Ville Koivuniemi

Jos valtioneuvoston suunnittelema lakimuutos menee läpi, yksittäinen asunto-osakeyhtiön osakas ei voi enää tulevaisuudessa yksin kaataa taloyhtiön uudisrakennusprojektia.

Nykyisessä laissa kaikkeen purkavaan lisärakentamiseen – eli käytännössä vanhan purkamiseen uuden tieltä – vaaditaan sekä yhtiökokouksen yksimielinen päätös että kaikkien osakkaiden lupa projektille.

Valtioneuvoston valmistelemassa ja Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n toteuttamassa hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia muuttaa lakia niin, että jatkossa kahden kolmasosan määräenemmistö takaisi asunto-osakeyhtiölle mahdollisuudet vanhan purkamiseen.

Kiinteistöliitossa asiaan suhtaudutaan varovaisen positiivisesti.

- Pidämme erittäin tärkeänä, että purkavan lisärakentamisen mahdollisuuksia helpotettaisiin, Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli toteaa.

Selvityksen on määrä valmistua lokakuussa.

- Vaikeat kysymykset liittyvät varmasti esimerkiksi siihen, että asunto-osakkeet ovat ihmisillä usein velan vakuutena. Ja lisäksi asunto-osakeyhtiöillä on lainaa. Tässä täytyy siis selvittää, miten pankki- ja rahoitusmaailma suhtautuvat tällaisiin hankkeisiin, Hupli muistuttaa.

Purkavasta lisärakentamisesta on kirjaus myös hallitusohjelmassa.

Siitä on lisäksi jätetty heinäkuun alussa kirjallinen kysymys, jonka on allekirjoittanut viisi oululaista kansanedustajaa. Yksi allekirjoittajista, kansanedustaja Mari-Leena Talvitie (kok.), pitää oleellisena, että mahdollisen lain on turvattava jokaisen osakkaan oikeusasema ja suoja.

- Isoa kuvaa on silti puntaroitava. Käytännössä tässä puhutaan asunto-osakeyhtiöistä, joissa peruskorjaaminen ei ole enää kannattavaa, Talvitie sanoo.

- Toisaalta se on joissain tilanteissa myös yleinen etu, että täydennysrakentamisen turvin saadaan lisää asuntoja.

Tällä hetkellä laki mahdollistaa uudisrakentamisen vanhan tilalle tavallisin enemmistöpäätöksin ainoastaan tapauksissa, joissa rakennus on tuhoutunut. Tuhoutuneena pidetään lähinnä tulipalossa tuhoutunutta rakennusta.

Lain uudistaminen mahdollistaisi purkavan lisärakentamisen huomattavasti nykyistä helpommin. Mitä isommasta taloyhtiöstä puhutaan, sitä todennäköisempää tällä hetkellä on, että ainakin yksi osakas vastustaa osakeyhtiön purkamista, vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa.

- Kyse on myös päätöksenteon sujuvoittamisesta, Talvitie sanoo.

Laki olisi ajankohtainen, koska 1960- ja 1970-luvuilla rakennetuissa kerrostaloissa alkaa tulla tarvetta suurille päätöksille.

- Osassa yhtiöitä tulee varmasti pohdittavaksi, olisiko teknisesti ja taloudellisesti järkevämpää saneerauksen sijasta tai ohella rakentaa uutta. Asunto-osakeyhtiölain tulisi tarjota joustavammat mahdollisuudet taloyhtiöille selvitä merkittävistä korjaustarpeista, Jenni Hupli toteaa.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Se jarrumies tai jarrunainen saattaisi olla tarpeen, jos grynderit ovat valtaamassa talon määräysvaltaa, joko ostamalla osakkeita tai osakkaita taakseen. Jonkun täytyisi pysäyttää ja hankkia harkinta-aikaa osakkaille.

  • Nimetön

    ”Jarrumies” on voinut ostaa huoneiston talon ylimmästä kerroksesta hyvästä syystä ja on maksanut sijainnista enemmän kuin alemmissa kerroksissa samanlaisesta. Päälle rakennetaan uusia asuntoja ja vanha ylin kerros saa kuunnella yläkerran ääniä samalla menettäen osan asuntonsa arvosta. Reilua, rakentamisessa häviävä onkin kehityksen jarru?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio