pirkanmaa

Taloyhtiön tontin vuokra hypähti 520 prosenttia

Vuokra kuusinkertaistui 12 400 eurosta lähes 77 000 euroon. Vastaavia korotuksia tehdään muuallakin Tampereella. Taloyhtiö kritisoi, että rakennusoikeus vaikuttaa vuokraan, vaikka sitä ei voi hyödyntää.

Janne Ruotsalainen
Taloyhtiön tontin vuokra hypähti 520 prosenttia

Asunto-osakeyhtiö Kaskitie 11–15:een sisältyy kolme taustalla näkyvää kerrostaloa. Niiden vuosivuokraan tuli 64 500 euron korotus. Hallituksen puheenjohtaja Antti Rautakoura paheksuu sitä, että vuokran suuruuteen vaikuttaa rakennusoikeus, jolla ei tosiasiassa ole taloyhtiölle käyttöä.

Minna Ala-HeikkiläAamulehti

Kun kerrostaloyhtiön tontin vuokra nousee kertaheitolla 520 prosenttia, siinä on asukkailla nielemistä. Tampereen Kalevassa sijaitseva asunto-osakeyhtiö Kaskitie 11–15 sai Tampereen kaupungilta mojovan vuokrankorotuksen, kun sen edellinen, 50 vuotta vanha vuokrasopimus umpeutui. Taloyhtiön tontin vuokra nousi 12 432 eurosta 76 950 euroon eli yli kuusinkertaistui.

Kaskitien taloyhtiöön kuuluvissa kolmessa kerrostalossa on 105 huoneistoa. Vuokra jyvittyy kunkin osakkaan omistamien osakkeiden lukumäärän mukaan: korotus on vuodessa 17,34 euroa per osake.

Karkeasti laskettuna tontin vuokrankorotus tietää taloyhtiössä 45,5 neliön asunnolle vuodessa noin 607 euron korotusta, ja kuukaudessa noin 50 euron korotusta.

72 neliön asunnolle vuokrankorotus tarkoittaa noin 80 euron lisämaksua kuussa, ja 59,5-neliöiselle noin 67 euroa.

Rakennusoikeutta on vaikea hyödyntää

Kaskitien asunto-osakeyhtiö koki uuden vuokran niin kohtuuttomaksi, että se valitti Tampereen kaupungin päätöksestä hallinto-oikeuteen, kuten muutamat muutkin taloyhtiöt Kalevassa.

- Vuokrankorotus pohjautuu osittain tontin asemakaavan mukaiseen rakennusoikeuteen, jota taloyhtiö ei voi käytännössä hyödyntää, hallituksen puheenjohtaja Antti Rautakoura perustelee.

Läheisellä Teiskontiellä sijaitsevan asunto-osakeyhtiö Teiskontie 10–14:n hallituksen jäsenen Simo Knaapin taloyhtiössä kolmen talon tonttien vuokra hypähti noin 18 800 eurosta noin 128 000 euroon vuonna 2014. Knaapi on nyt neuvonut Kaskitien asunto-osakeyhtiötä kiistassa, sillä hän kummeksuu Tampereen kaupungin tapaa käyttää yhtenä vuokranmääritysperusteena tontin asemakaavassa ilmoitettua rakennusoikeutta.

- Vanhaan asemakaavaan on merkitty Kaskitie 11–15:lle noin 1,5 metrin viipale rakennusoikeutta seinän läheisyydessä, mutta mitenkäs sitä voi hyödyntää? Knaapi ihmettelee ja toivoo, että Tampere perustaisi vuokransa toteuttamiskelpoiseen rakennusoikeuteen, kuten Helsinki.

Hänestä on ongelmallista, että Tampereen kaupunki mittaa rakennusoikeuksia yli 60 vuotta vanhoista, käsin piirretyistä asemakaavoista.

- Niiden tulkitseminen on kyseenalaista, sillä kun viivan paksuus on paperilla millin, se tarkoittaa maastossa useita metrejä ja kun rakennuskerroksia on talossa useita, viivan mahdollinen heitto kertautuu.

Lue myös:

Tästä tarjouksesta on vaikea kieltäytyä: iso alennus tonttivuokraan, jos rakennat energiapihin talon

Tampere uusii tonttien vuokrasopimuksia viime tipassa – "Myönnän, että meni kalkkiviivoille"

”Kuin polttaisi rahaa”

Kaskitien taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Rautakoura muistuttaa, että tontin vuokrankorotuksen yhtiövastikkeeseen aiheuttama joidenkin kymmenien eurojen kuukausikorotus voi tuntua vähäiseltä, mutta se osuus vuokrankorotuksesta, jonka taloyhtiö kyseenalaistaa, tekee 50 vuodessa yli puoli miljoonaa euroa.

50 vuoden vuokrasuhteen aikana Kaskitien taloyhtiö maksaa lisää vuokraa yli 3,2 miljoonaa.

Rautakoura kokee tilanteen tuntuvan samalta kuin jos taloyhtiön rahaa poltettaisiin pihalla. Hän ymmärtää tontin arvonnoususta seuraavan vuokrankorotuksen, mutta on pettynyt Tampereen kaupungin viestintään asiassa.

- Kaupunki ei ole oma-aloitteisesti käynyt keskustelua Etu-Kalevan taloyhtiöiden kanssa.

Hallinto-oikeus ei ole vielä kertonut ratkaisuaan Kaskitie 11–15:n valitukseen, mutta Teiskontien taloyhtiöiden valituksiinsa saamien päätösten perusteella Rautakoura uumoilee ratkaisun olevan taloyhtiönsä kannalta kielteinen.

Vuokrankorotus ei lisää myyntihaluja

Kaskitie 11–15:n taloyhtiön isännöitsijän Ville Niemen mukaan korotettu vuokra ei ole saanut osakkaita panemaan asuntojaan myyntiin. Tämän vahvistaa myös Tommi Pinta, joka myy Kaskitieltä huoneistoa ostettuaan asunnon Sorsapuistosta.

- Korotus oli mielestäni kohtuullinen, eikä sillä ollut vaikutusta päätökseemme vaihtaa asuntoa.

Asuntoaan myydessään ja uutta ostaessaan Pinta on havainnut, ettei vuokratontti heikennä ostajien kiinnostusta eikä taloyhtiön oma tontti näytä mainittavasti nostavan kerrostaloasuntojen pyyntihintaa.

- Oma tontti on toki plussaa, mutta on aika mielenkiintoista, että sillä ei näytä olevan merkittävää vaikutusta asunnon hintaan.

Vuokratontteja ei voi ostaa omaksi

Kun maanvuokrasopimus uusitaan Tampereella, uuteen vuokraan vaikuttaa tontin koko sekä asemakaavan mukainen tai asemakaavasta tulkittu rakennusoikeus.

Asuntotontin uusi vuokra on 4 prosenttia tontin pääoma-arvosta, indeksiin sidottuna.

Tampereen kaupungilla esitykset omakotitonttien uusista vuokrista hyväksyy kiinteistöjohtaja, yhtiömuotoisten kiinteistöjen tonttivuokran päättää joko elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja tai kaupunginhallitus, vuokran suuruuden mukaan.

Tampere pääasiassa vain vuokraa asuntotontteja. Vain pieni osa uusista asuntotonteista myydään eikä vanhoja vuokratontteja ei ole mahdollista ostaa omaksi.


Lue myös nämä


Kommentit (59)

  • Törkeää!

    Korotuksilla pitäisi olla selkeä katto, eikä hyödyntämiskelvotonta uudisrakennusoikeutta saisi pitää vuokran perusteena. Tällaisesta kuppaamisestako ne ratikkarahat revitään?

  • Maalle

    Olen järkyttynyt tonttivuokrien korotuksista. Asumiskustannukset alkavat olla sietämättömät tavalliselle ihmiselle. Pätkätyöläisen osalta asuminen vuokratonttisessa omakotitalossa käy yhä vaikeammaksi. Ja pätkätöitähän on tiedossa jatkossa yhä useammalle. Yhä enemmän minua kiehtoo omavarainen elämä maalla, kaukana tästä ”kuppauksesta”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio