Essi RundgrenMoro

Kotileipomo Nisutiinan myymälästä voi ostaa leipää ja pullaa kotiinviemisiksi, mutta nauttia päiväkahveista myös paikan päällä. Sisälle mahtuu istahtamaan yhtä aikaa neljä asiakasta.

- Ei täällä paljoa turhaa tilaa ole, joten ei parane lihoa, Nisutiinan emäntä Kristiina Pohja naureskelee myymälän tiskin takana.

Hyvällä säällä nisulle voi toki tulla isommallakin porukalla. Kauniista pihapiiristä kukkien keskeltä löytyy kyllä istumapaikkoja, ja Pohja kantaa tarvittaessa ulos lisää pöytiä.

- Kesällä on vilkasta. Täällä käy paikallisia, mökkiläisiä, polkupyöräilijöitä ja kotimaanmatkailijoita, välillä isompiakin sakkeja.

Myymälän valikoimassa on ajateltu mökkiläisten tarpeita. Varsinaisten leipomotuotteiden lisäksi hyllyiltä löytyy muun muassa hernerokkaa, puurohiutaleita ja mäntysuopaa.

Tämän kesän myyntihitti ovat olleet Pohjan itse kutomat villasukat.

- Mökkiläiset aina unohtavat, kuinka kylmät lattiat heillä onkaan.

Elias Lahtinen
Nisutiinan kotileipomo palvelee punaisessa puutalossa Pulesjärventien varrella. Samassa rakennuksessa on sekä myymälä että itse leipomo, mutta myös Kristiina Pohjan koti.

Nisutiinan kotileipomo palvelee punaisessa puutalossa Pulesjärventien varrella. Samassa rakennuksessa on sekä myymälä että itse leipomo, mutta myös Kristiina Pohjan koti.

Suosituin on viineri

Kahvileivistä eli nisuista suosituimpia ovat Pohjan mukaan mansikkaviinerit. Ne maksavat kolme euroa.

Myös parin euron hintaiset korvapuustit ja munkkipossut käyvät hyvin kaupaksi.

Maistelemme kuvaajan kanssa sekä viineriä että possua. Munkkipossu omenahilloineen on perinteinen ja maukas, mutta kesäinen viineri vie kyllä kielen mennessään.

- Haluan, että leivonnaiset maistuvat kotona tehdyiltä. Tuotteissa ei käytetä mitään lisäaineita, Pohja kertoo.

Täytteissä ja sokerissa ei ole pihistelty, mutta ei sen puoleen koossakaan. Pohjan leipomat korvapuustit ovat valtavia.

- Täällä maalla on totuttu siihen, että leivonnaiset ovat reilun kokoisia eikä kakustakaan oteta mitään sormenohuita siivuja.

Erikoisruokavaliota noudattavakaan ei lähde Nisutiinasta tyhjin käsin. Pullat ja leivät ovat laktoosittomia, gluteenittomana saa muffinsseja ja sämpylöitä.

Elias Lahtinen
Mansikkaviineri kannattaa kauniina päivänä nauttia ulkona.

Mansikkaviineri kannattaa kauniina päivänä nauttia ulkona.

Kuin kotona tehtäisiin

Pohja herää joka aamu kahden ja neljän välillä leipomaan, joten tarjolla on aina tuoretta nisua. Työpäivistä tulee välillä pitkiä, kun myymälän sulkeutumisen jälkeen on lähdettävä vielä tukkuun tarvikeostoksille.

Onneksi työmatkoihin ei kulu aikaa. Kotileipomo on nimensä veroinen, sillä Pohja asuu leipomon seinän takana.

- Rakensimme asuintalon mieheni kanssa 1980-luvulla. Velipoika laajensi viereen leipomon tilat vuonna 1995.

Nisutiinan kotileipomo on palvellut Pulesjärventiellä liikkuvia kohta 21 vuoden ajan. Reseptit ovat vuosien varrella hioutuneet huippuunsa Pohjan päässä. Yksi on kuitenkin muuttumatonta ja varmaa.

- Kaikki tehdään kuin kotona tehtäisiin.

Juttu on julkaistu Morossa 21.7.2016.

Kotileipomo Nisutiina

Myymälä sijaitsee Teiskossa osoitteessa Pulesjärventie 634.

Avoinna kesällä maanantaista perjantaihin kello 9–17 ja lauantaisin kello 9–16. Sunnuntaisin suljettu. Myymälä on avoinna muuten ympäri vuoden, mutta lokakuussa Kriistiina Pohja pitää lomaa, ja myymälä on suljettu. Talvella aukioloajat ovat lyhyemmät kuin kesällä.

Pohja tekee voileipäkakkuja, täytekakkuja ja muita leipomotuotteita myös tilauksesta. Esimerkiksi reilu 20 hengen mansikkakermakakku maksaa 60 euroa.

Nisutiinaan saa yhteyden myös puhelimitse numerosta (03) 360 0690 tai 040 841 2657.

Kummat kuppilat on Moron netissä koottu kartalle, johon on linkki tämän jutun yhteydessä osoitteessa aamulehti.fi/moro.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Teiskossa??? Tuo taitaa olla Aitolahtea.

  • Nimetön

    Älkää liikaa mainostako!!! Joku viranomaistaho löytää pian jonkun lakipykälän ettei saa myydä pullaa ja sukkia samasta tilasta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio