Tamperelainen älyneula aloittaa maailmanvalloituksen Pohjoismaista – Neula tunnistaa itse kudoksen

Yhteistyösairaalat haluavat tarkat neulat käyttöönsä niin pian kuin mahdollista.

Mika Kanerva
Tamperelainen älyneula aloittaa maailmanvalloituksen Pohjoismaista – Neula tunnistaa itse kudoksen

Hervannasta ponnistavan Injeqin toimitusjohtaja Kai Kronström ja pääinsinööri Petri Ahonen esittelivät älyneuloja vuonna 2016.

Aapo LaaksoAamulehti

Tamperelaisen Injeq Oy:n kehittämä älyneula otetaan potilaskokeisiin kolmessa Pohjoismaisessa yliopistosairaalassa.

Injeqin hallituksen jäsen Tommi Rasila kertoo, että yliopistosairaalat Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa haluavat neulat käyttöön mahdollisimman pian. Kliiniset kokeet aloitetaan sairaaloiden kanssa välittömästi. Yhteistyösairaalat ovat Bergenin Haukelandin yliopistosairaala, Kööpenhaminan yliopistosairaala Rigshospitalet ja Tukholman Karoliininen yliopistosairaala.

Tarkkuus ja varmuus valttia

Yliopistosairaaloita älyneulan käyttö kiinnostaa erityisesti vastasyntyneitä ja lapsia operoitaessa.

Esimerkiksi pienillä lapsilla esiintyvää akuuttia lymfaattista leukemiaa hoidetaan lääkkeellä, jota injektoidaan toistuvasti selkäydinkanavaan. Pistojen onnistuminen on ensisijaisen tärkeää, sillä verenvuotoa aiheuttanut injektio voi päästää syöpäsoluja keskushermostoon.

Älyneula poikkeaa tavallisesta injektioneulasta siten, että sen kärjessä on elektrodeja, jotka tunnistavat kudokset. Näin neulan liikkeitä kehon sisällä voidaan seurata, ja esimerkiksi hankalien selkäydinpistojen tekeminen onnistuu sillä varmemmin ja tarkemmin.

Lue lisää älyneulasta.

Tampereella kehitetty kudoksia tunnistava älyneula on valmis tuotantoon - erityisesti hyötyvät pienet lapsipotilaat

Tämän älykkään laitteen kehittämisessä Tampereella ollaan maailman parhaita


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio