Tampereen areenahanke nytkähti eteenpäin – Mitä se tarkoittaa ja milloin 18 miljoonaa kilahtaa kassaan?

Vaikka EU-komissio hyväksyi tuen, hankkeeseen ei ole vielä käytännössä myönnetty yhtään euroa. Rahoituspäätökseen on vielä monta askelta.

Studio Daniel Libeskind
Tampereen areenahanke nytkähti eteenpäin – Mitä se tarkoittaa ja milloin 18 miljoonaa kilahtaa kassaan?

Eduskunta päättää areenahankkeelle osoitettavasta rahoituksesta lisätalousarviokäsittelyssä lokakuussa.

Kaisa UusitaloAamulehti

EU-komissio näytti maanantaina vihreää valoa Kansi ja areena -hankkeen valtionavustukselle. Komission päätös tarkoittaa, että EU on tarkastanut hankkeelle suunnitellun valtiontuen olevan lainmukainen. Käytännössä valtio ei ole vielä myöntänyt yhtäkään euroa hankkeen tukemiseen.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta on toukokuussa 2016 antamassaan lausunnossa puoltanut valtion osallistumista monitoimiareenan rakentamiseen 18 miljoonalla eurolla. Edessä on vielä monta askelta, ennen kuin tuki on käytettävissä monitoimiareenan hyväksi.

Rahoituksen osoittaminen

Ensimmäinen askel on eduskunnan lisätalousarviokäsittely. Sen yhteydessä eduskunta päättää, mistä areenalle mahdollisesti myönnettävät rahat saadaan.

–Tällä hetkellä monitoimiareenahankkeelle ei ole mistään hyväksyttyä rahoitusta. Talouspoliittinen ministerivaliokunta on hanketta yksimielisesti puoltanut, mutta se ei ole päätös vaan lausunto, toteaa nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Lisätalousarvio tulee eduskunnan käsittelyyn lokakuussa. Sen yhteydessä eduskunta päättää rahoituksen osoittamisesta monitoimiareenalle. Päätöksen pohjana on opetus- ja kulttuuriministeriön esitys, jonka sisältö muotoillaan Eurooppa-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sampo Terhon (uv) kanssa elokuun aikana.

Talouspoliittisen ministerivaliokunnan toukokuun 2016 lausunnossa ehdotetaan 18 miljoonan euron tukea, joka jakautuisi vuosille 2017–2019. Suunnitelman mukaan ensimmäisenä ja toisena vuonna avustus olisi 7 miljoonaa kumpanakin ja kolmantena vuonna 4 miljoonaa.

Tuki myönnettäisiin osittain liikuntapaikkarakentamisen määrärahoista, osittain opetus- ja kulttuuriministeriölle palautuneista käyttämättömistä veikkausvoittovaroista ja osittain Veikkauksen jakamattomina rahastoiduista voittovaroista.

Tällaisena tukea todennäköisesti ehdotetaan myös lisätalousarviossa.

–Yleensä, kun talouspoliittinen valiokunta on jonkun asian käsitellyt, se etenee eduskuntaan sellaisenaan. Mutta muodollisesti asia on käsitelty vasta sitten, kun eduskunta on tehnyt päätöksen rahoituksen osoittamisesta, Ranto sanoo.

Lopullinen rahoituspäätös

Kun eduskunta loka-marraskuun vaihteessa on osoittanut hankkeelle määrärahat, opetus- ja kulttuuriministeriö voi tehdä rahoituspäätöksen. Sitä varten Kansi ja areena -hankkeesta on lähetettävä ministeriöön avustushakemus. Rahoituspäätöksen aikataulusta Ranto ei voi antaa tarkkaa arviota.

–Aikataulu on kiinni siitä, miten hakijataho pystyy hakemuksen toimittamaan ja ovatko suunnitelmat sellaisella tasolla, että avustuspäätös voidaan tehdä, hän sanoo.

Hankkeen päätoteuttajan SRV:n varatoimitusjohtaja Timo Nieminen sanoi Aamulehdelle tiistaina, että rakennustyöt ollaan valmiita aloittamaan tänä syksynä, jos investointipäätös tehdään. Tarkkaa aikataulua hän ei vielä arvioinut.

Tampereen kaupungin nettisivujen mukaan tavoitteena on, että Kannen ja areenan rakentaminen voi alkaa vielä 2017 syksyllä. Silloin ensimmäinen vaihe Sorinsillan eteläpuolella valmistuisi 2020 vuoden loppuun mennessä.

Monitoimiareena on tarkoitus rakentaa kannelle, joka tulee Tampereen keskustaan osin rautatien päälle. Areenan yhteyteen on tarkoitus rakentaa merkittävä määrä asuntoja, toimistoja ja liiketilaa. Koko Kansi ja areena -hankkeen kokonaisarvo on yli 500 miljoonaa euroa, mistä areenan ja harjoitushallin osuus on noin 100 miljoonaa euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (4)

  • Nimetön

    Siinäs rakennatte. Elekevuodet alkaa ens vuonna, ja palaan Kuopijoon.
    Siellä on sentään vielä jotain tolkkua kaupunginkin touhuissa.

  • Nimetön

    Voi, voi! Kyllähän siihen rahat varmaan rakentamiseen saadaan, mutta ylläpito kaatuu 100% varmuudella tamperelaisten veronmaksajien niskaan kuten kaikissa muissakin halleissa ja areenoissa on käynyt.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio