Suurin osa suomalaisista pesee autoaan liian harvoin – Lika voi pinttyä maalipintaan

Auton maalipinta pysyy kunnossa, kun sen pesee säännöllisesti. Automaattipesu on vaivaton tapa saada auto puhtaaksi, mutta pienellä perehdytyksellä auton voi pestä myös itse.

Iikka Järvenpää
Suurin osa suomalaisista pesee autoaan liian harvoin – Lika voi pinttyä maalipintaan

Auton automaattipesu on monen mielestä vaivaton vaihtoehto. Pesutekniikat ovat kehittyneet aiempaa hellävaraisemmiksi.

Silja Aitoaho

Auton säännöllinen pesu vähintään kerran kuukaudessa kannattaa, sillä silloin auton pintaan kertyvä lika ei ehdi pinttyä ja maalipinta pysyy paremmassa kunnossa.

Tässä olisi monella kuitenkin parantamisen varaa, sillä keskimäärin suomalainen autoilija pesee autonsa neljä kertaa vuodessa.

Helppo tapa saada auto puhtaaksi on pesettää auto joko automaattipesussa tai viedä se pestäväksi alan ammattilaiselle. Moni yritys tekee pesuja myös käsinpesuna.

Toinen vaihtoehto on pestä auto itse. Silloin on syytä perehtyä etukäteen siihen, miten ja millaisilla välineillä autoa kannattaa pestä.

Iikka Järvenpää
Tyttöystävänsä autoa pesevä Hermanni Lukkarila on sitä mieltä, että itse tehden saa aikaan paremman lopputuloksen.

Tyttöystävänsä autoa pesevä Hermanni Lukkarila on sitä mieltä, että itse tehden saa aikaan paremman lopputuloksen.

Liian ronskit otteet ja väärät tekniikat vaurioittavat helposti auton pintaa.

–Pahin virhe autonpesussa on se, että ryhdytään suoraan hinkkaamaan sienellä likaista maalipintaa, sanoo autonpesuvälineitä myyvän Autoduden pesuasiantuntija Kristian Hintsala.

Jos pesuvaihtoehtoja pohtii ympäristön kannalta, kannattaa auto pesettää huoltoaseman konepesussa tai muussa vastaavassa paikassa, sanoo huoltoasemien jätevesiohjelmaa ylläpitävän Öljy- ja biopolttoaineala ry:n erityisasiantuntija Virpi Nummisalo.

–Se on parempi vaihtoehto kuin se, että auton pesisi itse kotipihalla ja likaiset pesuvedet päätyisivät maaperään tai suoraan yleiseen viemäriverkostoon.

–Jätevesien asianmukainen käsittely on tärkeää. Huoltoasemilla käytetään vain hyväksyttyjä liuotinpesuaineyhdistelmiä ja jätevedet johdetaan öljynerottimen sekä hiekan- ja lietteenerottimen kautta viemäriverkostoon, Nummisalo perustelee.

Esipesu ehkäisee naarmuuntumista

Esipesu on autonpesun tärkein vaihe. Se poistaa auton pinnasta irtolian ennen varsinaista pesua ja ehkäisee naarmujen syntymistä. Esipesuaine levitetään kuivan auton pintaan. Se käy helpoiten painepesuriin liitettävällä vaahdottimella. Anna esipesuaineen vaikuttaa mahdollisimman pitkään, mutta älä päästä kuivumaan. Huuhtele pois painepesurilla tai letkulla.

Varsinaisessa pesuvaiheessa auto pestään autoshampoolla mikrokuituisella tai lampaankarvaisella pesukintaalla, kahta ämpäriä käyttäen. Huuhtele pesukinnas toisessa ämpärissä aina ennen shampooämpäriin laittamista, jotta et hiero irronnutta likaa takaisin auton pintaan. Huuhtele ja kuivaa mikrokuituliinalla.

Ennen vahausta tehtävässä perusteellisemmassa pesussa auton pintaan suihkutetaan seuraavaksi pienpoistoainetta ja raudanpoistoainetta, joilla voidaan poistaa piki ja rautapöly. Auto pestään vielä kevyesti shampoolla ennen vahausta.

Vaha levitetään vaahtomuovisienellä ja pyyhitään mikrokuituliinalla. Pitkänukkainen liina on paras vahan poistoon. Vahan ansiosta lika ei tartu auton pintaan yhtä helposti.

Aloita käsinpesu vanteista, jotta niiden lika ei roisku puhtaalle maalipinnalle. Tämän jälkeen auto pestään puhtaimmista osista likaisempiin siirtyen.


Lue myös nämä


Kommentit (2)

  • Takana 1,5 mij. km ja 11 autoa

    Empä ole juuri pessyt autonani, varmaan alle 100 kertaa ja nekin kerrat jonkun erityisen likaantumisen takia (esim suola-aavikolla ajo). Turhaa touhua todella eikä ole yhtään autoa jäänyt myymättä sen takia. Kyllä autoliike sitten puunaa kun myy eteenpäin. Jos olisin pessyt pari kertaa kk kuten jotkut, olisin kuluttanut autojen pesemiseen jo ainakin yhden hyvän uuden auton hinnan puhumattakaan lisävaivasta. Joten, ajatelkaa ihmiset ihan itse onko järkeä tehdä kaikki mitä ’asiantuntijat usuttaa’.

  • Nimetön

    Pesufirmat kyllä osaavat mainostaa, kuinka auton maalipinta saadaan pysymään hienona pesemällä useasti, mutta katsokaapa keväällä talven jälkeen autojanne, niin huomaatte, mitä hiekoitussepeli ja suola ovat saaneet aikaan autonne maalipinnalle talven aikana. Auton kanssa pääsee huomattavasti vähemmällä stressillä, kun ei kyylää takapuoli pystyssä jokaista pilkkua, joka auton maalipintaan tulee. Auto on käyttöä varten, eikä Skodan omistajan arvoa nosta yhtään se, että auton maalipinta on naarmuton.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio