Pirkanmaa

Tampereelle uusi ”Lex Veltto”: Kokouspalkkiot puolitetaan, jos valtuutettu poistuu kesken kokouksen

Valtuutettu ja varajäsen saisivat palkkion puoliksi, jos valtuutettu on poissa osan kokouksesta ja hänen tilalleen saapuu varajäsen.

Jukka Ritola
Tampereelle uusi ”Lex Veltto”: Kokouspalkkiot puolitetaan, jos valtuutettu poistuu kesken kokouksen

Marraskuun ratikkavaltuustossa kaupunginvaltuutettu Pertti ”Veltto” Virtanen (ps.) lähti salista jo tunnin jälkeen, ja hänen tilalleen valtuustosaliin tuli varavaltuutettu Terhi Kiemunki.

Kati KalliosaariAamulehti

Tampereen kaupunginhallitus päättää maanantaina luottamushenkilöiden palkkioista kesäkuun alussa alkavalle uudelle valtuustokaudelle. Esityslistan liitteestä löytyy myös uusi esitys koskien luottamushenkilöiden ja heidän varajäsentensä palkkioita.

Aikaisemmin esimerkiksi kaupunginvaltuutettu on saanut täyden 180 euron kokouspalkkion heti oltuaan tunnin läsnä valtuuston kokouksessa. Varavaltuutettu on ansainnut palkkionsa heti astuttuaan saliin.

Valtuuston kokouksia seuranneet tamperelaiset ovatkin havainneet, että valtuutetuille tulee yllättäviä esteitä, kun ensimmäinen kokoustunti on tullut täyteen. Varsinkin valtuutettu Pertti ”Veltto” Virtanen on kunnostautunut poistumalla kesken kokousten.

Esityksen mukaan valtuuston kokouspalkkio nousee nyt 180 eurosta 200 euroon, mutta valtuutettu ja varajäsen saavat palkkion puoliksi, jos valtuutettu on poissa osan kokouksesta ja hänen tilalleen saapuu varajäsen.

Poikkeuksena on tilanne, jossa valtuutettu on esteellisyyden – esimerkiksi jääviyden – vuoksi poissa osan kokouksesta. Siinä tapauksessa hänelle ja hänen sijaansa tulevalle varajäsenelle maksetaan kummallekin palkkio ilman puolitusta.

”Tässä on yhdenvertaisuusongelma”

Vihreiden 1. varavaltuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Petri Siuro katsoo, että esitetyssä kokouspalkkiosäännössä on yhdenvertaisuusongelmia.

- Varavaltuutettu on samoilla oikeuksilla päätöksentekijänä kuin muutkin valtuutetut sijaistaessaan varsinaista valtuutettua, Siuro huomauttaa.

Varavaltuutettua ei siksi pitäisi rangaista varsinaisen valtuutetun tekemisistä tai tekemättä jättämisistä.

- Ei varavaltuutettu ole syyllinen siihen, että varsinainen valtuutettu lähtee kesken kokouksen. Varavaltuutettu saisi palkkiota ainoastaan puolet varsinaisen valtuutetun palkkiosta. Ei kuulosta kovin tasapuoliselta, Siuro toteaa.

Varavaltuutettu saisi täyden kokouspalkkion vain varsinaisen valtuutetun ollessa kokonaan poissa kokouksesta tai esteellinen.

- Näitä kesken kokouksen poistumisia kuitenkin tulee. Valtuutettuina on esimerkiksi kansanedustajia, joiden on oltava aamulla eduskunnassa ja ehdittävä iltajunalla Helsinkiin. Tai on lähdettävä kesken kokouksen lastenhoito-ongelmien vuoksi, Siuro toteaa.

Tavoite hyvä, toteutus ontuu

Siuro myöntää, että ajatus sinänsä on hyvä ja kannatettava. Varsinaisia valtuutettuja kannustetaan olemaan paikalla koko kokous alusta loppuun.

- Nyt on yritetty tehdä tällainen ”Lex Veltto”, mutta asiaa ei ole ajateltu ihan loppuun asti. Jos olen kaupunginhallituksessa tätä päättämässä, niin tulen esittämään asian palautusta, Siuro sanoo.

Toteutuessaan esitys voisi Siuron mukaan johtaa eriskummallisiin tilanteisiin.

- Samassa pulpetissa voi olla varavaltuutettu, joka saa täyttä kokouspalkkiota, koska valtuutettu on jääviyden vuoksi pykälän ajan pois vaikka tunteja tai kokonaan poissa. Toinen taas saa vain 50 prosenttia palkkiosta, koska valtuutettu lähti tunnin jälkeen kokouksesta pois.

Protokollan mukaan varavaltuutetut laitetaan kutsumisjärjestyksen mukaan mahdollisimman eteen istumaan. Valtuustossa tätä tuolijumppaa on välillä harrastettu ja välillä ei.

- Jos 1. varavaltuutettu siirtyy kokouksen aikana eri tuoleille varsinaisten valtuutettujen lähtiessä, niin miten palkkiot jaetaan? Jos istuu kolmella pallilla, niin saako palkkion 150 prosentin mukaan, Siuro kysyy.

Valtuustossa ei ole henkilökohtaisia varajäseniä, vaan sisään tullaan kutsumisjärjestyksen mukaan.


Lue myös nämä


Kommentit (23)

  • jokke

    Kikyn hengessä korotus ei ole perusteltu, kaikki mukaan säästötalkoisiin.

  • Nimetön

    Veltto vetoaa taannoin edesmenneeseen äitiinsä ja väsymykseensä.
    Monella meistä on äiti mennyt, mutta silti meidän on pitänyt hoitaa työmme.

    Velton olisi kannattanut suoraselkäisesti luovuttaa tehtävä varavaltuutetulle eikä käydä kääntymässä kokouksissa vaan sen ajan, että saa kokouspalkkion.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio