Tamperelainen Ville, 23, on yksi Suomen vahvimmista opiskelijoista – nosti penkistä huimat lukemat

Timo Marttila
Tamperelainen Ville, 23, on yksi Suomen vahvimmista opiskelijoista – nosti penkistä huimat lukemat

Herwannan Hausikäännön Ville Vikman lämmitteli näillä painoilla ennen kisaennätystään, joka oli peräti 177,5 kiloa.

Tatu AiroAamulehti

Hiki haisee, ja raskas rock-musiikki pauhaa. Levytangossa on 177,5 kiloa rautaa.

Tamperelainen opiskelija Ville Vikman, 23, käy penkille makuulle ja alkaa hakea täydellistä asentoa. Hän pyöristelee selkäänsä ja hieroo tossujaan lattiaan. Lyhyet ja vantterat kädet tarttuvat tankoon ja etsivät sopivaa otetta. Selkä pyöristyy komealle kaarelle. Vikman vetää keuhkonsa täyteen ilmaa ja laskee tangon hallitusti rinnalle. Puhallus ja työntö. Tanko nousee ylös silmänräpäyksessä. Vikman tekee päivän kovimman tuloksen opiskelijoiden voimanoston SM-kilpailuissa Tampereen teknillisen yliopiston liikuntasalissa.

177,5 kiloa on huima lukema 97-kiloiselta Vikmanilta. Tampereen ammattikorkeakoulussa oikeustradenomiksi opiskeleva Vikman on epäilemättä yksi Suomen vahvimmista opiskelijoista. Vaikka 177,5 oli selvästi päivän kovin tulos, se ei riittänyt koko kilpailun voittoon sunnuntaina. Voimanostossa pitää myös kyykätä ja vetää maasta. Lisäksi tulokset suhteutetaan kilpailijoiden painoihin.

Vikman kyykkäsi 230 ja veti maasta 260 kiloa, mutta Kristian Kerola ja Akseli Lintulaakso pärjäsivät suhteessa vielä paremmin. Tampereen yliopistoa edustava 92-kiloinen Kerola kyykkäsi 222,5, nosti penkistä 157,5 ja veti maasta 280 kiloa sijoittuen toiseksi. Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva 72-kiloinen Lintulaakso kyykkäsi 220, nosti penkistä 137,5 ja veti maasta 222,5 kiloa. Hän oli korkea-asteen opiskelijoiden sarjan selvä voittaja.

Herwannan Hauiskääntöä edustava Vikman oli silti syystäkin tyytyväinen kisaansa.

- Tein neljä omaa ennätystäni: kyykyssä, penkissä ja vedossa sekä yhteistuloksessa.

 

Vikman oli paitsi kilpailija myös yksi SM-kilpailujen järjestäjistä.

Hän nautti silminnähden kisatunnelmasta Tamppi-areenalla. Katsomossa oli kymmeniä ihmisiä. Tuomarit valvoivat suorituksia ja toimitsijat merkitsivät lukemat talteen.

- Kun menee nostamaan, kaikki taputtavat. Tämä yhteisöllisyys auttaa tosi paljon parempiin tuloksiin, Vikman sanoi.

Naisten sarjassa hurja tulos

Kisan kenties kovin yksittäinen tulos nähtiin toisen asteen opiskelijoiden naisten kilpasarjassa. Maailman vahvimmaksi tytöksi Iltalehdessä tituleerattu Susanna Törrönen, 18, nosti penkistä peräti 116,5 kiloa. Kisajärjestäjät arvelivat, että tulos rikkoo ties mitä ennätyksiä.

74-kiloinen Törrönen jäi kuitenkin toisen asteen opiskelijoiden kilpasarjassa kolmanneksi, sillä hän kyykkäsi 75 ja veti maasta 75 kiloa. Turun normaalikoulun lukiota käyvä Siiri Koskinen (73 kiloa) kyykkäsi 105, nosti penkistä 50 ja veti maasta 130 kiloa sijoittuen toiseksi. Voiton vei 58-kiloinen Veera Mäkelä, 18, Satakunnan koulutuskuntayhtymästä. Hänen tuloksensa olivat: kyykky 95 kiloa, penkki 50 kiloa ja maastaveto 110 kiloa.

Korkea-asteen opiskelijoiden kilpasarjan voitti 69-kiloinen Saara Laine, 36, Turun yliopistosta. Hän kyykkäsi 132,5, nosti penkistä 67,5 ja veti maasta peräti 162,5 kiloa. Kaikki lukemat olivat Laineen kisaennätyksiä.

- Tuntuu aivan mahtavalta. Jännitti tosi paljon, koska edellisistä kisoista oli puolitoista vuotta aikaa. Ehkä jännitys toi lisää suoritukseeni, Laine sanoi.

Timo Marttila
Vahvin nainen -kilpailuun valmistautuva Saara Laine voitti korkea-asteen opiskelijoiden naisten sarjan. Laine veti maasta parhaimmillaan yli 160 kiloa.

Vahvin nainen -kilpailuun valmistautuva Saara Laine voitti korkea-asteen opiskelijoiden naisten sarjan. Laine veti maasta parhaimmillaan yli 160 kiloa.

2,5 vuotta voimanostoa harrastanut biokemian opiskelija kertoi käyvänsä salilla neljä kertaa viikossa. Lisäksi hän harrastaa juoksua. Hän suosittelee voimailua kaikenikäisille.

- Lihaksia on tullut, mutta myös henkistä voimaa. Ei ole enää kremppoja. Opiskelijana minulla oli ennen niska- ja hartiakipuja. Kun istuu ja lukee paljon, tämä on hyvää vastapainoa, Laine kertoi.

Korkea-asteen opiskelijoiden sarjassa toiseksi tuli Tampereen yliopistoa käyvä 64-kiloinen Julia Ruohonen (125/67,5/135 kg) ja kolmanneksi 69-kiloinen Karoliina Lempiäinen (135/65/142,5 kg) Turun ammattikorkeakoulusta.

Timo Marttila
Vasta 18-vuotias Veera Mäkelä voitti toisen asteen opiskelijoiden naisten sarjan. Tässä lähtee maastaveto.

Vasta 18-vuotias Veera Mäkelä voitti toisen asteen opiskelijoiden naisten sarjan. Tässä lähtee maastaveto.

Timo Marttila
Korkea-asteeen opiskelijoiden voimanoston Suomen mestari on Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Akseli Lintulaakso.

Korkea-asteeen opiskelijoiden voimanoston Suomen mestari on Tampereen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Akseli Lintulaakso.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio