Ossi Rajala

Eroamassa olevan olevan Juha Sipilän (kesk.) hallitus julkisti joulukuussa 2015 turvapaikkapoliittisen ohjelman, jonka tarkoitus oli tehdä Suomesta vähemmän houkutteleva turvapaikanhakijoiden silmissä. Tuolloin Suomeen oli jo tullut lyhyessä ajassa noin 30 000 turvapaikanhakijaa.

Ohjelmaan kuuluu muun muassa perheenyhdistämisen kriteerien tiukennus, oleskelulupien määräaikaisuus, humanitaarisen suojeluperusteen tarkistus, lupien peruutusten tehostaminen ja palautusten tehostaminen niin hakijoiden lähtömaihin kuin myös Venäjälle. Perheenyhdistämiseen luotiin esimerkiksi toimeentuloedellytys.

Ohjelma nousi taas esille maanantaina, kun perussuomalaisten uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho neuvotteli hallituksen jatkosta Petteri Orpon (kok.) ja Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Halla-aho odotti sovitun turvapaikkaohjelman noudattamista, mutta Sipilän mukaan ohjelman tiukempi noudattaminen ei tule kyseeseen.

Näin turvapaikanhakijoiden asema oli yksi tekijä kokonaisuudessa, joka johti perussuomalaisten potkuihin hallituksesta.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International moitti turvapaikkaohjelmaa kovin sanoin. Järjestö kutsui sitä tuoreeltaan joulukuussa 2015 toteuttamiskelvottomaksi, epäinhimilliseksi ja osin mahdottomaksi toteuttaa.

–Esimerkiksi perheenyhdistäminen, jonka ehtoja hallitus aikoo tiukentaa, on toimiessaan laillinen ja turvallinen reitti maahantulolle. Perheestä erossa oleminen estää käytännössä kotoutumisen. Ohjelman esitykset eivät ole linjassa Suomen kansainvälisten velvoitteiden tai perustuslain kanssa, Amnesty linjasi.

Perussuomalaisten maahanmuuttovastaiset kansanedustajat ovat puolestaan jo aiemmin vaatineet turvapaikkaohjelman tiukempaa noudattamista. Tämän vuoden maaliskuussa yhdeksän kansanedustajaa penäsi hallitusta kiirehtimään 80-kohtaisen ohjelman täytäntöönpanoa. Näiden yhdeksän kansanedustajan joukossa olivat muun muassa tuoreet puolueen varapuheenjohtajat Laura Huhtasaari, Juho Eerola ja Teuvo Hakkarainen.

Näiden perussuomalaisten mukaan Suomesta löytyy yhä poikkeavia humanitaarisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä ja Suomi olisi heidän mukaansa toteuttanut turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja huomattavasti monia muita EU-maita aktiivisemmin. Kansanedustajat kiittelevät samalla perheenyhdistämisen kriteerien tiukennusta ja luopumista humanitaarisen suojelun perusteella myönnettävistä oleskeluluvista.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Kova hinku on Sipilän hallituksella toimia oman maan kansalaisten etuja vastaan jakamalla suomalaisten veroeuroja maailman kansalaisten elättämiseen. Suhteellisuudentajua pitää olla sen verran, että ymmärtää pienen Suomen mahdollisuudet maailman pelastamiseksi ja varsinkin, kun se tehdään suurelta osin velkarahalla. Kyllä pitää olla vastavoimia näin ajattelemattomalle toiminnalle, jota vielä varsin kyseenalaisesti puolustetaan avovalinnoilla. Inhimillisyydelläkin on rajansa varsinkin, jos siihen liikaa uppoutuneena olevia käytetään häikäilemättömästi hyväksi.

  • Paluu hyysäykseen

    Ainoa syy hallituskriisiin oli, että Orpo ei halunnut Halla-ahon johtamaa puoluetta hallitukseen. Muu on silmänlumetta. Kohta rajat aukeaa taas sepposen selälleen, kun RKP päästetään hallitukseen…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio