Anne VälinoroAamulehti

Kun Pispankadulle avautui pari vuotta sitten Cafe Pispala, moni hieraisi silmiään. Miten hyvää ruokaa etsivä löytää mutkaisen, kapean ja mäkisen tien varrelle nautiskelemaan?

Löysipä hyvinkin. Viikonloppuisin Cafe Pispalan amerikkalaisia pannukakkuja tarjoava brunssi on useimmiten täynnä.

Lämpöä hohkaava pönttöuuni ja pienet tilat houkuttelevat kuin syliin. Viikottain vaihtuvat lounas- ja päivällislista pitävät asiakkaan uteliaana. Kun yhdellä viikolla syötiin hawaijilaisittain, toisella viikolla maistuu syvän Etelän ruoka ja seuraavalla aasialainen ateria.

Cafe Pispalan Vesa ja Yvonne Leppälä on nyt palkittu Tampereen alueen Vuoden Uusyrittäjänä. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n myöntämä tunnustus annettiin menestyksestä erittäin kilpaillulla toimialalla, hyvin toimivasta konseptista ja korkeasta ammattitaidosta.

– Sehän on liki maailman vaikein paikka ravintolalle, mutta yrittäjät ovat käynnistäneet toiminnan loistavasti ja osoittaneet, että perinteisellä alalla voi pärjätä, perustelee Suomen Uusyrityskeskusten toimitusjohtaja Jari Jokilampi. Cafe Pispala ei ole ainut Leppälöiden ravintola. Toinen, burgereihin erikoistunut Ohana Lei´Pomo & Grille avattiin keväällä Tampereen kauppahalliin. Sen burgerin tamperelaiset äänestivät kesällä kaupungin parhaaksi.

ILKKA LAITINEN
Cafe Pispalan pannukakkuaamiaisen pannukakut tarjoillaan bourbon-voin, siirapin ja rapean pekonin kera

Cafe Pispalan pannukakkuaamiaisen pannukakut tarjoillaan bourbon-voin, siirapin ja rapean pekonin kera

Tämän lisäksi Leppälät pyörittävät myös kahta leipomoa.

Vieläkö irtoaa idea?

Vieläkö yrittäjää syyhyttää kokeilla jotakin uutta?

– Meillä on ollut ehdotus kirjaston lehtilukusalina pitkään palvelleen Frenckellin pannuhuoneen käytöstä muutamien muiden alan yrittäjien kanssa. Siinä olisi saman katon alla erilaisia ruokakonsepteja ja katuruokaa eri puolilta maailmaa asiakasystävälliseen hintaan.

– Siellä järjestettäisiin myös leipomis- ja etnisen keittiön kursseja, mutta nähtäväksi jää, mitä kaupunki päättää tilan suhteen, sanoo Vesa Leppälä.

Mistä menestyvä ravintoloitsija hankkii raaka-aineensa?

– Hyvät tuotteet läheltä kelpaavat, kuten sesongin mukaan marjat, hedelmät, sienet ja tuore kala, vaikka se on kieltämättä liian kallista asiakasystävällisiksi tuotteiksi. Perunan monipuolisuus on hämmästyttävä.

– Skandinaavisesta ruoanlaitosta poikkeavat aineet kiinnostavat myös. Viime viikolla käytimme Tyynen meren saarilla kasvavaa taro-juurta. Käytän mielelläni hedelmiä. Itseäni viehättää persimoni, joka sopii salaatteihin ja muuhun ruoanvalmistukseen. Paikallisissa etnisen ruoan kaupoissa käymme myös etsimässä raaka-aineita, Leppälä paljastaa.

Asiakas etsii uutta

Mitä ravintolaa Tampereelle suunnittelevan kannattaa erityisesti pohtia?

– Koska täällä on runsaasti erilaisia ravintoloita, elintärkeää on luoda jotain sellaista, joka erilainen ja uusi kokemus asiakkaalle. Palvelun pitää olla välitöntä ja ystävällistä. Paikan pitää olla mukava ja viihtyisä ja hintojen asiakasystävällisiä, että ihminen voi käydä syömässä muulloinkin kuin juhlapäivinä. Eikä hyvä ruoka synny puolivalmiista raaka-aineesta, sanoo Leppälä.

Asiakkaalle ei myöskään kannata koskaan vastata, ettei onnistu.

Vesa Leppälä ehti toimia 28 vuotta ulkomailla keittiömestarina ennen asettumista Tampereelle. Viimeksi koti oli San Diegossa. Puoliso Yvonne on amerikkalainen.

Kaiken maailman ruokakulttuuri on siis tullut tutuksi.

Pariskunta asuu Cafe Pispalan yläkerrassa. Sitä ei olla muuttamassa ravintolatilaksi. Alakerran 16-paikkainen ravintola sai kesäajaksi lisätilaa rinteeseen porrastetusta ulkoterassista.

Pieni pispalalainen palvelee toistaiseksi nykymuodossaan.

Vuoden Uusyrittäjä

Cafe Pispala: Vesa ja Yvonne Leppälä, Pispanrinteen Ohana Oy

Kunniamaininta: Mobiililaitteiden kierrättäjä Paul Norman, MD Recycle Phone Finland Oy, Valkeakoski

Uusyrityspalkinto myönnetään alle viisi vuotta toimineelle yritykselle. Kisassa oli satoja ehdokkaita.

Voittajat julkistetaan ja palkitaan keskiviikkona 7.12. klo 18.00


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Bourboun voita pannukakkujen kanssa? Mielenkiintoista. Täytyy käydä testaamassa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet