Pirkanmaa

"Huumeet tuovat minulle sen, että minusta tulee minä" – Tampereen keskustassa päiviään kuluttava huumeidenkäyttäjä kertoo, miksi hän ei halua lopettaa

25-vuotias nainen on käyttänyt huumeita 13 vuotta eikä halua niistä eroon. Hän tottui päihteiden hallitsemaan elämään jo lapsena.

Elias Lahtinen
"Huumeet tuovat minulle sen, että minusta tulee minä" – Tampereen keskustassa päiviään kuluttava huumeidenkäyttäjä kertoo, miksi hän ei halua lopettaa

Sosionomi Minna Minkkinen seisoo huumeidenkäyttäjien suosimalla Laikunlavalla Tampereen keskustassa ja kertoo huumehoidon asiakkaan olevan tyypillisesti 25-vuotias mies, joka on alkanut polttaa kannabista 13-14-vuotiaana, siirtynyt amfetamiiniin 16-17-vuotiaana ja opiaatteihin 18-vuotiaana. –Voisin kopioida tämän miltei jokaisen asiakkaani lomakkeeseen.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Tampereen ytimessä, Vanhan kirjastotalon puistossa Laikunlavalla istuu iltapäivää kuluttamassa parikymmentä nuorta. Siinä he istuvat vieri vieressä kuin linnut puhelinlangalla. Moni heistä on huumeidenkäyttäjä.

25-vuotias tamperelainen nainen on heistä yksi. Hän on käyttänyt huumeita 13 vuotta ja sanoo, että jos voisi valita uudelleen, tekisi saman valinnan.

–Huumeet ovat ottaneet paljon, mutta myös antaneet paljon. Olen nähnyt huumeiden tuoman paskan, mutta vain yksi elämä meillä täällä on. Miksi itkisin tuntikausia päivässä töissä, kun voin olla täällä?

"Minusta tulee minä"

Nainen kertoo alkaneensa käyttää huumeita, koska kokee niiden antavan hänelle varmuutta.

–Huumeet tuovat minulle sen, että minusta tulee minä.

Hän uskoo tietävänsä omat rajansa, mutta mitkä ne rajat ovat?

–Raja on siinä, että kunhan ei kuole. Joidenkin asioiden kanssa vain täytyy elää.

–Ei minulla ole yhtään kaveria, joka ei käyttäisi aineita.

"Kaljaa tai amfetamiinia – sama asia"

Laikunlavalla istuva 22-vuotias lapsenkasvoinen nuorukainen harrasti urheilua 15-vuotiaaksi asti, eikä ollut siihen ikään mennessä juonut edes alkoholia.

–Sitten tapasin äitini ja sen jälkeen on mennyt aika perseelleen.

Hän tykkää bilettämisestä ja myöntää, ettei pidä huumeidenkäyttöä minään.

–En minä käytä siksi, että saisin pääni sekaisin, vaan saan huumeista hyvän fiiliksen. En juo viinaa enkä tupakoi, mutta käytän amfetamiinia viikonloppuisin. Jos ennen olisin juonut kaljaa ennen baariin menoa, nyt vedän vähän amfetamiinia nokkaan. Se on sama asia, hän sanoo ja jatkaa:

–En ole menettänyt huumeidenkäytön vuoksi mitään muuta kuin yhden asunnon.

"Olen lapsesta asti nähnyt tätä"

25-vuotias nainen kertoo nähneensä lapsesta asti kaltoinkohtelua ja uskoo, että niin on kaikilla.

–Olen lapsesta asti nähnyt sitä paskaa, kun kämpässä ramppaa väkeä ja vanhemmat ihannoivat sitä elämää.

Vanhempiensa elämää lapsena katsoessaan hän ei ajatellut, ettei ikinä ryhdy samaan.

–Siihen elämään tottuu, hän selittää.

22-vuotias nuorukainen vahvistaa vierestä:

–Siihen oppii. Sitä ei pidä isona asiana.

Kun mustat kädet hyökkäävät

Vaikka nainen ei halua huumeista eroon, hän on käynyt katkolla saadakseen huumeidenkäyttöön tauon. Hänen mukaansa katkolla kuitenkin pumpataan täyteen lääkkeitä.

–Kukaan ei ole kiinnostunut potilaan tunteista ja hyvinvoinnista. Kun katkolta pääsee pois, ei pysty olemaan ilman huumeita. Minut ohjattiin tapaamisiin ja päihdekerhoihin, joissa käy parikymmentä vuotta vetäneitä tyyppejä, jotka eivät ole saaneet apua, mutta käyvät kerhoissa silti, nainen laukoo.

Hänen mielestään katkaisuhoidon työntekijöiden pitäisi olla itse entisiä huumeidenkäyttäjiä, jotta he tietäisivät, mitä ovat vainoharhat.

–Jos he ovat itse istuneet kotona tärisemässä ja nähneet mustien käsien hyökkäävän, he tietävät, mistä puhutaan.

Avohoidostakaan ei saa naisen mukaan mitään irti.

–Voi siellä jutella, mutta sitten vain annetaan lääkkeet.

Jukka-Petteri Eronen
Opioideja ovat vahvat kipulääkkeet, kuten Subutex, Temcesig ja Metadon. Stimulantteja ovat muun muassa amfetamiini ja kokaiini. Tilasto koskee koko Suomea.

Opioideja ovat vahvat kipulääkkeet, kuten Subutex, Temcesig ja Metadon. Stimulantteja ovat muun muassa amfetamiini ja kokaiini. Tilasto koskee koko Suomea.


Lue myös nämä


Kommentit (49)

 • Kokeilija Koistinen

  ”Maailmassa ei ole yhtään turhaa kuolemaa vaan kaikki kuulu luonnon kiertokulkuun eli -järjestykseen.”

  Osaatko erottaa vielä luonnollisen kuoleman ja valtion avustaman kuoleman?

 • Kokeilija Koistinen

  Teoria:
  Huumeongelmassa näemme 60-70- lukujen maastamuuttoliikkeen poliittisen jälkihoidon takaisiniskuefektin.
  Aiheuttajana rakenteellinen ”tasapäistäminen”, joka aloitettiin peruskoulujärjestelmällä, ja myöhempi kansan ”sossuttaminen” sekä 90-luvulta alkaen työttömien passivointi kyvyttömäksi lähtemään joukoin maasta paremman perässä.
  Ja milläs pakenet parempaan kun tiedät ettei sinusta ole täältä mihinkään lähtemään? Vertailuksi 60-luvun lopulla lähdettiin torpista kielitaidottomina Ruotsiin. Nyt vastaavaan ei popula kykene koska se on rakenteellisesti passivoitu. Se turvautuu huumeisiin.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio