Lauri NurmiHelsinki

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo, että Suomi selvittää, voiko Euroopan investointipankki (EIP) rahoittaa Suomen seuraavien hävittäjien hankintaa.

- Mietimme ja selvitämme, voisiko EIP olla Suomen hävittäjien rahoittajana, Orpo toteaa Lännen Medialle.

Orpo kävi viime viikolla Brysselissä keskusteluja EU:n turvallisuuspoliittisen ulottuvuuden syventämisestä.

- Kaikki, mitä EU tekee lisää yhteisen turvallisuuden parantamiseksi, on Suomen etu. Suomen pitää olla kaikissa niissä hankkeissa mukana. Nämä ovat meille todella ajankohtaisia asioita, koska EU:ssa mietitään erilaisia rahoitusmalleja, jotka kiinnostavat meitä sen tähden, että Suomessa ovat edessä isot hankinnat: Hornet-hävittäjien korvaaminen ja laivaston alushankinnat, Orpo sanoo.

Suomi selvittää nyt, löytyisikö EU:n kautta edullisia rahoitusmalleja hävittäjähankintaan. Uusien hävittäjien hankkiminen maksaa arviolta 7–10 miljardia euroa.

- Näen asian ennen kaikkea niin, että saisimme edullisempaa rahaa. Loppujen lopuksi kyse on rahan hinnasta. Toistaiseksi Suomi saa rahaa hyvin halvalla itsekin, Orpo pohtii EIP:n mahdollista roolia asehankinnoissa.

Vaikka Suomen rahoitusasema säilyisi kansainvälisillä luottomarkkinoilla hyvänä, rahoituksen saaminen juuri EIP:ltä vahvistaisi Orpon mielestä Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Kansallisen puolustuksen side EU-rakenteisiin vahvistuisi.

- Mitä enemmän on eurooppalaista turvallisuutta, sitä turvallisempi Suomen tilanne on, koska me emme kuulu sotilasliittoon. Sen takia yhteinen EU-turvallisuus lisäisi meidän turvallisuuttamme, Orpo perustelee.

EIP:n tehtävänä on antaa rahoitusta EU:n tavoitteita tukeville hankkeille sekä EU:ssa että sen ulkopuolella. Orpo arvioi, että EIP:n osallistuminen puolustushankintojen rahoittamiseen on mahdollista, jos EIP:n omistavat jäsenmaat haluavat uudistaa pankin roolia EU:n tavoitteiden toteuttamisessa.

Orpon mielestä EIP:n roolin muuttaminen voisi tulla kysymykseen samalla, kun koko EU lähivuosina vahvistaa turvallisuuspoliittista rooliaan.

- Aivan yksinkertaista EIP:n osallistuminen ei olisi, koska se on kerännyt rahoitusta muun muassa ilmastorahastolla. Sopiiko samalle pankille hävittäjien rahoittaminen, Orpo pohtii ajatuksen mahdollisia kompastuskiviä.

- Mutta EU-komissio miettii erilaisia rahoitusinstrumentteja, ja EIP on ollut esillä puheissa, valtiovarainministeri vahvistaa.


Kommentit (8)

  • HessuKessu

    Riippumatta EIP-rahoituksesta Gripen on paras valinta. F-35 näkyy infrapunassa kauas, eikä sitä enää sanota ilmaherruushävittäjäksi, koska se on kömpelö oikeassa sotatilanteessa. Yhden F-35:n hinnalla saisi 4 Gripeniä, joka on pieni ja ketterä. Noin 120 Gripeniä ylittäisi kriittisen massan ja pystyisi täysin lamauttamaan SU-35 ja SU-27 muodostelmat vaikka niitä olisi paljon enemmän (hallinnon ja logistiikan haasteet nousevat kumulatiivisesti vieden määräedulta hyödyn kun mennään yli sadan). Puhumattakaan Gripenien täydestä teknologiasiirrosta Suomeen, tehden Suomesta hävittäjäteknologian viejävaltion yhteistyössä Saabin kanssa. Jos F-35 kuitenkin valitaan, se selittyy vain korruptiolla ja osallisten vimmalla nuoleskella USA:n korporaatioita mutkan kautta tulevien salapalkkioiden toivossa.

  • Onjoo

    Ilman tehokkaita ilmavoimia ei muulla armeijalla ole merkitystä. Hävittäjähankinnat ovat tärkeitä! Mikään muu ilmaohjusjärjestelmä ei korvaa hävittäjiä. Täydentävät kyllä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio