Tampereen Sähkölaitos muuttaa kaukolämmön hintarakennetta: "Tämä hinta on kohtuuton"

Mika Kanerva
Tampereen Sähkölaitos muuttaa kaukolämmön hintarakennetta: "Tämä hinta on kohtuuton"

Tampereen Sähkölaitos tiedotti eilen uudistavansa kaukolämmön hintarakenteen.

Fanni KangasvieriAamulehti

Tampereen Sähkölaitos tiedotti eilen nettisivuillaan muuttavansa kaukolämmön hintarakennetta. Uudistuksessa energian hinta laskee, mutta tehomaksun hinta nousee ensi vuoden alusta lähtien. Perusmaksu vaihtuu tehomaksuksi, ja se nousee yrittäjäasiakkaiden keskuudessa 70 prosentilla. Yksityisasiakkailla tehomaksu nousee ensi vuonna noin 35 prosentilla.

Hintojen rakennemuutos tuskastuttaa As Oy Tampereen Pohjolankatu 18–20:n taloyhtiön puheenjohtajaa Pertti Vesteristä. Vesterisen taloyhtiö on pyrkinyt vuosien varrella pitämään lämmityskustannukset kurissa, mutta hintarakenteen muutos nostaa ensi vuonna mojovasti talon kaukolämpölaskua.

- Uudistus ei tunnu hyvältä, koska olemme pyrkineet säästämään energiaa, ja nyt siitä tavallaan rokotetaan. Olemme saaneet tiputettua kaukolämmön kulutustamme 70 prosentilla lämmön talteenotolla poistoilmasta, aurinkokeräimillä ja taloyhtiön muilla energiaremonteilla, Vesterinen harmittelee.

Tampereen kaupungilla on tällä hetkellä käynnissä monia energiahankkeita, jotka kannustavat vähentämään energian kulutusta.

- Taloyhtiömme on ollut kolme vuotta osallisena EU-GUGLE -hankkeessa, ja olemme noudattaneet tiivisti säästöperiaatetta.

Vesterisen mukaan uudistus ei ainakaan kannusta taloyhtiöitä energian säästöön.

- Kiinteä maksu on muutosten jälkeen 50 prosenttia energiamaksusta taloyhtiössämme. Tämä hinta on kohtuuton.

Samaa mieltä asiasta on Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen. Sähkölaitoksen käyttämästä nollasummaperiaatteesta huolimatta asiakkaan asema heikkenee.

- Nyt kiinteän maksun osuutta on nostettu ja asiakas maksaa sen huolimatta siitä, kuinka paljon hän energiaa kuukaudessa käyttää, Koutonen tiivistää.

Tampereen Sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen kertoo hintarakenteen muutoksen taustalla olevan muun muassa yhtiön suuret investoinnit.

- Kustannusrakenteemme on muuttunut, ja haluamme tuotteen hintojen perustuvan uudistuneeseen tuotantoon. Muutoksella pyritään tasapuolistamaan hinnoittelua kaikille kaukolämmön käyttäjille.

Laitisen mukaan yhtiö kannustaa asiakkaita energiatehokkuuteen vastaisuudessakin.

- Ymmärrän toki taloyhtiön näkökulman, mutta hinnassa energia on edelleen pääosassa. Jos asiakkaat säästävät energiaa, se tulee tuottajalle edullisemmaksi. Kaukolämmön hinta ei koko asiakaskunnan tasolla muutu, vaan jopa hieman laskee.

Vesterinen ei ole vielä keskustellut taloyhtiön asukkaiden kanssa kaukolämmön hintarakenteen uudistumisesta. Tiedote muutoksesta ei ole vielä saapunut kirjallisena taloyhtiöön.


Kommentit (28)

  • Nimetön

    Tuohon perusmaksuun voi jatkossa vaikuttaa! Eli nyt ne energiansäästötoimenpiteet jotka leikkaavat myös huippukulutusta leikkaavat myös laskutustehoa. Esim. Poisto-ilman lämmöntalteenotto tai patteriverkoston perussäätö ovat tällaisia toimenpiteitä. Samoin kaukolämpölaitteiden uusinta.

  • Timo Jokinen

    Jos kaukolämpöyhtiö muuttaa hintarakennettaan noin radikaalisti, on asiakkaidenkin muutettava omaa strategiaansa. Ensimmäiseksi tehdään kaikki järkevät temput kulutushuipujen pienentämiseksi. Tässä ensimmäisenä tulee mieleen tuloilmaikkunaventtiilien asentaminen ja tekoälysovellus kulutushuippujen ennakoimiseen. Näillä saadaan jokseenkin varmasti huippua pienennettyä 20-30 %.
    Vaikka kaikki kaukolämpöyhtiöt eivät ole tässä yhtä asiakasystävällisiä, kuin Fortum, jolla sopimusteho määräytyy kolmen edellisen vuoden toteutuman perusteella, on perustellusta syystä sopimus- tai tilausteho muutettava.
    Kun kulutus- ja teho on optimoitu/minimoitu, kannattaa ryhtyä selvittelemään maalämpöön siirtymistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet