Isis näkee Suomen nyt osana länsimaista liittoumaa – Täältä lähteneitä noussut merkittäviin asemiin järjestön sisällä

Supon tietoon on tullut aiempaa vakavampia terrorismiin kytkeytyviä suunnitelmia ja hankkeita Suomessa. "Kohdehenkilöiden" määrä on kasvanut 80 prosenttia noin viidessä vuodessa

AOP
Isis näkee Suomen nyt osana länsimaista liittoumaa – Täältä lähteneitä noussut merkittäviin asemiin järjestön sisällä

Suojelupoliisin toimisto Helsingissä.

STTHelsinki

Supo on antanut uuden arvion terrorismin uhasta.

–  Jos aiemmin oli suunnitelmallisten iskujen kohdalla matala, nyt ollaan kokonaan tasolla kohonnut, sanoo supon päällikkö Antti Pelttari.

Supo arvioi uhkaa neliportaisella asteikolla: erittäin korkea, korkea, kohonnut ja matala.

Myös suomalaiset voivat joutua länsimaita vastaan suunnattujen iskujen kohteeksi, supo arvioi.

Myös suomalaisten mielissä terrorismin pelko on kasvanut, kertoo Alma Median juuri teettämä aluebarometri.

Supon mukaan erilaisia uskonnollisia intressejä edustaviin kohteisiin ja kansainvälisiin tapahtumiin kohdistuu tavallista suurempi uhka. Uhkaa on sekä terroristijärjestöjen että yksittäisten toimijoiden taholta.

–  Toistaiseksi uhkatason kohoaminen ei näy kansalaisille erityisemmin. Poliisi on näkyvämmin läsnä yleisötilaisuuksissa, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta.

Suomen profiili radikaali-islamistisessa propagandassa on supon mukaan vahvistunut.

Supon mukaan Suomi nähdään osana länsimaita ja Isisin vastaista liittoumaa. Propagandaa tuotetaan suomeksi ja suunnataan Suomea vastaan. Propaganda kehottaa iskuihin Suomessa. Supon mukaan iskujen uhkaa nostaa se, että iskuja pyritään suuntaamaan laajasti kaikkia vihamielisiksi katsottuja valtioita vastaan.

Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on supon mukaan kohonnut äärijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin ja heillä on käytössään laajat verkostot järjestön sisällä.

Merkittävimmän terrorismin uhkan Suomessa muodostavat edelleen yksittäiset toimijat tai pienryhmät, jotka saavat motivaationsa radikaali-islamistisesta propagandasta tai terroristijärjestöjen kehotuksista, supo kertoo.

Supon mukaan "terrorismin torjunnan kohdehenkilöiden" määrä on kasvanut erityisesti viime vuosina, ja vuodesta 2012 kasvua on ollut 80 prosenttia. Kohdehenkilöitä on noin 350. Supon mukaan sidokset terroristiseen toimintaan ovat entistä suorempia ja vakavampia.

Yhä suurempi osa on osallistunut aseelliseen konfliktiin, ilmaissut halua osallistua aseelliseen toimintaan tai vastaanottanut terroristista koulutusta.

Supo tiedotti asiasta myös twitterissä:


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Miksi kumaan ei kiinnitä huomiota nuoriin terveisiin miehiin kultakelloineen ja älykännyköineen joita aina suuri osa noista hätääkärsivistä?Ottakaa myös huomioon että he voivat olla opettajia ,perheenisiä ja lähtevät kun puhelin soi reppunsa kanssa.Ei auta vaikka olisi millaiset viranomaisvoimat,virhe on jo tapahtunut.Kun isku tulee sisäpuolelta.Suvaitsevaisuus on hulluutta,viisas ei olisi ottanut aikojen alusta asti yhtään.

  • Nimetön

    ”–  Toistaiseksi uhkatason kohoaminen ei näy kansalaisille erityisemmin. Poliisi on näkyvämmin läsnä yleisötilaisuuksissa, sanoo poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta.” Mutta sitten kun näkyy, ei poliisinkaan näkyvyys auta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio