Pirkanmaa

Tammervoiman toimitusjohtaja ennakoi jätteiden määrän laskua

Tammervoiman laitos Tarastenjärvellä saa jätteensä Pirkanmaalta ja Jyväskylän seudulta.

Jukka Vuokola
Tammervoiman toimitusjohtaja ennakoi jätteiden määrän laskua

Tammervoiman toimitusjohtaja Mika Pekkinen uskoo, että kierrätyksen yleistyminen johtaa jätteiden määrän laskuun. Tammervoima on varautunut korvaamaan jätettä biohakkeella.

Antti TuominenSTT

Suomessa on yhdeksän jätevoimalaa, jotka polttavat yhteensä monen miljoonan ihmisten roskat. Laitoksia löytyy Oulusta, Vantaalta, Tampereelta, Vaasasta, Lahdesta, Riihimäeltä ja Kotkasta. Riihimäellä laitoksia on kaksi. Lisäksi jätettä poltetaan monissa voimaloissa, joiden pääasiallisena voimanlähteenä on jokin muu polttoaine.

Tampereella on jätevoimalaitos, joka on ollut kaupallisessa käytössä viime vuodesta lähtien. Laitokselle tuodaan jätettä Pirkanmaalta ja Jyväskylän seudulta. Laitos voi tarvittaessa korvata puolet polttamastaan jätteestä biohakkeella.

–  Jätteen määrä todennäköisesti vähenee pitkällä aikavälillä, kun  kierrätys lisääntyy. Näin käy, vaikka väkimäärä Pirkanmaalla lisääntyy lähes 100  000 ihmisellä vuoteen 2040 mennessä, arvelee Tammervoiman toimitusjohtaja Mika Pekkinen.

Saloon oli tarkoitus rakentaa jätevoimala, mutta sen tarina tyssäsi omistajavaihdokseen. Fortum osti Ekokemin , joka oli voimalahankkeen takana. Fortum on ilmoittanut, että se ei enää ole kiinnostunut jätevoimalan rakentamisesta.

Suomen uusin jätevoimala on Leppävirralla Pohjois-Savossa. Laitos otettiin kaupalliseen käyttöön helmikuussa, ja se polttaa vuodessa noin 145 000 tonnia sekajätettä ja tuottaa 90 gigawattituntia (GWh) sähköä ja 180 GWh kaukolämpöä. Voimalayhtiön mukaan sähkö riittää 4  300 omakotitalon tarpeisiin ja lämpö noin 10  000 omakotitalon lämmittämiseen.

Keski-Savon jätehuollon mukaan voimala polttaa yli 600  000 ihmisen sekajätteet.

Suomen suurin jätevoimala Vantaalla on ollut kaupallisessa käytössä vuodesta 2014. Voimala polttaa vuodessa noin 340–360  000 tonnia jätettä, jota kerätään koko Uudenmaalta. Yhtiö kertoo, että voimala polttaa vuodessa 1,6 miljoonan ihmisen jätteet. Yhtiön mukaan jätevoimala tuottaa noin puolet Vantaan tarvitsemasta kaukolämmöstä ja lisäksi voimala tuottaa noin 30 prosenttia Vantaan sähköntarpeesta.

Suomen pohjoisin jätevoimala Oulussa on ollut käytössä elokuusta 2012 asti. Laitos kerää poltettavaksi jätettä Oulusta ja muualta Pohjois-Suomesta.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Vaari

    Eli onko sitten odottettavissa jäteenkäsittelyn hinnankorotus kuluttajille kun voimalat joutuvat polttamaan biohaketta. Ainakin sen tyylinen on on ollut suuntaus Suomessa.

  • Kaikella on varjonsa

    Siinäkin olisi EU:lle hyvä kohde periä päästömaksua Suomelta , mahtaako joku omista alkaa lobbaamaan asiaa niissä piireissä jollain verukkeella ?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio