Pirkanmaa

Tampereelle avautuu pian olympiatason skeittihalli – Urakka työllistää myös pitkäaikaistyöttömiä

Kesäkuussa Hiedanrantaan avautuva olympiatason skeittiparkki syntyi pitkälti talkoovoimin. Urakka myös työllisti yli tusinan työttömiä.

Minna Jalovaara
Tampereelle avautuu pian olympiatason skeittihalli – Urakka työllistää myös pitkäaikaistyöttömiä

Teemu Grönlund (vas.), Niklas Pedersen (kesk.) ja Aleksi Martikainen näyttävät, mihin Hiedanrannan uudella skeittiradalla pystyy. Skeittihalli on noussut vapaaehtoisten aktiivien työn tuloksena.

Anni TolonenAamulehti

–Tämä on yksinkertaisesti paras sisäskeittiparkki koko maassa, huikkaa Teemu Grönlund Tampereen Hiedanrannassa vanhan sellutehtaan portailta ja virnistää.

Grönlundin ja muiden skeittiaktiivien lähes kahden vuoden työ on nyt viimeisiä silauksia vaille valmis. Hiedanrannan vanhaan tehtaan tiloista löytyy 300 neliön betoninen sisäskeittihalli, joka on Suomessa ja koko Euroopassakin tasoltaan harvinainen.

Katso videolta, miltä skeittaus Hiedanrannassa näyttää ja millainen skeittiallas vanhaan tehtaaseen on syntynyt:

 

Uniikkeja ovat työn tuloksen lisäksi myös sen tekijät. Hiedanrannan skeittipuisto on rakennettu talkoovoimin, ja projekti on myös työllistänyt 18 työtöntä. Osa rakentajista on ollut työttömänä pidemmän aikaa ja työkokeilun ansiosta päässyt oppimaan ammattilaisten johdolla maailmanlaajuisesti harvinaista käsityötä, betonisten ramppien tekoa. Kaikki työllistetyt ovat myös skeittauksen harrastajia, sillä tuntematta alaa hallin rakentaminen olisi mahdotonta.

–Tätä työtä ei voi oppia kuin tekemällä ja ymmärtämällä skeittaamista. Jotta pystyy suunnittelemaan skeittialtaan tai rakentamaan ramppeja, pitää tajuta, mihin skeittilaudalla pystyy, Grönlund kuvaa.

Hän on skeittiharrastajien yhdistyksen, eli Pirkanmaan Kaarikoirat ry:n puheenjohtaja. Ensimmäisen harrasterampin Grönlund rakensi ystäviensä kanssa 15 vuotta sitten. Sen jälkeen ramppeja on rakennettu lukuisia, muun muassa Tulitikkutehtaalle ja viime kesänä Eteläpuistoon Ratinan sillan alle.

Harvinainen halli

Vaikka Suomesta skeittipaikkoja löytyykin pitkin maata, valtaosa niiden rampeista on tehty vanerista. Etenkin ulkotiloissa vanerirampit kuluvat käytössä nopeasti.

–Betoninen ramppi on skeittaajalle paras. Se on kova ja pitävä alusta, joka antaa ison nopeuden. Tämän lisäksi se on todella kestävä, Kaarikoirien varapuheenjohtaja Niklas Pedersen kertoo.

Hiedanrannan rata erottuu muista sisähalleista myös kokonsa takia. Hallin yhtenäinen skeittiallas on sarjassaan Suomen suurin ja vastaa tulevien olympialaiskisojen ratoja. Skeittaaminen onkin yksi vuoden 2020 Tokion olympialaisten uusista lajeista.

Minna Jalovaara
Teemu Grönlund (vas.) ja Niklas Pedersen katsovat, miten Aleksi Martikainen nousee kaksi ja puoli metrisen rampin päälle. Martikaisella on maski päällä, sillä hän keskeytti työt vain kuvauksen ajaksi. Vielä tässä vaiheessa betoni pöllyää.

Teemu Grönlund (vas.) ja Niklas Pedersen katsovat, miten Aleksi Martikainen nousee kaksi ja puoli metrisen rampin päälle. Martikaisella on maski päällä, sillä hän keskeytti työt vain kuvauksen ajaksi. Vielä tässä vaiheessa betoni pöllyää.

Haave sisähallista syntyi jo neljä vuotta sitten. Kun ulkona ei voi skeitata kuin muutamina kuukausina vuodessa, tarve sisähalleille on Suomessa kova. Syksyllä 2015 Kaarikoirien jäsenet ottivat yhteyttä Tampereen kaupunkiin. Vuoden työn jälkeen syksyllä 2016 valmiina olivat skeittihallin suunnitelmat sekä 3D-mallinnos itse tilasta. Kaupunki lähti mukaan, samoin myös kulttuuri- ja opetusministeriö sekä TE-toimisto. Projektin toteutukseen saatiin apua Suomen Rullalautaliitolta ja betoniskeittipuistojen rakentamiseen erikoistuneilta yrityksiltä, jotka tulivat paikanpäälle opettamaan betonin rakentamisen saloja.

Kesäkuussa halli on viimein valmis. Tiloihin mahtuu 300 hengen yleisö ja ramppien päälle bändi. Tapahtumissa itse skeittiallas, eli yhtenäinen, kahden ja puolen metrin korkuisten seinämien rajaama tila, muuntuu vaikka tanssilattiaksi.

–Niin skeittaamisessa kuin Hiedanrannan muissakin kulttuuritiloissa kyse on yhteisöllisyydestä, eli kaikki tehdään yhteistyöllä. Kesällä täällä järjestetään jo esimerkiksi festareita, joissa voi skeitata live-musiikin tahtiin, Grönlund kuvaa.

Syksyllä kaikille avoin

Haaveena on, että skeittiparkin ovet saadaan jo syksyllä auki suurelle yleisölle. Skeittaus kasvattaa jatkuvasti suosiotaan, joten harrastuspaikat ovat haluttuja. Myös opettajan työtä tehnyt Grönlund toivoo, että lähiseudun koululaiset Lielahden koulusta pääsisivät liikuntatunneille lähihalliin.

–Skeittaaminen on antanut monille elinikäisen harrastuksen ja sen myötä ystäviä. Jos nuorille olisi tarjolla tarpeeksi tasokkaita ja yhteisöllisiä harrastuspaikkoja, se voisi ennaltaehkäistä esimerkiksi syrjäytymistä.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    Tässä projektissa ei ole kyse työllistämisestä, vaan siitä, että skeittarit saavat rakentaa itselleen harrastepaikkoja. Niitä, mitä kaupungin osaaminen ja raha ei ole tätä aiemmin löytänyt. Skeittipaikat ovat Suomessa lähes poikkeuksetta olleet harrastajien itse rahoittamia ja suunnittelemia. Se, kuuluuko näiden paikkojen olemassaolo olla yhdenvertaisesta esimerkiksi jääkiekon tai jalkapallon harrastepaikkoja kanssa – ja tuleeko yhteiskunnan tukea eri kulttuurilajien harrastajien rahoitusta yhdenvertaisesti – on politiikkaa, mihin voimme yrittää vaikuttaa.

    Vapaiden kaupunkitilojen puolesta, nyt ja aina.

  • Toronton majakka

    Nimettömälle, joka väitti, ettei työkokeilijoiden hommassa ole ”tulevaa palkkaa nostavan työkokemuksen kertymistä”: Et voisi olla enempää väärässä. Tuossa on nimenomaan kertynyt oikeaa työkokemusta, vieläpä erityisosaamista, jota jokaisella betonihommia tekevällä ei ole. Jokainen työkokeilija tuolla on valittu hakemuksen perusteella, eli siis jätkät ovat itse pyytäneet päästä mukaan tuohon projektiin, tietäen reunaehdot.

    Työkokeiluja saatetaan monessa paikassa hyvinkin käyttää sellaisten hanttihommien teettämiseen, joista tekijälle ei jää käteen mitään uutta työkokemusta, eikä alaankaan tule tutustuneeksi kunnolla. Tässä skeittihallihommassa asia on juuri päinvastoin, joten jos joku on esimerkki onnistuneesta työkokeilun järkevästä toteuttamisesta, niin se on tämä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio