Taksikuskin temppu pöyristyttää Tampereella: ”Kortti pois tuollaisilta ja autokouluun!”

Punaisia päin ajaminen on Aamulehden lukijoiden mukaan Tampereella yleistä. Siihen syyllistyvät muutkin kuin taksikuskit.

Lukijan kuva
Taksikuskin temppu pöyristyttää Tampereella: ”Kortti pois tuollaisilta ja autokouluun!”

Kojelautakamera tallensi taksiautoilijan (kuvassa vas.) laittoman ratkaisun Tampereella. Video alla.

Tuukka VälimäkiAamulehti

Aamulehti uutisoi torstaina Hervannassa sattuneesta tapauksesta, jossa taksikuski oli ajanut sumeilematta punaisia päin. Valoihin pysähtyneen auton kojelautakamera tallensi tilanteen.

Voit katsoa videon tästä:

 

Aamulehden uutisessa taksiyrittäjä puolusti kuljettajan toimintaa sanomalla, että punaiset olivat vasta vaihtuneet. Hän sanoi myös, että invataksi ei voi vetää jarruja voimakkaasti kiinni, jos valut vaihtuvat yllättäen. Tällaisessa tilanteessa on yrittäjän mukaan parempi vain ”vetää läpi”.

Uutinen synnytti vilkkaan keskustelun ja keräsi kymmeniä kommentteja. Useimmat kommentoijat tuomitsevat taksikuskin toiminnan ja tyrmäävät yrittäjän selitykset.

– Kortti pois tuollaisilta kuskeilta ja autokouluun. Ammattiajolupa ehdottomasti katkolle, eräs kommentoija vaatii.

Joitakin puolustajiakin löytyi. Lisäksi ihmiset listasivat muita paikkoja, joissa vedetään Tampereella surutta punaisia päin.

Alla poimintoja keskustelusta.

”Liikennevaloissa on myös keltainen”

Moni kommentoija huomauttaa, että liikennevaloissa on myös keltainen valo, joka palaa ennen punaista. Näin tapahtui myös tässä tapauksessa.

– Ei nyt tule mieleen milloin valot olisivat vaihtuneet yllättäen. Keltainen ilmoittaa, että punainen on tulossa, eräs kommentoija tiivistää tunnetun tosiasian.

– Taksi olisi voinut ruveta hiljentämään vauhtiaan kun näki vihreän vaihtuvan keltaiseksi, toinen säestää.

– Keltaisillakaan ei saa ajaa risteykseen, jos pysähtyminen on mahdollista ja turvallista. Keltainen palaa yleensä niin pitkään, että hyvin ehtii pysähtyä ennen punaisia. Jos haluaa. Joka tapauksessahan risteystä lähetyttäessä on hidastettava nopeutta, kirjoittaa nimimerkki SRA.

– Ammattiautoilijan tulee tietää, ettei missään risteyksessä valo vaihdu yllättäen mikäli sitä lähestyy turvallisella tilannenopeudella. Tosi ontuva selitysyritys, sanoo nimimerkki Ujo.

– Aika puppua puhuu taksiyrittäjä, missään tilanteessa ei ajeta päin punaisia. Jännä suhtautuminen, että tilanteesta riippuen voidaan ajaa ”läpi”, hämmästelee nimimerkki M.

– Punaista päin ajaminen on törkeä teko, josta tulee aina ottaa kortti pois ja antaa kovat sakot. Myös keltaisella risteykseen ajaminen on lähtökohtaisesti kiellettyä ja sakon arvoinen, mutta siinä viime hetken jarrutuksia ei kuitenkaan tarvitse tehdä, toteaa Pentti Lahtinen.

”Pyörätuoli pitää kiinnittää”

Moni kommentoija ihmetteli yrittäjän väitettä, että pyörätuolimatkustajan kuljettaminen estäisi nopean jarruttamisen.

– Vaikka kyydissä olisi pyörätuoli, niin jarrut todellakin voi ja kuuluu lyödä kiinni, jos sellainen paikka tulee. Edellyttää, että asiakas on kiinnitetty asianmukaisesti vähintään neljästä pisteestä ja asiakkaalla on myös turvavyö kiinni, kirjoittaa eräs kommentoija.

– Eli pyörätuoli kyydissä mieluummin vaikka kolari kun voimakas jarrutus? Aika kommentteja. Kolarissa ei tietenkään tule äkkipysäystä? Joku voi siinä kolarissa vaikka kuolla, toinen huomauttaa.

– Kovasti tuota menoa yritetään oikeuttaa jollain lailla. Puppua, sininen pakettiauto ja valkoinen pikkuauto ohittavat liikennevalon selkeästi keltaisella. Taksi on ainoa auto, joka saapuu liikennevaloihin niiden ollessa jo punainen, eikä aiokaan pysähtyä. Ei se punainen vaihdu yllättäen, edes takseille. Kyllä ne mahdollisesti kyydissä olevat invaliditkin varmasti kestävät paremmin pehmeän jarrutuksen kuin kolarin risteävän liikenteen kanssa, toteaa nimimerkki ”Silmät päähän”.

– Kyseinen risteyshän on 40km/h alue normaalisti, nyt tietöiden takia taitaa olla 30km/h. Ammattikuski sekoilee tässä oikein huolella, sillä tämä kamera-autokin kerkesi pysähtyä oikein mainiosti vaikka oli erittäin todennäköisesti paljon lähempänä valoja kuin ohi ajanut taksi. Mahdollisesti kyydissä oleva pyörätuoli ei olisi liikahtanut mihinkään, kirjoittaa nimimerkki ”Päivittäin katselen punaisiin päin ajavia”.

”Meinasin jäädä taksin runnomaksi”

Eräs kommentoija väittää, että taksikuskit ajaisivat yleisemminkin varomattomasti.

– Takseilla taitaa tosiaan olla toi ajattelutapa että liikennesäännöistä viis. Ite meinasin jäädä Hervannassa just äsken taksin runnomaksi kun ajoin pyörällä pyörätietä ja samaan suuntaan mennyt taksisuhari päätti ylläen just mun kohdalla vetää autonsa pyörätielle tehdäkseen U-käännöksen. Oma äkkijarrutukseni pelasti tilanteen. Kuski sit sano vaan ”ettei nähny mua” vaikka mulla kirkuvan keltainen heijastinliivikin päällä. Sanoisinpa vaan ettei viitsinyt katsoa tarpeeks takaoikealle, kommentoija kirjoittaa.

– Olen useasti ihmetellyt juuri ammattiautoilijoiden käytöstä liikenteessä. Esim. kun lähestytään risteystä, niin käsittääkseni aina pitäisi hiljentää ja varautua pysähtymään, mutta hyvin usein bussinkuljettajat ja taksit jopa kiihdyttävät risteysalueella, kun arvioivat valojen vaihtuvan punaiseksi. Luulisi, että heidän koulutuksessaan painotettaisiin vastuullisuutta ja esimerkillistä ajokulttuuria, koska heillä on myös arvokkainta lastia kyydissään, eli ihmisiä. Olenpa ollut kyydissä taksissakin, joka on varoittanut kollegoja poliisin nopeusvalvonnasta! kirjoittaa ”Risto”.

– Jos asiakkaana joutuisin päin punaisia tai ylinopeutta ajavaan taksiin, kuljettaja saisi palautteen heti. Sen jälkeen en kyseisen omistajan tai firman autoon jalallani astuisi. Vastuuntunnotonta yrittäjältä sanoa, ettei punaisilla ajo ole vaarallista. Nytkin videolta näkee, että k.o. taksi pääsee juuri alta pois ennen vihreillä risteävästi lähtevää autoa, toteaa eräs kommentoija.

”Ammattiautoilijoilla enemmän pelisilmää”

Taksikuskin toiminta sai myös joitakin puolustajia.

– Meneehän siinä kaksi muutakin autoa punaisia päin, miksi vain taksista uutisoidaan? Pyörätuolikyydeissä tosiaan ei voi kovin voimakkaasti jarruttaa, esim. jos kuljettajaa halvaantunutta ihmistä, on vaarana ettei henkilö pysty pitämään itseään tuolissa vaan keikahtaa sivulle tai eteen turvavöistä huolimatta, kirjoittaa nimimerkki Sesaw.

– Läheltä ei lasketa. Liikkeelle lähtevien ei tarvinnut edes hidastaa.

– Punaisia päin ei saa ajaa, se on selvää. Silti en ymmärrä tätä nykyistä kansalaispoliisitoimintaa, jossa loppujen lopuksi melko vähäpätöisistä sakkorikkeistä tuodaan ihmisiä somen mestauspölkylle, kirjoittaa ”J”.

– Voitko kertoa missä kohtaa kyseisessä tilanteessa oli merkittävä kolaririski? Risteysalueella oli muita samaan suuntaan meneviä ajoneuvoja, toiseen suuntaan paloi edelleen punainen, ajosuunnan poikki ei ole suojateitä ja ajonopeus oli alhainen. Edellyttäisin järjenkäyttöä myös kommentoijilta, ei pelkästään taksikuskeilta.

– Minä ammattiautoilijana koen asian siten, että omaan pelisilmää teitä tavallisia autoilijoita enemmän havaitakseni sen kohdan, missä on parempi käyttää omaa harkintakykyä. Eikä tuossa tilanteessa vaaraa aiheutunut käsittääkseni yhdellekään tienkäyttäjälle.

– Taksikuski toimi väärin. En puolustele. Valojen pitkät varoajat ovat kuitenkin syynä, että monet ajavat punaisia päin. Tuossakaan ei taksilla ollut edes kiirettä. Hyvin ehti risteävän liikenteen alta pois. Valojen varoajat pitäisi saada lyhyemmiksi, etten risteys seiso niin pitkään tyhjillään, kirjoittaa ”ICH”.

Yleinen ilmiö muuallakin

Moni kommentoija huomautti, että vastaavaa näkee Tampereella koko ajan – eri puolilla kaupunkia. Punaisia päin ajavat taksien lisäksi kommentoijien mukaan bussit, tavalliset henkilöautot ja myös pyöräilijät.

– Näitä näkee valitettavasti jatkuvasti, vieläkin röyhkeämpiä kuin tuo. Ei sillä, etteikö ylinopeudetkin aiheuta riskiä liikenteessä, mutta paljon ennemmin soisin poliisin lisäävän valvontaa risteyksissä punaisia päin ajamisen suhteen kuin kyttäävän, ajaako porukka esim. rantaväylällä rajoitusten mukaan vaiko peräti melkein seitsemääkymppä, eräs kommentoija sanoo.

– Tampereella voi mennä lähes mihin tahansa liikennevaloristeykseen toteamaan taksien ja joskus myös yksityisautojen ja bussien punaisia päin ajoa. Heti mieleeni tulee Kekkosentien/Sammonvaltatien risteys.

– Bussit ajavat jatkuvasti päin punaisia isomman oikeudella. Tampereella riittää paljonkin risteyksiä, joissa se on kaikille autoilijoille enemmän tapa kuin poikkeus. Kalevan Prisman molemmat isot risteykset, keskustassa montakin paikkaa, mm. rautatieasema, Koskipuisto, Ratina, Keskustori. Poliisin valvonta punaisia päin ajamista vastaan on niin olematonta, että sitä harrastetaan jatkuvasti, kun sakkojen osuminen kohdalle on hyvin epätodennäköistä.

– Olen ollut TKL:n bussissa, joka onnistuneesti ajoi Keskustorilta rautatieasemalle jokaisessa liikennevaloissa punaista päin. Lielahden Prisman risteyksessä on aivan normaalia, että 2–3 autoa tulee punaisilla jonon jatkoksi.

– Hämeenkadulla Sokoksen kohdalla linja-autot ajavat todella usein päin punaisia. Liian kireät aikataulut vai mikä on syynä? En tiedä, mutta jalankulkijan näkökulmasta tuntuu aika hurjalta, kun itselle jo palaa vihreät valot niin eteen tulee vielä linja-auto, eräs kommentoija sanoo.

– On aivan yleinen tapa, että sekä jalankulkijat että varsinkin pyöräilijät ajavat surutta punaista liikennevaloa vasten. Itse pyöräilen paljon ja minua hirvittää käytäntö, varsinkin silloin, kun kadun ylitystä odottelee pieni lapsi, jolle vanhemmat ovat opettaneet oikeata liikennekäyttäytymistä ja joku aikuinen menettelee toisin, huomauttaa ”Eki51”.

Keskustelussa mainittiin myös nämä paikat, joissa kommentoijien mukaan ajetaan yleisesti päin punaisia: Hervannan valtaväylän ja Sammon valtatien risteys, TAMK:n Kuntokadun kampuksen edessä sijatiseva risteys, Viinikan kiertoliittymä, Teiskontie, Voimakadun ja Tampereen valtatien valoristeys, Hämeenpuiston ja Satakunnankadun risteys, Ruokomäenkadun ja Lempääläntien risteys sekä Lielahti yleisesti.


Kommentit (23)

  • 50000/v

    Ihmisiä ne on ”ammattiautolijatkin”, yhtään kummempia kun muut…

  • Nimetön

    ”Eikös siellä pala oranssi ensin”?

    Palaapa hyvinkin. Sitä ennen palaa myös vihreä. Tällä kerralla autoton kansa kuitenkin itkee, että taksikuski ajoi päin punaista valoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio