Tampereella vieraillut Jussi Niinistö terrori-iskujen ehkäisemisestä: Pystymme tekemään liian vähän

Puolustusministeri Jussi Niinistö näkee, että uudet tiedustelulait ovat Suomen ase taistelussa terrorismia ja kyberuhkia vastaan. Hän uskoo, että kuka tahansa perussuomalaisten uudeksi puheenjohtajaksi valitaankin, puolue pysyy yhtä yhtenäisenä kuin Timo Soinin johdossa.

Tomi Vuokola / Aamulehti
Tampereella vieraillut Jussi Niinistö terrori-iskujen ehkäisemisestä: Pystymme tekemään liian vähän

Puolustusministeri Jussi Niinistö avasi perjantaina keskustorilla Tampereen perussuomalaisten vaalimökkeilykauden. Niinistö vieraili Tampereella myös puolustumateriaaleja valmistavassa teknologiayrityksessä Insta Groupissa ja Maanpuolustuksen Insinöörit ry:n 50-vuotisjuhlassa.

Enni MansikkamäkiAamulehti

Eurooppaa ravistelleet terroriteot ovat saaneet suomalaiset kysymään huolestuneena: voiko tällaista tapahtua myös Suomessa? Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) näkee, että vaikka Suomella onkin toimiva viranomaisvalvonta, terrorismivalmiuden parantamiseksi riittää vielä tehtävää.

Niinistön mukaan kansainvälisen yhteistyön myötä tiedonkulku viranomaisten välillä on parantunut, mikä on auttanut terrori-iskujen ehkäisemisessä.

– Suomen ongelma ainakin vielä toistaiseksi on se, että kansallisesti pystymme tekemään liian vähän. Sen vuoksi tarvitsemme voimaan luonnosvaiheessa olevat siviilitiedustelu- ja sotilastiedustelulait, jotta voimme seurata etenkin verkossa tapahtuvaa terroristien toimintaa.

Niinistö pitää uusia tiedustelulakeja välttämättöminä myös kyberuhkilta puolustautumisessa.

– Ulkoministeriössä oli vakava tietovuoto, josta saimme selvää ainoastaan kumppanimaan antaman tiedon kautta. Suomella ei ollut edellytyksiä tietää, että ulkoministeriöstämme valuu maailmalle salaiseksi luokiteltavaa tietoa. Tämä on syy, miksi tarvitsemme nämä tiedustelulait voimaan, jotta voimme estää meitä vastaan kohdistuvia kyberhyökkäyksiä.

tomi vuokola
Jussi Niinistö vieraili perjantaina Tampereen Keskustorin vaalikopeilla.

Jussi Niinistö vieraili perjantaina Tampereen Keskustorin vaalikopeilla.

Ei EU-armeijalle

EU-mailta on kuulunut toiveita unionin puolustusyhteistyön syventämisestä. Niinistö ei kuitenkaan usko, että EU kehittyisi perinteiseksi puolustusliitoksi, vaikka puolustusyhteistyötä jäsenmaiden välillä tiivistettäisiinkin.

– Suomi pyrkii osaltaan edistämään puolustusyhteistyön syventämistä, mutta mitään yhteistä EU-armeijaa ei olla rakentamassa. Pidän epätodennäköisenä, että EU:ssa lähdettäisiin rakentamaan päällekkäisiä rakenteita Naton kanssa. Tällä hetkellä EU:n sotilaallinen yhteistyö on pääasiassa kriisinhallintaa.

Niinistö pitää kansainvälistä yhteistyötä tärkeänä lisänä kansalliseen puolustukseen ja mahdollisuutena verrata Suomen suorituskykyä muihin. Suomen puolustuksen avaintoiminnot on hänen mukaansa kuitenkin syytä pitää omissa käsissä.

– Suomella on itsenäinen ja uskottava puolustus jatkossakin, kuulummepa sotilasliittoon tai emme. Mitä tahansa tapahtuukin, niin kansallinen puolustus pidetään kunnossa, ja kansainvälinen yhteistyö tulee sen päälle.

Niinistö osallistui tällä viikolla Washingtonissa Isisin vastaisen koalition kokoukseen, johon kuuluu 65 maata. Niinistön mukaan Suomi osallistuu Irakissa koulutus- ja neuvonantotehtäviin noin sadalla sotilaalla ja tukee jälleenrakentamista terroristijärjestöjen valtaamilla alueilla.

– Kokouksessa tuli sellainen johtopäätös, että sotilaallinen voitto Isisistä on lähellä, mutta tämän typpistä terrorismiaatetta on vaikea kokonaan tukahduttaa. Sen vuoksi on syytä kiinnittää huomiota alueen vakauttamiseen, ettei alueelle enää syntyisi Isisin kaltaisia järjestöjä. Näkisin, että suomalaiset voisivat olla mukana esimerkiksi irakilaisten poliisien kouluttamisessa,.

Matkallaan Niinistö tapasi myös Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin, joka haluaa syventää Suomen ja Yhdysvaltojen puolustusyhteistyötä.

– Hän oli oikein vakuuttava vanhempi sotilas, jolla on mittava ura takanaan. Kävi hyvin selväksi, että hän on tietoinen historiastamme, kuten talvisodasta. Yhteistyötä varten tarvitaan hyvät ja luottamukselliset välit, ja uskon, että Mattisin ministerikaudella ne ovat sellaiset.

”Varuskunnat ylläpitävät maanpuolustushenkeä”

Tällä vaalikaudella hallitus on lisännyt puolustusmäärärahoja. Viime vuonna materiaalimäärärahoihin laitettiin lisää 50 miljoonaa euroa, tänä vuonna 80 miljoonaa euroa, ja vuoteen 2020 mennessä summa nousee 150 miljoonaan euroon.

Niinistö haluaa vaalikaudella panostaa etenkin maavoimien kehittämiseen, sillä tulevina vuosina ilmavoimien ja merivoimien puolella tehdään suuria hankintoja. Kaikkein suurin hankinta koskettaa ilmavoimia, kun hävittäjäkalusto vanhenee vuoteen 2030 mennessä.

– Tällä vaalikaudella keräämme tietoa, millainen hävittäjätyyppi puolustukseemme sopii parhaiten ja miten saamme kustannustehokkaimmalla tavalla turvattua ilmapuolustuksemme. Seuraava hallitus tekee päätöksen konetyppistä vuonna 2021. Tietopyyntö on lähetetty viidelle konevalmistajalle.

Niinistö kritisoi viime vaalikaudella toteutettuja puolustusvoimiin kohdistuneita leikkauksia, joiden seurauksena varusmiesten koulutusta keskitettiin isompiin varuskuntiin ja varuskuntia lakkautettiin.

– Varuskunnilla on tärkeä maanpuolustushengen ylläpitäjinä. Tällä hetkellä noin 72 prosenttia miespuolisesta ikäluokasta suorittaa varusmiespalveluksen, ja heidät me kykenemme kouluttamaan. Jos muutoksia tulee tai varuskunnista paljastuu esimerkiksi homeongelmia, niin varuskuntatilat ovat tällä hetkellä hyvin rajalliset.

”En pelkää kahtiajakoa”

Perussuomalaisissa jyllää tällä hetkellä suuri muutos, kun 20-vuotta puoluetta vetänyt Timo Soini jättää paikkansa kesäkuun puoluekokouksessa. Niinistö ei itse havittele puheenjohtajan paikkaa, mutta hän on antanut tukensa perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalle Sampo Terholle. Niinistö ei ole vielä päättänyt, aikooko hän hakea jatkokautta puolueen ensimmäisenä varapuheenjohtajana. Hänellä on vahva usko puolueen yhtenäisyyteen Soinin lähdön jälkeenkin.

– En pelkää kahtiajakoa. Puolue on hitsautunut yhteen niin pitkän matkan varrella, että valitaan puheenjohtajaksi sitten Terho, Halla-aho tai joku muu, niin en usko, että tapahtuu mitään kahtiajakoa.

Niinistö ei halua ottaa kantaa siihen, miten perussuomalaisten hallituspaikan käy, jos puolueen johtoon valitaan maahanmuuttokriittisenä tunnettu europarlamentaarikko Jussi Halla-aho. – Se on sitten uuden puheenjohtajan ja puoluehallituksen asia pohtia tätä kysymystä. Parempi, että en tällaiseen jos-kysymykseen vastaa.

Niinistö toivoo, että puolueen tuleva puheenjohtaja lähtisi mukaan myös presidenttipeliin.

– Hallitus on joutunut alkuvaiheessa tekemään katkeriakin taloudellisiin etuuksiin kohdistuvia päätöksiä. Toivon, että puheenjohtaja pystyisi presidenttiehdokkaana tuomaan perussuomalaista aatetta paremmin esille, sillä siinä olemme tähän mennessä epäonnistuneet tällä vaalikaudella.


Lue myös nämä


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Pystyisimme tekemään terrorismin torjumiseksi paljonkin, jos vain niin haluaisimme! Tosin se vaatisi hyvin sallivaa laisäädäntöä erilaisten torjuntakeinojen käyttämiseksi. Nykyinen ja varmasti tulevakin lainsäädäntö on poliisien ja muiden turvallisuusviranomaisten käsiä sitova, rajoittaen erilaisten menetelmien, toimintatapojen ja ennenkaikkea vapautta tehdä kaikki mahdollinen terrorismin torjumiseksi. Toisin sanoen, tarkoitus pyhittäisi keinot! Se saattaa tuntua vieraalta ajatukselta länsimaissa mutta niinhän terroristitkin toimivat, sotaa ei voi voittaa toinen käsi seläntaakse sidottuna!

  • Nimetön

    Kunhan ei olla millään muotoa osallisena kenenkään pommittamisessa, niin ei ole huolta terrorismistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet