Tampereelle syntyy nyt kansainvälisesti merkittävää katutaidetta – Näyttävin on peräti 15 metriä korkea maalaus

Matti Lankinen
Tampereelle syntyy nyt kansainvälisesti merkittävää katutaidetta – Näyttävin on peräti 15 metriä korkea maalaus

Tällainen on noin WD-nimisen taiteilijan tekemä muraali Hiedanrannassa. Työ on vielä kesken.

Tatu AiroAamulehti

Tampereen Hiedanrantaan eli Lielahden vanhalle teollisuusalueelle syntyy nyt kansainvälisesti merkittävää katutaidetta.

Asiasta tiedottaa Tampereen kaupunki.

Parhaillaan käynnissä ovat Spraycankontrol 2017 ja Meeting of Styles -katutaidetapahtumat. Tällä viikolla suomalaiset ja ulkomaiset taiteilijat tekevät taidetta noin 2000–3000 neliömetrin alalle vanhojen tehdasrakennusten ulkoseiniin.

Tapahtumien taustalla on tamperelainen urbaanin katutaiteen yhdistys Spraycankontrol. Tampereen kaupunki tukee tapahtumia.

Spraycankontrol ry:n puheenjohtaja ja tuottaja Matti Lankinen kertoo, että ensimmäiset maalaukset valmistuvat tänään tai huomenna.

Saara Tuominen
Viime vuoden Spraycankontrol-tapahtumassa maalattiin edesmenneen kuntapoliitikon, tietokirjailija-toimittaja Jari Niemelän kuva.

Viime vuoden Spraycankontrol-tapahtumassa maalattiin edesmenneen kuntapoliitikon, tietokirjailija-toimittaja Jari Niemelän kuva.

Isoimmat niin sanotut muraalit maalataan Hiertämö-rakennuksen seiniin. Korkein muraali on noin 15-metrinen muotokuva, jossa on kuvattuna kasvot alaperspektiivistä.

–Sen tekee taiteilija, joka on alun perin Indonesiasta, opiskellut kuvataidetta yliopistossa ja työskentelee nyt Ateenasta käsin, Lankinen kertoo.

Tämä kansainvälisesti maineikas taiteilija tunnetaan nimellä WD eli Wild Drawing. Hän maalaa teostaan saksinostimien päältä.

Lankinen ei osaa sanoa, onko kuvassa joku tietty henkilö.

–Se on hänen näkemyksensä kasvoista ja henkilöstä X, Lankinen toteaa.

Hiedanrannassa on jo nähtävissä iso määrä maalauksia viime vuoden Spraycankontrol-tapahtumasta.

Tällä viikolla yleisöllä on mahdollisuus seurata uusien maalauksien syntymistä päivittäin kello 11.30–19 ensi sunnuntaihin saakka.

Perjantaina tapahtuma-alueen ulkolavalla soitetaan live- ja dj-musiikkia.

Viikonloppuna yleisölle tarjotaan myös mahdollisuutta kokeilla spraymaalaamista maksuttomissa työpajoissa.

Saara Tuominen
Matti Lankinen maalasi Urho Kekkosen Darth Vaderina viime vuoden Spraycankontrol-tapahtumassa.

Matti Lankinen maalasi Urho Kekkosen Darth Vaderina viime vuoden Spraycankontrol-tapahtumassa.

Hiedanranta

Hiedanranta on uusi, suunnitteilla oleva kaupunginosa Lielahden vanhan teollisuusalueen ympäristöön Tampereelle.

Sinne tulisi jopa 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Hiedanrannan on tarkoitus rakentua osin vesistötäyttöjen päälle Näsijärveen.

Raitiotien on suunniteltu kulkevan Hiedanrantaa pitkin.

Tällä hetkellä Hiedanrannassa järjestetään väliaikaista toimintaa, jonka tarkoituksena on avata aiemmin suljettua aluetta kaupunkilaisten käyttöön.

Hiedanrannan alueen suunnittelu käynnistettiin toden teolla vuonna 2016 kansainvälisellä ideakilpailulla. Kilpailun parhaiksi valittiin kaksi ehdotusta, Hiedanrannan Innovaatiolahti ja Reflectin Tre. Alueen suunnittelua jatketaan näiden töiden pohjalta.

Yleissuunnitelman laatiminen käynnistettiin keväällä 2017. Työtä on tehty esimerkiksi kaikille avoimissa työpajoissa.

Yleissuunnitelman on määrä valmistua vuonna 2018. Tämän jälkeen aloitetaan asemakaavoitus, joka voisi valmistua vuonna 2019.

Hiedanrannan rakentamisen on tarkoitus alkaa 2020-luvulla. Myös raitiotien toinen vaihe on tarkoitus rakentaa 2020-luvun alussa.


Kommentit (1)

  • Ari

    Näitä kun saisi lisää, osaamattomien tekemien töhryjen tilalle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio