Tällainen on hyvä patja: se kestää helposti kymmenen vuotta

Patjan huonouden huomaa yleensä siitä, että heräilee monta kertaa yössä. Lihakset voivat tuntua jäykiltä. Asentoa joutuu vaihtamaan monta kertaa. Kehoon kohdistuu ikävää painetta.

RIITTA HEISKANEN / IL arkisto
Tällainen on hyvä patja: se kestää helposti kymmenen vuotta

Patjalla on suuri merkitys. Siksi se kannattaa valita tarkkaan.

Reijo Hietala

Nukutko huonosti? Syy voi olla huonossa patjassa. Patjan ja virkistävän yöunen välillä on selvä yhteys.

- Huono patja voi aiheuttaa katkonaista unta, yöllistä heräilyä tai selkä-, hartia- ja olkapääkipua, sanoo fysioterapeutti Maria Sihvola Selkäliitosta.

Jos nukkuu huonosti, vireystila heikentyy päivällä. Se vaikuttaa myös työkykyyn. Pitkittynyt unettomuus lisää monien sairauksien ja tapaturmien riskiä.

Patjan huonouden huomaa yleensä siitä, että heräilee monta kertaa yössä. Lihakset voivat tuntua jäykiltä, ja asentoa joutuu vaihtamaan monta kertaa. Kehoon voi kohdistua ikävää painetta, ja raajat voivat puutua.

Syy huonoon uneen voi olla muukin kuin patja, esimerkiksi stressi.

Tärkeintä Sihvolan mukaan on, että patja on riittävän tukeva, tarpeeksi joustava ja paksu. Hyvän patjan pitäisi tukea nukkujan vartalon muotoja sekä selin- että kylkimakuulla.

Sopiva patja antaa selinmakuulla riittävästi periksi lantion ja olkapään alueilta ja tukee kyljellään nukuttaessa vyötärön alueelta. Selkärangassa säilyy siis luonnollinen ryhti. Lannerangan luonnollinen notko säilyy, kun lantio painautuu pikkuisen patjan sisään kylkimakuulla nukuttaessa.

- Nukumme välillä selkä- ja välillä kylkimakuulla. Patjan pitää sopia kumpaankin asentoon, Sihvola sanoo.

Nukkujan paino vaikuttaa patjan toimivuuteen. Parisängyssä molemmilla voi olla omat patjat, jopa sängyn rungot, joissa painoero on otettu huomioon. Petauspatja voi olla yhteinen tai molemmille oma.

On pehmeitä, kovia ja puolikovia patjoja. Yhtä kaikille sopivaa ei ole. Selkävaivaisilla tai ikäihmisillä on omat vaatimuksensa.

Terveelle ihmiselle sopii 10–15 sentin paksuinen hyvälaatuinen patja, joka tukee vartalon luonnollisia kaaria.

- Patjan sopivuutta määrittelevät kehon koko, vartalon mittasuhteet ja mahdolliset selkäkivut, Sihvola sanoo.

Hyvälaatuinen patja voi kestää yli kymmenen vuotta. Jos se tukee huonosti ja silmällä näkee, että se on painunut kuopalle, tukiominaisuudet on menetetty.

Joustinpatjan etuna on ilman pääsy sisään, jolloin hygieniakin hoituu paremmin verrattuna esimerkiksi vaahtomuovipatjaan.

Petauspatjoissa on yleensä irtoava päällinen, jonka voi pestä.

Nukkuessaan ihminen hikoilee. Kun sängyssä on jalat, ilma pääsee kiertämään ja patja kuivuu helpommin. Lattialle laskeutuva sängyn patja ei tuuletu yhtä hyvin.

Lattiatasossa nukuttaessa saattaa vetää. Iäkkään tai selkäsärkyisen on helpompi nousta sängystä, jos vuode on riittävän korkea.

Moottoroitu joustinsänky voi olla selkäkipuiselle hyvä, sillä sen säätöominaisuuksien ansiosta nukkuma-asentoa voi vaihdella tarvittaessa.

Sängyn jalkopäätä nostamalla voi löytää selälle hyvän lepoasennon. Samalla jalkojen verenkierto paranee.

Sängyn päädyn voi nostaa jopa niin ylös, että pääsee tarvittaessa istuma-asentoon.

Allergia- ja astmaliitto suunnitteli syksyllä 2015 patjojen päästötutkimusta, mutta se ei onnistunut, kun mukaan ei ilmoittautunut riittävästi patjavalmistajia.

Tutkimuksen piti selvittää patjojen ja sänkykokonaisuuksien päästöt sekä niihin liittyvät mahdolliset terveyshaitat.

Materiaaleilla on yksittäisiä sertifikaatteja, mutta matalapäästöisyysmittauksia niille ei tee kukaan, sanoo viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko Allergia- ja astmaliitosta.

Hyvä uni

Huolehdi terveydestäsi.

Muista, että tilapäinen unettomuus kuuluu elämään.

Kohtaa elämän vaikeudet päivällä, ei vuoteessa.

Herää joka päivä suunnilleen samaan aikaan, myös vapaapäivinä.

Harrasta liikuntaa. Unen kannalta paras aika liikkua on myöhäinen iltapäivä.

Vältä kofeiinin, alkoholin ja nikotiinin käyttöä.

Älä pidä itseäsi liian kiireisenä. Pidä päivän aikana riittävästi taukoja.

Rauhoitu ja rentoudu noin kaksi tuntia ennen nukkumaan menoa. Tee jotain levollista: lue, juttele, katso tv:tä, keskity harrastukseesi.

Syö illalla kevyesti, mutta riittävästi. Juo illalla vain vähän.

Tee makuuhuoneestasi unen kannalta riittävän mukava.

Jos uni ei tule noin 20 minuutissa, on hyvä nousta ylös.

Lähde: Työterveyslaitos

Kuusi kysymystä patjoista myyjäliikkeille

Kuuteen kysymykseen vastasivat kolmen patjoja myyvän liikkeen edustajat: Askon tuotepäällikkö Jussi Vesanoro, Vepsäläisen myyntijohtaja Mikko Vuorela ja Iskun kehityspäällikkö Juha Pellikka.

Mikä on myydyin patjanne? Tyyppi (joustinpatja, runkopatja, jenkkisänky, vaahtokumi tai vaahtomuovi) ja hintaluokka?

Vesanoro: - Eniten myyty patjatyyppi on jenkkisänky hintaluokassa 600–800 euroa.

Vuorela: - Runkosängyt ovat ylivoimaisesti eniten myytyjä. Niistä ostetuimman hinta on noin 4 000 euroa.

Pellikka : - Jenkkisänky on myydyin sänkymalli.

Mihin asiakas perustaa valintansa?

Vesanoro: - Asiakkaat jakautuvat kahteen ryhmään. Toinen kiinnittää huomiota enemmän hintaan ja toinen enemmän patjan sopivuuteen omalle vartalolle, ja silloin hinta ei ole niin tärkeä.

Vuorela: - Asiakas perustaa valintansa nukkumismukavuuteen, aikaisempaan kokemukseen, brändin tunnettuuteen ja luotettavuuteen sekä hyviin ja turvallisiin materiaaleihin.

Pellikka: - Meillä asiantuntevat myyjät tekevät ergonomisen testin, jonka perusteella valitaan asiakkaalle sopiva sänky.

Paljonko maksaa halvin ja kallein myynnissänne oleva patja?

Vesanoro: - Hinta riippuu patjatyypistä. Edullisin on 80 sentin joustinpatja, joka maksaa 400 eurosta 700 euroon. 160 senttiä leveässä jenkkisängyssä hintahaitari on 600 - 2 600 euroa.

Vuorela: - Halvin patjamme maksaa 490 euroa ja kallein 30 000 euroa.

Pellikka: - Edullisin 160 senttiä leveä jenkkisänky maksaa 695 euroa ja laadukkain noin 8 500 euroa petauspatjan ja jalkojen hinnan mukaan.

Mihin hintojen ero perustuu?

Vesanoro: - Käytettyihin materiaaleihin. Esimerkiksi jousien määrään, vaahtomuovin laatuun ja sen paksuuteen, kangaslaatuun, vanun määrään ja laatuun. Näiden lisäksi jenkkisängyssä ja runkopatjoissa puurungon paksuus, puulaatu ja pohjasäleiden määrä vaikuttavat myös hintaan.

Vuorela: - Massatuotannon ja käsityön kustannuseroihin, materiaaleihin, mukavuuteen, huoltoon ja takuuseen.

Pellikka: - Eroon materiaaleissa, joista sängyt sängyt tehdään sekä jousen laatuun ja kestävyyteen.

Miten käytöstä poistetun patjanne voi hävittää? Voiko sen kierrättää?

Vesanoro: - Vanhan patjan voi uutta hankkiessa palauttaa maksua vastaan Askon myymälään. Kierrätysmahdollisuutta ei meillä ainakaan vielä ole tarjolla.

Vuorela: - Kuljetusyhtiömme ottaa asiakkaan niin halutessa vanhan sängyn pois viedessään uuden. Nykyaikainen kierrätysjärjestelmä hoitaa tuotteen loppusijoituksen materiaalien mukaan.

Pellikka: - Käyttämämme kuljetuspalvelu hoitaa vanhan sängyn noudon ja kierrätyksen samalla, kun tuo meiltä ostetun uuden sängyn kuluttajalle.

Kuinka kauan patja kestää? Entä petauspatja?

Vesanoro: - Laadukas patja kestää jopa 15–20 vuotta, mutta suosittelemme vaihtoa 5–7 vuoden välein, jotta patja säilyttää hyvät nukkumisominaisuudet. Sijauspatjan vaihtovälin tulisi jo hygieniasyistä olla maksimissaan 4–5 vuotta.

Vuorela: - Petauspatjalle suosittelemme vaihtoa 5–7 vuoden välein, riippuen tietysti aina käyttäjän yksilöllisistä ominaisuuksista. Sänky kestää nykyään helposti 15 vuotta, kun sitä pitää hyvin ja hoitaa ohjeiden mukaisesti.

Pellikka: - Sänkyjemme takuuaika vaihtelee 5–20 vuoden välillä. Aika perustuu käytettyihin materiaaleihin, jousen laatuun sekä valmistajaan. Petauspatja pitäisi vaihtaa vähintään viiden vuoden välein.


Kommentit (2)

 • Kokemusta on

  Useimmiten kannattaa ostaa erilliset sängyt vaikka laittaa rinnakkain. On helpompi muuttaa, siirtää ja ovat tukevampi yhdessä. Usein on myös pientä tarvetta erilliselle vuoteelle, erillisistä se käy heti. Petauspatjan voi ostaa yhtenäisen jos siltä tuntuu.
  Vähänkin isokokoisemman kannattaa harkita 90 cm leveitä jos huoneeseen mahtuu.
  Ei kannata uskoa että 2-3000 e sänky olisi ratkaisu ongelmiin, hyvin moni on enemmän tai vähemmän pettynyt kalliisiin sänkyihin.

 • Nimetön

  ”Vuorela: – Runkosängyt ovat ylivoimaisesti eniten myytyjä. Niistä ostetuimman hinta on noin
  4000 euroa.”

  Eipä tarvitse tuohon kauppaan mun eläkkeelläni mennä, sänkyyn uppoaisi yli puolenvuoden työkyvyttömyyseläke…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio