Suosittujen tamperelaisravintoloiden ravintoloitsija: Tästä syystä ravintoloissamme ei nähdä iltaisin lapsia – "Lapset eivät ole ongelma, vaan vanhemmat"

Ravintoloitsija Sami Lappalainen pyörittää Tampereella kahtatoista ravintolaa, jotka nauttivat suurta suosiota. Niissä ei nähdä lapsia ilta-aikaan, ja ravintoloitsija kertoo nyt miksi asia on näin.

Laura Vesa
Suosittujen tamperelaisravintoloiden ravintoloitsija: Tästä syystä ravintoloissamme ei nähdä iltaisin lapsia – "Lapset eivät ole ongelma, vaan vanhemmat"

Sami Lappalainen pyörittää Tampereen tunnetuimpiin kuuluvia ravintoloita ja kertoo selkä suorana, miksi lapset eivät ole kaikissa tilanteissa tervetulleita hänen ravintoloihinsa.

Anni HuttunenAamulehti

Niin sanottu someraivo repesi alkuviikosta, kun turkulainen ravintola Aune ilmoitti Facebookissa tarjoavansa imettäville asiakkailleen erillisen tilan toimitusta varten.

Aihe on herättänyt kiihtynyttä keskustelua ja värikkäitä kannanottoja on nähty sekä puolesta että vastaan.

Osa keskustelijoista on sitä mieltä, että rinnat eivät kuulu ravintolaan, ja että vessassakaan ei käydä muiden nähden. Osa taas vetoaa imettämisen luonnollisuuteen ja naisen kehon yliseksualisointiin. Somekeskustelulle ominaisella tavalla jutut eksyivät nopeasti sivuraiteille ja itse imetyskysymyksestä siirryttiin ihmettelyyn siitä, miksi lapsia vihataan.

Tamperelaisravintoloitsija Sami Lappalainen on linjannut omiin paikkoihinsa säännön, että iltaisin lapset eivät saa asioida hänen ravintoloissaan. Lappalainen pyörittää Tampereella kahtatoista ravintolaa, osaa yksin ja osaa yrityskumppanien kanssa.

–Pääsääntöisesti lapset ovat meille tervetulleita, mutta illat ovat pubi- ja juomapainotteista aikaa. Tällöin emme normaalisti ota sisään lapsia, mutta kaikesta voidaan neuvotella, ravintoloitsija kertoo.

Lappalainen korostaa, että mukavasti ja asiallisesti lapsien pääsyä ravintolaan tiedustelevien ihmisten kanssa asiasta voidaan ehdottomasti neuvotella. Jos yhteisymmärrykseen päästään, lapset ja kaikki lapsiin liittyvä, myös imetys, on hyvän käytöksen rajoissa sallittua.

Sen sijaan töykeällä asenteella varustettujen kanssa keskusteluhanat eivät aukea. Lappalainen kertoo myös, että heille on joskus pyrkinyt sisään päihtyneitä ihmisiä pienten lasten kanssa. Myöskään tällaisessa tilanteessa asiakkaita ei ole otettu sisään.

Positiivista palautetta

Vaunukielto joissain Lappalaisen ravintoloissa sen sijaan on. Tämä ei tarkoita sitä, ettei lasten kanssa pääsisi sisään, mutta pienissä tiloissa vaunut saattavat aiheuttaa vaaratilanteita. Tämän on joskus tarkoituksellisesti tulkittu tarkoittavan lapsikieltoa.

–On olemassa pieni porukka, joka suurentelee asioita ja vouhottaa somessa. Suurin osa ihmisistä on asiallisia ja ymmärtäväisiä, mutta sitten on näitä tyyppejä, jotka eivät osaa ottaa muita ihmisiä huomioon.

Lappalainen on sitä mieltä, että sosiaalisessa mediassa pahaa verta liikkeelle laittavat ovat samaa porukkaa kuin ne, jotka eivät osaa pitää lapsista huolta tullessaan näiden kanssa ravintolaan.

Lappalaisen mukaan pahimpia ovat tapaukset, jossa vanhemmat ovat tulleet lastensa kanssa ravintolaan, mutta eivät ole katsoneet näiden perään.

–Pahimmillaan jonkun lapsi on karannut keittiön puolelle, ravintoloitsija kertoo.

Hänen mukaansa ongelma eivät ole lapset, vaan vanhemmat, jotka eivät pidä jälkikasvunsa tekemisiä silmällä ravintoloissa tai muissa yhteisissä tiloissa. Lappalainen sanoo huomanneensa, että muiden ihmisten huomioon ottaminen on joissakin perheissä huonolla tolalla.

Lappalaisen mukaan he saavat linjastaan jatkuvasti positiivista palautetta.

Kolme hyvää syytä

Lappalainen kertoo kolme hyvää syytä, joiden takia hänen pitämänsä ravintoloihin ei oteta lapsia ilta-aikaan.

Sami Lappalainen kertoo miksi ei?

1. Asiakkaiden viihtyvyys. Suurin osa asiakkaistamme on nuoria aikuisia. Monella ihmisellä ei ole mahdollisuutta käydä ulkona syömässä tiheään, vaan sille pitää järjestää aikaa hankkimalla lastenhoitajat ja vapaapäivät. Silloin kun se on mahdollista, velvollisuutemme on tarjota asiakkaille rauhallinen ja viihtyisä ilta. Se ei välttämättä onnistu, jos ravintolassa on ympäriinsä juoksentelevia äänekkäitä lapsia.

2. Turvallisuus. Me olemme ravintola, ja ravintoloissa on usein kiire. Täällä on tarjoilijoita, kynnyksiä, portaita, kuumia astioita, teräviä kulmia, lasinsiruja... Ei ole kenenkään etu, että täällä on lapsia, jotka saavat juosta ympäriinsä mielensä mukaan. Jälleen poikkeuksena, jos asialliset vanhemmat osaavat pitää lapsensa asioissa, mutta valitettavan monet ajattelevat, että heidän lapsensa saa tehdä mitä lystää.

3. Lapsen ei tarvitse oppia kaikkea nuorena. Meille on esitetty kritiikkiä siitä, että ellei lapsia päästetä ravintoloihin, he eivät opi ravintolakulttuuria. En itse näe, miksi puolitoistavuotiaan pitäisi oppia miten olutravintolassa käyttäydytään. Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi sen ikäinen ei saa tulla yökerhoon tai strippiklubille.

Lue tästä Aamulehden ravintolakriitikon Vesa Laitisen arvostelu Gastropub Tuulensuusta ja Gastropub Kalevasta. Ne kuuluvat Sami Lappalaisen omistamiin ravintoloihin.


Lue myös nämä


Kommentit (42)

  • Minna H

    Hyvä Sami! Näin tervejärkistä puhetta koskien suomalaista ravintolakulttuuria ei ole pitkään aikaan kuultu. Lapsia varten on vaikka kuinka paljon erilaisia ruokaravintoloita, miksi aikuiset haluavat mennä omien, eivätkä lastensa mieltymysten mukaisiin paikkoihin illalla, jos lapset kerran ovat heille niin tärkeitä? Nyt näyttää tulleen minäminä-sukupolvi jolla ei ole mitään käsitystä siitä kuinka toimia. Ja kun ei joka paikassa saa tehdä niinkuin itse on päättänyt, tulee välittömästi tekstiä ja kuvia ja raivoa somessa. Menen oikein mielelläni jatkossa Samin ravintoloihin vastakin. Kiitos toimittajalle tämän aiheen esille nostosta!

  • Vanhemmat ovat ongelma

    Hyvät perustelut ravintoloitsijalta. Lapset ovat ok, mutta monet vanhemmat eivät osaa katsoa lastensa perään. Ei välitetä lainkaan muiden viihtyvyydestä. Nämä opit siirtyvät sitten sukupolvelta toiselle.
    Sama juttu koirien kanssa. Ei ole ongelmakoiria, on vain ongelmaomistajia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio