Suosittu sääksikamera näyttää suorana hellyttävän hetken: luvassa pian ensimmäiset lentoharjoitukset

Suosittu sääksikamera näyttää suorana hellyttävän hetken: luvassa pian ensimmäiset lentoharjoitukset
Riikka Lehtovaara

Paltamossa Kainuussa asuvien megajulkkisten perhe-elämä on kerännyt kesän aikana tuhansia uteliaita silmäpareja.

Sääksipariskunta Miilan ja Pennan kotipesää on voinut seurata huhtikuun lopusta asti jatkuvaa livekuvaa lähettävästä pesäkamerasta.

Munat ilmestyivät pesään toukokuussa. Kesäkuun 11, 13. ja 16. päivinä niistä kuoriutui kolme poikasta. Näihin päiviin poikaset ovat pötkötelleet pesässä, kasvaneet ja vahvistuneet.

Näillä näppäimillä pesässä alkaa tapahtua, sillä poikaskolmikko alkaa olla siinä iässä, että pian se kokeilee omia siipiään ja alkaa opetella itsenäistä elämää pesän ulkopuolella.

- Yleensä sääksi alkaa olla lentokykyinen noin 47. päivän tienoilla, joten ensi viikolla saattavat alkaa lentoharjoitukset, arvelee kameran pesälle asentanut biologi ja sääksitutkija Vesa Hyyryläinen heinäkuun viimeisenä päivänä.

Kameraa pysyy aloillaan senkin jälkeen, kun poikaset alkavat lentää.

- Ne saattavat muutaman viikon käyttää pesää edelleen ruoka- ja lepopaikkana.

Sääksien kotielämä on ollut varsin sopuisaa. Kolme samankokoista poikasta antavat toisilleen kiltisti tilaa.

- Joskus linnuilla voi esiintyä nokkimisjärjestystä, pienikokoisin joutuu helposti nokkimisen kohteeksi, mutta tämä on ollut kyllä harvinaisen tasainen poikue, Hyyryläinen sanoo.

Kamera lähettää pesästä uuden kuvan muutaman sekunnin välein. Päivässä kuvia tulee noin 1 500. Silloin tällöin poikaset katselevat uteliaina suoraan kameraan. Osaavatko ne suorastaan poseerata faneilleen?

- Eivät ne ymmärrä kamerasta mitään. Ne katsovat varmasti äitiään, joka istuskelee usein kameran yläpuolella olevalla oksalla, Hyyryläinen sanoo.

Poikasten äiti Miila on yli 14-vuotias naaras, joka on hoitanut emon tehtäviään hyvin tunnollisesti. Sen ikä on tiedossa nilkkaan kiinnitetyn renkaan ansiosta. Isä Pennan alkuperä on hämärämpi. Se ei myöskään viihdy kuvassa, koska on lähestulkoon koko ajan siivillään kalastamassa apetta ahneille jälkeläisilleen.

- Naaras pysyttelee pesän lähellä kelossa tai sen reunalla ja paloittelee kalan poikasille.

Kamera valottaa sääksen elämää, mutta Hyyryläinen käyttää sitä myös sääksien tutkimiseen. Kameraa ylläpitävä Sääksisäätiö edistää sääksien suojelua ja tutkimista.

Sääksien elämää on voinut seurata myös videon välityksellä Linnansaaren kansallispuistosta Saimaalta. Tämä kamera sulkeutui sunnuntaina. Poikaset voivat kuulema hyvin.

Pääset ihmettelemään Paltamon pesän elämää tästä


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Näyttää kuva vähän tökkivän. Itse seuraan näitä kahta sääksikameraa, loistava kuvanlaatu ja ääni: http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas2.html

  • Setä

    Huono tällainen pysäytyskuvasysteemi.
    Olen kesän seurannut erästä virolaista pesää, josta tulee koko ajan elävää kuvaa. Poikanen lentää jo.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio