Pirkanmaa

Tampereen kipeä koulupäätös – luopuisitko äikän, matikan, kuviksen vai ympäristöopin tunnista?

Kimmo Penttinen/Aamulehden arkisto
Tampereen kipeä koulupäätös – luopuisitko äikän, matikan, kuviksen vai ympäristöopin tunnista?

Äidinkieli on yksi niistä oppiaineista, joista on Tampereella tarkoitus nipistää yksi ylimääräinen vuosiviikkotunti pois.

Jutta HögmanderAamulehti

Kumpi on alakoululaisille tärkeämpää: yksi ylimääräinen tunti viikossa äidinkieltä, matematiikkaa, kuvataidetta ja ympäristöoppia vai se, että suuret ryhmät voidaan jakaa tunnin ajaksi kahtia esimerkiksi jakotunnilla?

Tampereen poliitikot pääsevät pohtimaan arvokysymystä torstaina lasten ja nuorten lautakunnassa.

- Ehdotan ylimääräisten tuntien karsimista, koska kouluissa ollaan syksyllä todella tiukilla. Valtiovallan toimenpiteet johtavat siihen, että kouluilla ei ole resursseja jakotunteihin ja ryhmäkoot nousevat, apulaispormestari Leena Kostiainen (kok) kertoo.

Jakotunneilla luokka jaetaan kahtia esimerkiksi siten, että toinen ryhmä tulee aiemmin kouluun kuin toinen.

Jatkossa kaksi lisätuntia

Tampere on tähän asti tarjonnut peruskoululaisille 228 vuosiviikkotuntia opetusta, kun valtakunnallisen perusopetuksen tuntijaon minimitaso on 222. Käytännössä se on tarkoittanut sitä, että tamperelaiset alakoululaiset ovat saaneet opetusta joka luokka-asteella yhden tunnin viikossa minimivaatimusta enemmän.

Kostiainen esittää, että ylimääräiset tunnit poistettaisiin 3.–6. luokilta. Lisätunneilla on opiskeltu kolmosluokalla matematiikkaa, nelosluokalla ympäristöoppia, vitosluokalla äidinkieltä ja kirjallisuutta ja kutosluokalla kuvataidetta.

- Ei tämä kovin rankasti kohdistu mihinkään oppiaineeseen. Täytyy muistaa, että valtakunnallinen opetussuunnitelma on tehty niin, että minimikin riittää, Kostiainen sanoo.

Eka- ja tokaluokkalaiset saisivat pitää ylimääräiset tuntinsa. Ne voitaisiin kohdentaa esimerkiksi ilmiöpohjaisen oppimisen ympäristötietoon ja kielisuihkuopetukseen. Ykköset ovat opiskelleet aiemminkin ylimääräisellä tunnillaan ympäristöoppia, kakkoset puolestaan matematiikkaa.

Kouluille päätösvalta

Koulut saisivat itse päättää, miten käyttäisivät ylimääräisten tuntien vapauttamat resurssit, kunhan ne käytettäisiin ryhmäkokojen pienentämiseen. Jokainen koulu saisi jokaista 3.–6. luokkaa kohti käyttöönsä yhden jakotunnin lisää viikossa. Kaksisarjaisessa koulussa jakotunteja tulisi siis lisää kahdeksan viikossa.

- Oppilas saisi tunnin vähemmän opetusta viikossa, mutta koko luokka voisi saada yhden jakotunnin lisää, mikä tarkoittaa mahdollisuutta oppilaiden yksilöllisempään huomioimiseen, Kostiainen sanoo.

Tuntijako

Valtioneuvosto päättää, miten perusopetukseen käytettävä aika jaetaan eri oppiaineiden ja aineryhmien opetukseen ja oppilaanohjaukseen.

Kesäkuussa 2012 päätettiin perusopetuksen uudesta tuntijaosta. Asetus määrittelee eri oppiaineille vähimmäistuntimäärät vuosiluokittain. Lisäksi määritellään kullekin vuosiluokalle vähimmäistuntimäärä.

Perusopetuksen vähimmäistuntimäärä on 222 vuosiviikkotuntia. Tampere on tähän asti tarjonnut opetusta 228 vuosiviikkotuntia eli yhden ylimääräisen tunnin per alakoulun vuosiluokka.

Muutoksen jälkeen vuosiviikkotunteja olisi 224. Saman verran opetusta antavat esimerkiksi Helsinki ja Oulu.


Kommentit (28)

Kommenttisi on vastaanotettu ja odottaa hyväksyntää. Moderaattori tarkistaa viestin sisällön mahdollisimman pian.
  • ratikka

    Ratikasta voi säästää, ei perusopetuksesta.

  • libalaba

    Uskonnon voi jättää pois ja luokat voi kasvattaa 35-40 hlöä kokoon.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio