakijan unohdus taas on aina omaa syytä ja laiskuutta ja siitä on rankaistava kovimman mukaan ilman harkintaa. Amen.

  Luulisi nyt palkkaasaavan virkailijan osaavan hoitaa velvoitteensa ajallaan. Siinä tapauksessa, että muisti ei pelitä, kannattaa laittaa muistutus vaikka työpöydälle: jos ei hoida työtään niin kortisto odottaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio