Pirkanmaa

Tällainen on Tampereen uusi Muumimuseo - lumoavaa, mutta onko katto liian matalalla?

ERIIKA AHOPELTO
Tällainen on Tampereen uusi Muumimuseo - lumoavaa, mutta onko katto liian matalalla?

Onko se liian matalalla? Työnjohtaja Esa Ojanen ja taitelija, arkkitehti Taina Väisänen keskustelevat 220 sentin korkeudella olevasta katosta.

Matti Kuusela Aamulehti

Tampere-talon käytävillä kuljeskelee jännittyneen oloisena useampikin ihminen.

Eikä ihme: tänään torstaina 20. huhtikuuta on suuri päivä – rakennuttaja luovuttaa Muumimuseon, sen maailman ensimmäisen ja ainoan, Tampereen taidemuseolle.

– Ei voi mitään, minuakin jännittää, tämä on tosi tärkeä hetki, huokaa Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas. – En ole vielä itsekään nähnyt, millaiset tiloista lopulta tuli.

Rakennuttajan eli Jatke OY:n edustaja Esa Ojanen avaa lopulta oven tilaan, jossa sijaitsi ennen muinoin Black Box -studio.

Ikkuna aina auki

Mustasta ei ole tietoakaan: sininen ja vihreä vuorottelevat viehkeästi lattiassa, seinissä ja pylväissä.

– Kutsumme tänä Tove Janssonin vihreäksi, sanoo Ahokas. – Kaikki värit ovat suoraan hänen alkuperäisteoksistaan.

Ahokas katselee ympärilleen.

– Tämä tunnelma viehättää minua suuresti. Hämyinen, mystinen, sadunomainen. Juuri tällainen muumimaailman pitää ollakin.

Aamulehti pääsi kurkkaamaan kesäkuussa avautuvaan muumimuseoon

 

Ahokas iloitsee myös siitä, että Tampere-talon pääkäytävän ja museon väliin on rakennettu iso lasiseinä.

– Olen onnellinen, että myös se toteutui. Nyt museoon voi kurkkia ainakin, silloinkin kun se on kiinni. Arvaan, että moni konsertissa kävijä käy väliajalla ihastelemassa ikkunasta avautuvaa näkymää.

Ojanen johdattaa meidät perimmäiseen huoneeseen.

– Tänne tulee yksi ylpeyden aiheemme, museopedagoginen tila. Se on meille erittäin tärkeä. Jo nyt koulut ovat kyselleet ahkerasti, milloin sinne pääsee. Olen varma, että koululaisryhmiä riittää ensi syksystä lähtien.

– Täällä voi järjestää myös muumisynttäreitä.

ERIIKA AHOPELTO
Muumimuseoon tulee myös "parveke", jossa voi pitää puheita. Museonjohtaja Taina Myllyharju tervehtii väkijoukkoja.

Muumimuseoon tulee myös "parveke", jossa voi pitää puheita. Museonjohtaja Taina Myllyharju tervehtii väkijoukkoja.

Liian matalaa?

Palaamme takaisin suureen saliin ja olemme törmätä Muumimuseon lopullisesta näyttelystä vastaavaan arkkitehti Taina Väisäseen. Hän ei ole yhä haltioissaan kuin muut.

– Tila on aivan liian matala. Moni suunniteltu asia menee nyt uudeksi.

En ihmettele Väisäsen moitetta. Tuntuu melkein siltä kuin pitäisi kulkea kumarassa.

Esa Ojanen ottaa taskusta mitan ja antaa meille tarkat millit..

– Kaksituhattakaksisataa.

Siis kaksi metriä 20 senttiä.

– Se on 60 senttiä vähemmän kuin oli tarkoitus, sanoo paikalle kiirehtinyt Tampereen taidemuseon ja siis myös Muumimuseon johtaja Taina Myllyharju. – Muuta vaihtoehtoa ei ollut, selittää Ojanen.

– Suoraan yläpuolella on salin katto. Välissä on äänieristystä, muun muassa 150 senttiä villaa. Ja vielä LVI-putket. Tämän ylemmäs kattoa ei yksinkertaisesti saanut.

ERIIKA AHOPELTO
Tähän jää ikkuna, josta näkee sisään museoon. Tampere-talon toimitusjohraja Paulina Ahokas iloitsee siitä, että Muumimuseoon on aina näkyvys.

Tähän jää ikkuna, josta näkee sisään museoon. Tampere-talon toimitusjohraja Paulina Ahokas iloitsee siitä, että Muumimuseoon on aina näkyvys.

Hienoja vieraita

Ei anneta LVI-putkien pilata tunnelmaa. Moni asia museossa näyttää ja kuulostaa erinomaisen hyvältä.

– Tähän tulee vaihtuva näyttely. Kun saimme tilaa 1800 neliötä, voimme pystyttää myös sellaisen, kertoo Myllyharju.

– Ensimmäiseksi siihen tulee Toven elämästä kertova näyttely, myöhemmin keskityimme muihin kirjankuvittajiin. Ensimmäinen saattaa Olla Eric Carle – siis Pikku toukka paksulaisen luoja, Myllyharju yllättää.

– Meillä on kontakteja muuallekin. Hergé, A.A. Milne, Ilona Wiklund. Heitä riittää, lupaa Myllyharju värikkäitä yllätyksiä.

Myös Muumitalo saa uuden elämän.

– Muumitalo ottaa tulijat vastaan. Se on kokonaan korjattu ja valaistu.

Sisään muumitaloon

Uutta on myös se, että uuden tekniikan eli ihmeellisen D3 -skannauksen ansiosta kävijät pääsevät ”sisään” muumitaloon.

– Siellä on kellarissa saunakin. Mutta eihän sitä ole koskaan ennen nähty. Samoin Muumipapalla on työhuone, jossa on seinällä taulu väärin päin. Arvaan, että japanilaiset viihtyvät tämän ihmeen äärellä tuntitolkulla.

Heti Muumitalon jälkeen kävijät saavat ihailla valtavaa pyrstötähteä ja kaikki päättyy jäätyvään kattoon – mikäli palotarkastajat sen sallivat.

ERIIKA AHOPELTO
Loppusiivous järjestettiin torstaina. Perjantaina alkaa näyttelyn pystytys.

Loppusiivous järjestettiin torstaina. Perjantaina alkaa näyttelyn pystytys.

Taina Väisäsen johtamalla näyttelyporukalla on nyt 58 päivää aikaa panna kaikki kuntoon.

Museo avataan 17. kesäkuuta suurella kansanjuhlalla, joka jatkuu aamusta yöhön Sorsapuistossa ja Tampere-talossa.

– Toivomme, että lapsiperheet tulevat juhlimaan aamulla ja päivällä. Myöhään illalla juhlitaan sitten Toven tapaan – hänhän eli viinalla ja suolakurkuilla, tietää Myllyharju.

Aivan ensimmäiseksi museolle pitää kuitenkin valita työntekijät, muun muassa viisi opasta.

– Paikat tulevat hakuun näinä päivinä. Uskon, ettäa hakemuksia kertyy satoja, sanoo Myllyharju.

Kuuluuko työhaastatteluun Muumi-tentti?

– Tietysti kuuluu. Meidän oppaidemme pitää lukea kaikki muumikirjat ja kaikki elämäkerrat. Heidän on tiedettävä ihan kaikki, muuta vaihtoehto ei ole, sanoo Myllyharju.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Muumeille oma koti taidemuseon yhteyteen

    Hienoa että muumeille on löytynyt paikka..mutta paikka on ihan väärä ja kolea muumimaailman henkeen. Ja olisin toivonut että muumit olisi saanut oman paikan vaikka tuohon taidemuseon yhteyteen omaan suunniteltuun arkkitehtuuriosioon ja unohdettaisiin asunnot tuolta ahtaalta tontilta ja kehitettäisiin hyvä kiehtova vetovoimainen kulttuurikeskus taidemuseon, muumimaailman ja veistospuiston ja puutarhan kera. Vetäisi huomiota myös taidemuseon suuntaan. Matkailuvalttikorttina olisi ihan ykkönen..

  • Kohdeyleisö ?

    Onko muumimuseo kohdennettu siis pääosin aikuisille Toven tosifaneille jotka ovat tutustuneet tuotantoon alkuperäisten kirjojen muodossa ? Olkoon niin ja sen toki voi tuoda julki selkeästi jolloin ristiriitaa ei synny museon tarkoituksesta. Boheemius ja vapaamielisyyys, flirtti ja filosofia eivät kuitenkaan sulje pois lapsen kykyä nauttia ja oivaltaa muumien maailmaa. Se voisi jopa tänä päivänä tuoda lapsille ymmärryksen nykyisen maailman monimuotoisuuteen. Muumikirjathan ovat kuitenkin alunperin lastenkirjoja joista aikuisetkin tykkää ! Toivottavasti emme sulje lapsia nauttimasta muumimuseosta ja rakenna siitä aikuisten pyhättöä. Itse katson että muumit antavat niin lapsille kuin aikuisille monta ahaa-elämystä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio