Syyttäjä Kiemungin muslimikirjoituksesta: Maahanmuuttoa olisi voinut arvostella myös asiallisesti

Kiemungin mukaan hänen puheensa oli poliittista ja sitä suojelee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanta sananvapaudesta.

Tuomas RimpiläinenAamulehti

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtajalle Terhi Kiemungille on luettu Pirkanmaan käräjäoikeudessa syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainion mukaan Kiemungin blogikirjoitus täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Syyttäjä vaatii Kiemungille sakkorangaistusta.

Syyttäjän mukaan Kiemungilla olisi halutessaan ollut mahdollisuus arvostella maahanmuuton ongelmia myös asiallisesti. Kiemunki kiistää syyllistyneensä rikokseen.

Terhi Kiemunki kirjoitti Uuden Suomen blogissa 27. maaliskuuta 2016 syyttäjän mukaan yleistävän ja muslimeja halveksivan kirjoituksen otsikolla ”Kun unelma on saavutettu, on myöhäistä katua”.

Näin Kiemunki kirjoitti

Kiemungin kirjoituksessa syytekynnyksen ylitti esimerkiksi seuraava kappale:

Suomeen ja koko Eurooppaan rantautuu kulttuuri, uskonto ja laki jolle julmuus vääräuskoisia kohtaan on itsestäänselvyys. Se alistaa häikäilemättömästi kaiken alleen. Se vaatii vaan ei suvaitse. Ei ole maltillista islamia, on vain yksi islam. On vain yksi Koraani jonka mukaan jokaisen muslimin tulee elää. Vanha Eurooppamme ei pääse terrorismista niin kauan kuin suvaitsemme ja hyväksymme islamin opit. Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tässä ajassa kaikki Euroopan terroristit ovat muslimeja.

Kirjoitus jatkui vielä usean kappaleen verran ja päättyi Kiemungin luomaan uhkakuvaan, jossa suomalaiset alistetaan, vääräuskoiset tapetaan ja naiset ja lapset raiskataan.

Syyttäjä: Maahanmuuttoa voi arvostella laillisestikin

Syyttäjän mukaan Kiemungin kirjoitus harkittu ja kohdistuu yleisesti kaikkiin muslimeihin. Se sisältää syrjivän ja yleistävän väitteen, jonka mukaan muslimeilla olisi taipumus terrorismiin sekä muihin väkivaltaisiin ja halveksittaviin tekoihin. Syyttäjän mukaan Kiemungin teko on omiaan aiheuttamaan halveksuntaa ja jopa vihaa muslimeja kohtaan ja se loukkaa muslimien ihmisarvoa.

Syyttäjä kiinnittää myös huomiota Kiemungin asemaan poliitikkona: ”Suvaitsemattomuuden vastustaminen kuuluu olennaisena osana ihmisoikeuksien suojeluun, joten on tärkeää, että poliitikot eivät ruoki suvaitsemattomuutta.”

Kiemungilla olisi syyttäjän mukaan ollut mahdollisuus käsitellä terrorismin uhkaa ja arvostella maahanmuuttoa myös asiallisesti ja solvaamatta kaikkia muslimien kansanryhmään kuuluvia ihmisiä. Syyttäjän mukaan kaikkien muslimien leimaaminen väkivaltaisiksi ja terveydelliseksi uhkaksi muille Suomessa asuville ei ole sananvapauteen kuuluvan liioittelun ja provosoinnin rajoissa sallittua. Asiayhteyskään ei anna Kiemungilla hyväksyttävää perustetta loukkaavien viestien esittämiseen.

Kiemunki: Kyse on poliittisesta puheesta

Kiemunki teki itse itsestään tutkintapyynnön niin sanotusta muslimipenskakirjoituksestaan ja oheisesta kirjoituksestaan. Syyte nostettiin vain jälkimmäisestä.

Kiemunki kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hän on kirjoittanut tekstin, mutta siinä ei hänen mukaansa ole paneteltu tai solvattu muslimeja uskonnon perusteella.

Kiemungin avustaja, asianajaja Mika Ylönen huomautti, että kun kirjoituksen lukee ja ymmärtää oikein, se ei kohdistu kaikkiin muslimeihin vaan tiettyihin ilmiöihin. Ylösen mukaan vaatii aikamoista tulkintaa, että kirjoituksen näkisi kohdistuvan kehenkään henkilöön tai uskontoon sinänsä.

Ylönen huomauttaa, että poliittista puhetta ei Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan saa rajoittaa ilman pakottavia syitä. Kiemungin kirjoituksessa ei ole kyse sellaisesta vihapuheesta, jolloin sananvapautta voisi rajoittaa. Ylösen mukaan myös asiayhteydellä ja tekstin julkaisualustalla on merkitystä. Ylösen mukaan kirjoituksen poliittinen sävy ei ole voinut jäädä keneltäkään huomaamatta.

Oikeudessa Hitler-tervehdyksiä

Oikeudessa oli yleisön joukossa myös useista rikoksista tuomittu tamperelainen Seppo Lehto. Lehto teki ennen istunnon alkua odotustiloissa lukuisia Hitler-tervehdyksiä.

Oikeudenkäynti sujui kuitenkin häiröittä.


Lue myös nämä


Kommentit (85)

 • Nimetön

  ”90 prosenttia keskusteluun osallistuneista on TK:n takakana ja se kuvastaan otantaa koko Suomen kansasta. Tästä on hyvä jatkaa. Seuraavaksi vain kun saisimme vielä rajat kiinni. Ei muuta”

  Tuo on jo uutta, sinä, Kiemunki ja pari muuta sekopäätä muodostatte 90% suomalaisista.

 • Missä tilastoja ?

  Osui toisella palstalla silmääni tällainen lauseenkorostus:
  ”Kaikki muslimit EIVÄT ole terroristeja, mutta TÄSSÄ AJASSA kaikki EUROOPAN terroristit ovat muslimeja”
  Niin miten on? Asiasta löytyy tilastoja vaikka googlaamamalla wikipedia europe terrorism.
  Kiemungilta pitäisi toiki kysyä mikä on ”tässä ajassa”.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio