Taloyhtiöiden kokoukset vaikuttavat 2,6 miljoonan suomalaisen elämään – 5 syytä osallistua

ILKKA LAITINEN
Taloyhtiöiden kokoukset vaikuttavat 2,6 miljoonan suomalaisen elämään – 5 syytä osallistua

Kerrostalojen lisäksi myös rivitalot ovat yleensä asunto-osakeyhtiöitä. Harva tulee ehkä ajatelleeksi, että ne toimivat samoin kuin yritykset.

Tiina VuorimäkiAamulehti

Taloyhtiöiden yhtiökokousaika alkaa olla kuumimmillaan näin keväällä. Yhtiökokouksissa päätetään vuosittain 2,3 miljardin euron korjauksista ja kuuden miljardin vastikkeista sekä valitaan 300 000 hallituksen jäsentä. Päätöksillä on vaikutusta 2,6 miljoonaan suomalaiseen.

Kerrostalot ja rivitalot ovat yleensä taloyhtiöitä eli asunto-osakeyhtiöitä, ja ne toimivat samoin kuin muutkin yritykset.

- Osakkeenomistajat ovat tämän yrityksen osaomistajia. Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, joka tekee tärkeitä, osakkaiden omaisuuden arvoon vaikuttavia päätöksiä, sanoo päällikkö Timo Finnilä Talokeskus Yhtiöt Oy:stä.

Viisi syytä osallistua yhtiökokoukseen

1. Voit viedä asian yhtiökokouksen esityslistalle päätöstä varten.

Osakkaalla on oikeus saada yhtiökokouksessa käsiteltäväksi asioita, kun osakas esittää niitä riittävän ajoissa hallitukselle otettavaksi yhtiökokouksen esityslistalle. Asioiden on kuuluttava yhtiökokouksen päätösvaltaan.

Kokouksen alussa esityslistalle voidaan vielä ottaa asioita keskusteluun, mutta niistä ei voida päättää, jos ne eivät ole mainittuna kokouskutsun yhteydessä.

2. Olet mukana vaikuttamassa yhtiön tärkeimpiin päätöksiin.

Jokaisella osakkaalla on mahdollisuus yhtiökokouksessa vaikuttaa oman taloyhtiön tärkeimpiin päätöksiin. Kannattaa pitää mielessä se, että jo päätettyihin asioihin ei kokouksen jälkeen enää palata. Joten jokaisen on hyvä olla päätöksenteossa mukana silloin, kun sen aika on.

3. Voit esittää kysymyksiä ja saada vastauksia.

Osakkailla on kyselyoikeus yhtiökokouksessa, ja lain mukaan osakkaan kyselyoikeus on rajattu yhtiökokoukseen. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on velvollisuus vastata kysymyksiin. Kannattaa tutustua yhtiökokouksen asiakirjoihin huolella etukäteen, ja miettiä mahdollisia kysymyksiä jo valmiiksi.

Muista, että kysymykset pitää esittää silloin, kun niitä esityslistan mukaan kuuluu käsitellä.

4. Saat tietoa taloyhtiösi tilasta.

Yhtiökokouksessa päätetään muun muassa taloyhtiön talousarviosta, yhtiövastikkeesta ja korjaushankkeista sekä valitaan taloyhtiön hallitus sekä tilin- ja/tai toiminnantarkastajat - eli päätetään kaikista isoista asioista taloyhtiöön ja sen talouteen liittyen. Ole siis ehdottomasti paikalla kuulemassa, kun näistä asioista keskustellaan ja päätetään.

5. Olet valitsemassa hallitusta.

Yksi yhtiökokouksen oleellisista päätöksistä on hallituksen valitseminen. Hallitus huolehtii yhtiön taloudesta, hallinnosta, rakennuksista, piha-alueesta ja yhtiön toiminnasta.

Jos et itse halua asettua ehdolle, niin sinun kannattaa ainakin osallistua hallituksen valintaan. Näin vaikutat siihen, miten taloyhtiön arki sujuu. Ilman toimivaa hallitusta yhtiö on käytännössä täysin toimintakyvytön.

Lisää vinkkejä ja ohjeita saat Kiinteistöliiton maksuttomasta oppaasta www.yhtiokokousopas.fi

Lisätietoja saa muun muassa www.yhtiokokousopas.fi.

Yhtiökokous päättää taloyhtiön asioista

Yhtiökokous on taloyhtiön ylin päättävä elin, joka tekee tärkeitä päätöksiä esimerkiksi talousarviosta ja vastikkeen suuruudesta. Kun omaisuuden arvo on kymmeniä tai satoja tuhansia euroja, kannattaa sen säilymisestä olla kiinnostunut.

- Jopa satojen tuhansien eurojen omaisuudesta kannattaa pitää huolta, jotta sen arvo säilyy, sanoo päällikkö Timo Finnilä Talokeskus Yhtiöt Oy:stä.

Yhtiökokousopäättää esimerkiksi talousarviosta ja vastikkeen määrästä päättäminen.

- Se, ettei taloyhtiön hoitoon haluta panostaa, ei ole taloyhtiön eikä osakkaan edun mukaista. Pitkittämällä välttämättömiä kunnossapito- tai selvitystoimenpiteitä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa korjaukset tulevat eteen kiireellisinä ja kalliina, Timo Finnilä korostaa.

Esimerkiksi putkistojen kunnon seurannan laiminlyönti voi johtaa toistuviin putkirikkoihin. Niiden aiheuttamien kosteusvaurioiden hätäkorjausten kustannukset voivat muodostua moninkertaisiksi verrattuna siihen, että putkistojen kunto olisi selvitetty ja korjaukset teetetty suunnitelmallisesti ja ajallaan.


Kommentit (4)

 • ellu entinen turvallisuus henkilö

  Olin tuurvallisuus henkilönä koulutus oli käyty, yksin tein turvallisuus suunnitelman isänöitsiä ja hallitus hyväksyivät.
  Mutta entäs siten, kun tuli aika jolloin piti korjata ne huomautukset jotka annoin johan muutui ääni kellossa ,määräsin, että on käytävälle hankittava jauhesammutin siihen vastatiin, että se kumminkin varastetaan jatkoin vielä,että verkkokopien ovet pitää pitää lukittuina koska niissä on paloturvallisuus ovi sekä komeroissa paljon tavaroita jotka aiheuttavat myrkyllistä savua,jos joku sytytää .
  Vastaukseksi sain ettei tarvi,kun ulko ovi on lukossa.
  Sanoiduin tehtävästä irti niin jopa sen jälkeen alettiin korjaamaan näitä virheitä.
  Taloyhtiöissä vaan sattuu asumaan sellaisia henkilöitä jotka haluavat sanoa sen viimeisen sanan en enää mene kokouksiin.

 • Nimetön

  Ja sitten toinen puoli kolikosta: en osallistu yhtiökokoukseen tänä keväänä, koska:
  – Olen saanut kokouskutsun mukana riittävän informaation. Yhtiömme on teknisesti ja taloudellisesti hyvässä kunnossa.
  -Kokouksen esityslistalla ei ole mitään tavanomaisesta poikkeavaa.
  -Itselläni ei ole kokoukselle mitään keskusteltavaa.
  -Jos menen kokoukseen, joudun todennäköisesti hallituksen jäseneksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio