Tämä taideteos oli liian rivo – sensuroitiin Kurpitsatalon näyttelystä Tampereella

Lasten ja vanhusten vuoksi Tampereen Kurpitsatalon näyttelylle sovittiin siveysraja, joka kielsi veristen sukupuolielimien esittämisen. Taiteilijat boikotoivat nyt näyttelyä.

Asko Suominen
Tämä taideteos oli liian rivo – sensuroitiin Kurpitsatalon näyttelystä Tampereella

Kamasutturat-teos sensuroitiin pois Kurpitsatalon näyttelystä, koska sitä pidettiin sopimattomana lapsille. Kuva Asko Suominen.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Näkyykö taideteoksessa sukupuolielimiä tai peräreikä ja saavatko ne näkyä? Voiko sellaista taideteosta näyttää lapsille ja ikäihmisille?

Tähän kysymykseen kilpistyy kiista, joka on leimahtanut tamperelaiseen Kurpitsataloon aiotun näyttelyn yhdestä työstä. Kurpitsaliike ry:n varapuheenjohtaja Hanna Lehtomäki hyllytti näyttelystä yhden, Kamasutturat-nimisen teoksen. Sen seurauksena näyttelyn taiteilijoista yli puolet boikotoi näyttelyä eikä tuo sinne teoksiaan.

Kurpitsaliike ry on palstaviljely-yhdistys, eikä pitänyt teosta soveliaana ympäristöönsä.

"Verisiä sukupuolielimiä ei saanut näkyä"

Kiistanalainen teos syntyi taiteilijoiden Sami Maalaksen ja Lauri Mäkimurron yhteistyönä Pispalassa sijaitsevan Nykytaiteen Keskuksen järjestämässä luonnostelevan taiteen tapahtumaviikossa. Viikon tuloksista piti koota näyttely Kurpitsatalolle Tampereen Tahmelaan.

–Koska Kurpitsatalolla käy paljon lapsia ja vanhuksia, olin sopinut Kurpitsaliikkeen varapuheenjohtajan Hanna Lehtomäen kanssa näyttelylle siveysrajan. Se raja oli, ettei töissä saa näkyä verisiä sukupuolielimiä, kertoo tapahtumaviikon järjestäjä Ilmari Säävälä.

Hän ei kertonut rajauksesta taiteilijoille, ettei se ohjaisi heidän ilmaisuaan.

–Pystytimme näyttelyn siinä hyvässä uskossa, että työt menevät läpi, koska verisiä sukupuolielimiä ei esitetä eikä siveysrajaa siis ylitetä, Säävälä kuvaa ja toteaa olevan hyvin tavatonta, että taiteelle edes sovitaan jokin siveysraja.

Kurpitsaliikkeen puheenjohtajalla Karoliina Hannulalla on eri näkemys, mitä Kurpitsaliikkeen varapuheenjohtaja Hanna Lehtomäki ja Ilmari Säävälä etukäteen sopivat. Kurpitsaliike oli valtuuttanut Lehtomäen arvioimaan näyttelyn työt ennen näyttelyn avautumista. Hannulan mukaan Ilmari Säävälän kanssa oli sovittu, että Lehtomäellä on oikeus poistaa näyttelystä teos, joka ei sovellu lasten silmille.

–Jos keskustelussa on käytetty kuvaannollista ilmaisua "veriset sukupuolielimet", sillä on haluttu ilmaista sitä tyyliä, jota näyttelyyn ei haluta. Säävälälle oli suullisesti selvitetty, että töiden pitää soveltua myös lapsille, koska meillä käy esimerkiksi päiväkotilapsia.

Hannula kertoo Lehtomäen arvioituttaneen teoksen myös useilla muilla Kurpitsatalon kävijöillä. He kaikki olivat sitä mieltä, ettei teos sovi Kurpitsataloon.

Kamasutturat-teoksen hyllyttänyt Kurpitsaliikkeen varapuheenjohtaja Hanna Lehtomäki ei halua itse perustella linjaustaan Aamulehdelle.

"Joutuisimme rajaamaan asiakaskuntaa"

Karoliina Hannula ei ole nähnyt hyllytettyä taideteosta, mutta hänelle on kerrottu, että siinä esiintyy sukupuolielin tietyllä tavalla kuvattuna. Hän korostaa, ettei alastomuus sinänsä ole paha asia, vaan kyse on siitä, miten se esitetään.

–Varapuheenjohtaja Lehtomäki koki, että jos Kamasutturat-työ tulee näyttelyyn, joudumme rajaamaan asiakaskuntaamme. Tämän on tarkoitus olla kaikille avoin talo.

Näyttelyn ja tapahtumaviikon järjestäjälle Ilmari Säävälälle Kamasutturat-teos on iloisen lihallinen, leikkimielinen työ.

–Vasta, kun jouduin tulkitsemaan sitä sensuurin kautta, näin siinä peräreiän. Taiteilijat eivät nähneet siinä mitään sopimatonta.

Miina Puolitaival
Kamasutturat-työ syntyi Sami Maalaksen (edessä) ja Lauri Mäkimurron yhteistyönä. Kuva Miina Puolitaival.

Kamasutturat-työ syntyi Sami Maalaksen (edessä) ja Lauri Mäkimurron yhteistyönä. Kuva Miina Puolitaival.

"Kaiken nähneitä mummojako yritetään suojella?"

Kamasutturat-työn toinen tekijä, taiteilija Sami Maalas on selkkauksesta yllättynyt ja huvittunutkin.

–Sanon vain, että hohhoijakkaa, mikä siinä työssä nyt on niin kamalaa? Ketä tässä nyt yritetään suojella, kaiken nähneitä mummoja vai? Itse en löydä teoksesta verisiä sukupuolielimiä.

Maalas kertoo halunneensa kuvata Lauri Mäkimurron kanssa teoksessa yhdyntää.

–Työhän on tosi rouhea, mutta en minä arvannut, että siitä joku pahoittaa mielensä.

Maalas arvioi, että työhön on syntynyt Mäkimurron ja hänen työnsä yhdistelmänä myös sattumia, jotka voivat provosoida.

–En itse näe siinä peräreikää. Kaikki menee työssä mössöksi, ja on katsojan mielikuvituksesta kiinni, mitä siinä näkee.

Kiistanalaisen työn paikalle linkki nettiin?

Kurpitsaliikkeen puheenjohtajan Karoliina Hannulan mielestä tämä on tarpeetonta kuohuntaa.

– Ongelman ydin on tiedonkatkossa; jos Säävälä olisi välittänyt tiedon rajauksesta taiteilijoille, ongelmaa ei olisi. Vastedes teemme kirjallisen sopimuksen siitä, millaisia töitä Kurpitsatalossa voi olla esillä.

Jotta näyttely voisi toteutua, Säävälä yritti ehdottaa Kurpitsaliikkeelle kompromissia. Sen mukaan kiistanalaisen työn paikalla olisi linkki ja teoksen voisi katsoa netissä.

–Näyttelytila olisi myös voitu rajata niin, ettei joku viaton sielu vahingossa joutuisi Kamasutturat-työn eteen.

Hannulakin kertoo miettineensä sitä vaihtoehtoa, että näyttelylle olisi asetettu ikäraja, mutta se olisi sotinut sitä vastaan, että Kurpitsatalo on kaikille avoin eikä rajaa ketään pois.

–Korrektia olisi ollut, että taiteilijat olisivat yksinkertaisesti ottaneet yhden työn näyttelystä pois ja näyttely olisi pidetty.

Paristakymmenestä taiteilijasta kymmenkunta on nyt päättänyt boikotoida näyttelyä. Se, mitä näyttelylle nyt tapahtuu, on epäselvää.

–Tuumimme nyt, löytyisikö näyttelylle tila jostain muualta, Säävälä toteaa.

Editoitu 1.6.2017 kello 19.15 lisäämällä tieto mikä Kurpitsaliike ry on.

Korjaus 2.6.2017 kello 7.57. Jutun ensimmäisen kuvan kuvaajaksi on korjattu Asko Suominen.


Kommentit (16)

  • Huolestunut

    Tiettävästi Suomen laki sanoo selkeästi, ettei yhdyntäkuvien esittäminen pienille lapsille ole soveliasta. (Viitaten jutun ilmestyessä esitettyyn kuvaukseen teoksesta.) Lapsen oikeus on elää lapsuuttaan. Yhdyntäkuvat (en tarkoita oppikirjoja) kuuluvat mielestäni aikuisten maailmaan. Jokainen vanhempi päättää tietysti asian itse tiettyyn pisteeseen, mutta, kun on kyse julkisesta tilasta on mielestäni syytä erityiseen varovaisuuteen.

  • Laadulliset kriteerit

    Harmi että taiteilijat eivät hoksanneet omaa parastaan, vaan boikotoivat omaa näyttelyään. Johan siitä on valtakunnanmediankin aihetta kirjoittaa, vaikkei vielä ole edes mätäkuu. Jos jossain ei haluta aliarvioida katsojia laittamalla esille mitä tahansa, ei se ole samaa kuin sensuuri.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio