Ossi Rajala

Maailmalla on kohuttu viime päivinä Saudi-Arabian valinnasta YK:n naisten aseman toimikuntaan, joka on merkittävä kansainvälinen foorumi naisten aseman ja tasa-arvon parantamiselle. Saudi-Arabia on puolestaan yksi eniten naisia syrjiviä maita maailmassa.

Naiset tarvitsevat Saudi-Arabiassa esimerkiksi sukulaisensa tai puolisonsa luvan matkustamiseen kodin ulkopuoella eikä naisilla ole lain edessä samoja oikeuksia kuin miehillä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan naisia ei myöskään riittävästi suojella väkivallalta, vaikka maa sanoo yrittävänsä parantaa naisten asemaa.

YK:n toimia valvovan UN Watch -kansalaisjärjestön toiminnanjohtaja Hillel Neuer on arvostellut kovin sanoin Saudi-Arabian valintaa toimikuntaan.

- Saudi-Arabia suojelemassa naisten oikeuksia on kuin tuhopolttaja palopäällikkönä. Tämä on musta päivä naisten oikeuksille, Neuer tiedotti viime lauantaina.

Naisten aseman toimikunnan vaalin tulos on salainen. UN Watch on kuitenkin penännyt maita, jotka olivat mukana äänestyksessä, paljastamaan korttinsa. Myös Suomea.

Äänestys toimikunnasta tapahtui YK:n talous- ja sosiaaliasioiden neuvostossa, jossa jäsenet vaihtuvat määräajoin. Suomi ei tällä hetkellä ole neuvoston jäsen.

- Se on ollut uutisankka, että Suomi olisi ollut mukana valinnassa. Emme ole nyt neuvoston jäsen, kertoo ulkoministeriön ihmisoikeuspolitiikan yksikön päällikkö Nina Nordström Lännen Medialle.

Nordström ei halua kommentoida Saudi-Arabian tilannetta, koska se ei varsinaisesti kuulu hänen yksikkönsä toimialaan.

- Sanotaan, että kaikkien YK:n 193 jäsenmaan on hyvä olla vuorollaan edistämässä vuorollaan naisten asemaa, hän toteaa.

UN Watch -järjestön aktiivisuus on sen mukaan saanut jo Belgian katumaan Saudi-Arabian valintaa. Järjestö haluaa yhä vastauksia äänestyksestä muun muassa Ruotsilta, Norjalta ja Saksalta.

Belgium has now admitted its shame; when will France, UK, Sweden, Norway, Ireland, Germany or Italy do the same? https://t.co/03Ck5YJWOQ


Kommentit (1)

  • SRa

    Eikö Saudi-Arabiaan ole helpompi vaikuttaa, jos se on mukana toimikunnassa? Silloin se edes jollakin tavalla sitoutuu toimikunnalle määritettyyn tehtävään ja tarkoitukseen. Tai sitten pyrkii muuttamaan sitä?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio