Pirkanmaa

Tampere hakee Euroopan innovaatiopääkaupungiksi: Luottaa Hiedanrantaan kisassa, jonka viimeksi voitti Amsterdam

Tampereen kaupunki hakee Euroopan innovaatiopääkaupungiksi vuonna 2018. Palkinto on jaettu kolme kertaa. Sen ovat saaneet Barcelona ja Amsterdam. Palkintosumma on 1 miljoona euroa. Voittaja ratkeaa loppuvuonna.

Alma Median arkisto
Tampere hakee Euroopan innovaatiopääkaupungiksi: Luottaa Hiedanrantaan kisassa, jonka viimeksi voitti Amsterdam

Tampere hakee Euroopan innovaatiopääkaupungiksi. Hakemuksen kärkenä on Hiedanrannan alue, se on Lielahdessa entisen sellutehtaan alueella. Siellä on jo nyt muun muassa skeittihalli ja monelaisia tapahtumia. Alueen ranta-alueelle on suunniteltu uudenlaista arkkitehtuuria.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Tampereen kaupunki hakee Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä Euroopan komission The European Capital of Innovation Award – iCapital -kilpailussa. Pormestari Lauri Lylyn mielestä Tampereella on kaikki edellytykset tulla valituksi Euroopan innovaatiopääkaupungiksi.

Aiemmin palkinnon ovat saaneet Espanjan Barcelona ja Hollannin Amsterdam.

Hakemuksen kärkenä on Hiedanranta.

– Korostamme hakemuksessa erityisesti Hiedanrantaa täysin uudenlaisena, älykkäänä ja ihmisläheisenä kaupunkikehityksen ja palveluiden kehitysympäristönä. Kuvaamme nimenomaan Hiedanrannassa syntynyttä uutta tekemisen mallia; miten kaupunkilaiset ja yhteisöt itse luovat uutta toimintaa ja sitä kautta uusia palveluja ja työpaikkoja, sekä sitä miten tämä malli viedään kaupunkisuunnitteluprosessiin, kertovat hakemuksen kokoamisesta vastaavat Tampereen EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen ja Suomen Itämeri-instituutin johtaja Esa Kokkonen.

Räikkösen mukaan Hiedanrannan innovatiivisuus on siinä, että sitä on kehitetty kaupunkilaisten kanssa. Tuloksiakin näkyy jo, vaikka uusi kaupunginosa on tuore ja keskeneräinen.

– Ovet avattiin kesällä 2016 ja jo nyt alueen yli 70 tapahtumassa on vieraillut noin 20 000 kaupunkilaista, sanoo Räikkönen.

Räikkönen sanoo, että alueella toimii jo noin 25 yritystä ja yhdistystä, jotka työllistävät viitisenkymmentä ihmistä.

"Kolmas kerta toden sanoo"

Innovaatiopääkaupungin tittelin voittaa kaupunki, jossa innovaatiotoiminta perustuu julkisen sektorin, yritysten, yhteisöjen, korkeakoulujen ja kaupunkilaisten väliseen vuorovaikutukseen ja kehittämiseen.

– Olemme niin kansallisesti kuin kansainvälisesti edelläkävijä avoimien innovaatioalustojen kehittämisessä. Uusi pormestariohjelmamme painottaa myös yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä sekä digitaalisuuden merkitystä ihmisten hyvinvoinnin ja kaupungin kilpailukyvyn edistämiseksi, muistuttaa Lauri Lyly.

Hän korostaa, että Tampereen innovaatiotarina on kansainvälisestikin erityinen. Hakemuksessa nostetaan esiin Hiedanrannan lisäksi myös kaupungin elinkeino-ohjelma Smart Tampere.

– Olemme kokeneet ja selvittäneet monta rakennemuutosta, synnyttäneet koko ajan innovaatioita ja hyödyntäneet aiempaa osaamista uudessa kasvuvaiheessa. Näin tehdään nytkin älykkään ja kestävän kaupungin ja uuden digitaalisen talouden edistämisessä.

Euroopan innovaatiopääkaupunki valittiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Tuolloin voiton vei Barcelona. Vuonna 2016 palkinnon sai Amsterdam. Nyt kolmatta kertaa valittava Euroopan innovaatiopääkaupunki julkistetaan loppusyksystä, ehkä marraskuussa. Pääpalkinto on 1 000 000 euroa.

Tampere hakee palkintoa kolmatta kertaa.

– Kolmas kerta toden sanoo! Nyt on sellainen kutina, että palkinnon voisi voittaa pienempi kaupunki kuin edelliset voittajat, sanoo Räikkönen.

Tampereella palkintorahaa käytettäisiin esimerkiksi Demolan puitteissa tehtäviin kiertotalous- ja älykäs kaupunki -teemaisiin kokeiluihin Hiedanrannassa, ruohonjuuritason kaupunkikehityshankkeisiin keskittyvän Tampere Challenge -kilpailun käynnistämiseen sekä älykäs kaupunki, digitalisaatio- ja cleantech -teemoihin keskittyvän rahaston perustamiseen.


Kommentit (3)

  • Hupsista

    Hiedanrannan kaupunginosa piti perustaa, jotta ratikalle heltisi lupa. Muuten ratikkareitin varrella olisi ollut liian vähän asukkaita. Nyt Hiedanrantaan satsataan kaikki, jotta sinne muuttaisi asukkaita.

  • Nimetön

    ”Tampereella palkintorahaa käytettäisiin esimerkiksi Demolan puitteissa tehtäviin kiertotalous- ja älykäs kaupunki -teemaisiin kokeiluihin Hiedanrannassa, ruohonjuuritason kaupunkikehityshankkeisiin keskittyvän Tampere Challenge -kilpailun käynnistämiseen sekä älykäs kaupunki, digitalisaatio- ja cleantech -teemoihin keskittyvän rahaston perustamiseen.”

    Kaupungilla riittää onneksi managereita, jotka kovan ammattitaitonsa turvin osaavat hallinnoida mahdollisia voittorahoja tehokkaasti ja byrokratian minimoiden. Tätä tukevat Tampereen omistamat tai sitä muuten lähellä olevat yhtiöt, kuten Tredea ja Demola, molemmista löytyy niinikään kovaa ammattitaitoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio