Terveys

Syvä kyykky on ihmisen unohdettu mutta luonnollinen lepoasento – näin palautat liikkuvuuden

Elina Pajunen

Joka miehen ja naisen tavoitteena tulisi olla toimiva kone, jota voi käyttää ihan mihin haluaa.

Fysioterapeutti Matti Melanen puhuu ihmiskehosta. Yksinkertaisimmillaan viesti on tämä: kehosi toimii siten, kuin sitä käytät. Jos istut kaiken päivää, kehosi osaa parhaiten olla paikallaan.

- Olet sitä, miten liikut – et vain sitä, mitä syöt, Melanen sanoo.

Syvä, rento kyykky on Melasen mukaan yksi perusasennoista, joka länsimaisessa kulttuurissa on likimain istuttu kuoliaaksi. Toisin on esimerkiksi monissa Aasian tai Afrikan maissa, joissa kyykky on edelleen tavallinen tapa olla ja toimia.

Nyt puhutaan kyykystä erityisesti lepoasentona, vaikka syvään kyykkääminen voi olla myös tehokas lihaskuntoliike.

Mutta minkä ihmeen takia aikuisen ihmisen pitäisi ylipäätään vääntäytyä kyykkyyn, kun sohvalla tai penkillä voi istua paljon mukavammin?

Polviin sattuu, nilkat eivät taivu ja tasapaino pettää. Mahakin tuntuu olevan tiellä, joten puhe rennosta kyykkimisestä kuulostaa lähinnä hyvältä vitsiltä.

Juuri siksi, Matti Melanen vastaa.

- Nivelet on rakennettu liikkumaan määränsä mukaan. Jos tuota määrää ei käytä, joku kohta nivelessä alkaa ennen pitkää panna vastaan. Nivel on terve juuri silloin, kun se tekee sitä, mihin se on tarkoitettu.

Melasen mukaan syväkyykky ylläpitää niin nilkkojen, polvien, lonkkien, lantion kuin selänkin liikkuvuutta. Kyykyn avulla kadotettua liikkuvuutta voi myös palauttaa.

Suuri liikerata tarkoittaa myös, että nesteet liikkuvat ja nivelet saavat samalla voitelua.

- Jos kyykky toimii, toimii moni muukin asia.

Pienillä lapsilla kyykkiminen on yhä luontevaa. Legopalikoiden rakentaminen, hiekkakakkujen taputteleminen ja moni muu puuha tapahtuvat näppärästi kyykkyasennossa.

- Lasten kyykkiminen vähenee viimeistään kouluun mennessä, kun heiltä aletaan vaatia vaatia paikallaan istumista monta tuntia päivässä.

Kyse on myös mallioppimisesta: koska aikuiset eivät tapaa kyykistellä, myös lapset lopettavat sen aikanaan – ja jäykistyvät vähitellen.

Jokaisen matka kohti mukavaa kyykkyoleilua on yksilöllinen.

- Vaikka takapuoli jäisi ensin puolen metrin päähän maasta, joka paikkaa kiristäisi ja kolottaisi ja vaikka asentoa pystyisi pitämään aluksi vain viisi sekuntia kerrallaan, silti kannattaa lähteä kokeilemaan, Melanen kirittää.

Kehoaan kuitenkin saa ja pitääkin kuunnella.

Jos kyykky ei viime vuosikymmeniltä ole tuttu asento, keho ei todennäköisesti pidä yhtäkkisestä humpsahduksesta syvälle kyykkyyn.

Melanen muistuttaa, että rasitus on hyvä asia, kipu sen sijaan ei.

- Jos tuntuu kipua, pitää palata takaisin siihen pisteeseen, jossa tuntuu vain rasitusta.

- Olemme tottuneet odottamaan tuloksia heti tai viimeistään huomenna. Mutta kehon rakenteiden ja toiminnan muuttaminen vie aina aikansa. Lopulta muutos on viitsimisestä kiinni, varsinkin jos tekeminen tuntuu aluksi hankalalta.

Liikkuvuuden lisäksi kyykistely lisää voimaa, kehon hallintaa, kestävyyttä ja venytystä.

Rentoon kyykkyyn pääseminen ei Melasen mukaan kuitenkaan ole huikea supersuoritus vaan pikemminkin normaali toiminnan taso.

Kun kyykyssä oleminen alkaa tuntua siedettävältä, voi kyykkyasennosta lähteä aukomaan esimerkiksi lonkkien tai selän liikkuvuutta.

Melasen mielestä olisi tärkeää ylipäätään kokeilla sellaisia liikkeitä ja asentoja, joihin saattaa joutua yllättäen esimerkiksi tasapainon horjuessa.

Matti Melanen komentaisikin mieluusti kaikki matolle kontilleen.

- Kierrot ovat hyväksi. Pyöri, konttaa ja ryömi.

- Ja opettele samalla tuntemaan omaa kroppaasi.

Syvän kyykkyasennon etuja käsittelevä juttu julkaistiin Aamulehdessä toukokuussa. Julkaisemme paljon luetun jutun nyt uudestaan.

Tavoitteena rento lepoasento

Kyykkyasennon tulisi olla mahdollisimman luonteva, siksi se on jokaisella vähän erilainen.

Päätä treenata päivittäin, kunnes kyykky tuntuu mukavalta. Päivittäinen harjoitteluaika voi olla vaikkapa 5, 15 tai 30 minuuttia. Kerää aika pienistä palasista päivän mittaan.

Aseta jalat vähän lantiota leveämmälle. Etsi oma luonteva haara-asentosi.

Säädä varpaiden aurauskulma itsellesi sopivaksi. Kyykkiminen on luultavasti helpompaa, jos varpaat osoittavat vähän ulospäin.

Käännä polvet varpaiden suuntaan.

Jos kyykky tuntuu hankalalta tai meinaat kaatua taaksepäin, laita harjoitusten alussa kantapäiden alle kirjat korokkeeksi. Vähennä korotusta, kun kyykky alkaa sujua.

Kyykistele mieluiten paljain jaloin.

Pidä selkä rentona, älä kökötä suoraselkäisenä kuin painonnostaja.

Aloita pienestä ja pidennä kyykkimisaikaa vähitellen.

Ota kyykkiminen osaksi päivittäistä tekemistä. Kyykyssä voit esimerkiksi juoda kahvit, odottaa bussia, pestä hampaat, puhua puhelimeen ja katsoa uutiset.

Istumatyöläinen: Voit myös tehdä töitä kyykkyasennossa! Nosta silloin tietokone vaikkapa pienen laatikon päälle.

Mitä helpommaksi kyykkiminen muuttuu, sitä enemmän sitä voi ottaa käyttöön arjessa. Mitä enemmän kyykkiminen tulee tavaksi tehdä asioita, sitä vähemmän se kaipaa harjoittelua.

Lähde: Fysioterapeutti Matti Melanen


Lue myös nämä


Kommentit (42)

  • Kyykkä

    Havaitsin kyykkyasennon hyväksi viime kesänä, kun aloitin työt hautausmaalla. Ennen minulle on ollut tosi rankkaa esim, marjoja poimiessani olla kyykyssä. Työssäni jouduin sitten pakosti olemaan kyykyssä pitkiäkin aikoja ja useita kertoja päivässä. Alkuun oli todella raskasta, mutta jossain vaiheessa se alkoi tuntua jo levolta. Naksuvat polveni alkoivat parantua ja aineenvaihdunta parani selvästi. Alaselkäkipuihinkin se auttoi. Kun jäin töistä pois, kyykyt unohtuivat ja polveni kipeytyvät taas herkästi. Täytynee parantaa tapansa ja ruveta kyykkäämään.

  • Ei sporttinen

    Aina välillä eli pari kertaa päivässä: suorin jaloin sormet maahan (kämmenet, jos onnistuu), syväkyykyttelyä jaksamisen mukaan. Lisäksi pari kertaa viikossa kahvakuulan heiluttelua ja kävelylenkit koiran kanssa. Kunnossa​ ilman rehkimistä!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio