Suomen sosiaaliturva on Espanjaakin huonompi – Tutkija: "Muut maat ovat ottaneet kiinni"

Pekka Lassila
Suomen sosiaaliturva on Espanjaakin huonompi – Tutkija: "Muut maat ovat ottaneet kiinni"

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo kuvailee brittiläisselvitystä suuntaa-antavaksi.

Annu LaineAamulehti

Tuoreen brittiläisselvityksen perusteella työntekijöiden sosiaaliturva Suomessa ei vastaa pohjoismaisen hyvinvointivaltion mielikuvaa. Selvityksessä Suomi loistaa Euroopassa ykkössijalla ainoastaan isyysvapaan pituudessa, muilla osa-alueilla se jää keskikastin tuntumaan.

Glassdoor Economic Researchin ja Llewellyn Consultingin yhteistyössä tekemä selvitys vertailee 14 valikoidun Euroopan maan ja Yhdysvaltojen äitiysvapaata, isyysvapaata, vanhempainvapaata, palkallisia loma- ja vapaapäiviä, palkallista sairaslomaa ja työttömyyskorvauksia. Kaikki etuudet yhteenlaskettuna Suomi sijoittui kuudenneksi. Kärkikolmikkoon pääsivät Tanska, Ranska ja Espanja.

Yllättävää vertailussa on se, että Espanja pärjää näin hyvin, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta sanoo.

- Erityisesti perhe-etuuksissa muut maat ovat ottaneet pohjoismaita kiinni. Aikaisemmin pohjoismaat olivat maailman johtavia maita vanhempainetuuksissa. Pohjoismaat eivät ole enää niin erityislaatuisia.

- Esimerkiksi Alankomaita voidaan nykyään ajatella pidettävän pohjoismaisena hyvinvointivaltiona. Se näkyy tässäkin vertailussa, Hiilamo toteaa.

Alankomaat sijoittui neljänneksi. Siellä sosiaaliturvan erikoisuuksia on esimerkiksi se, että työntekijä voi olla poissa töistä sairauden takia jopa kaksi vuotta ja saada koko ajalta sairauspäivärahaa, joka vastaa noin 70 prosenttia ansiotuloista. Viidenneksi tuli Ruotsi, joka sijoittui useilla mittareilla kolmen kärkeen.

Hiilamo muistuttaa, että kansainvälisiä vertailuja on vaikeaa tehdä.

- Tämä kartoitus antaa tietynlaisen yleiskuvan, eikä se ihan väärä ole. Se on suuntaa-antava.

- Suomen osalta isoin ongelma selvityksessä oli se, että kotihoidontukea ei ollut katsottu osaksi vanhemmuuteen liittyviä perhe-etuuksia. Suomen sijoitus pitäisi tältä osin olla korkeammalla.

Selvitykseen ei ole sisällytetty lainkaan Itä-Euroopan maita. Lisäksi Etelä-Euroopan maista muun muassa Kreikka puuttuu, Hiilamo huomauttaa.

- Suomen edut ovat paremmat kuin selvitys näyttää. Meillä on eurooppalaisittain hyvätasoinen sosiaaliturva.

Uusi kantelu Suomen sosiaaliturvasta Euroopan neuvostoon tulossa

Suomi joutui viime vuonna Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean tarkkailulistalle. Suomen sosiaalioikeudellisen seuran (SSOS) kantelun jälkeen komitea totesi Suomen sosiaaliturvaetuuksien vähimmäistason riittämättömäksi.

Neuvosto edellyttää, että vähimmäismääräisen toimeentuloturvan on oltava vähintään 50 prosenttia kansalaisten mediaanitulosta. Heikki Hiilamo sanoo, että Euroopan neuvoston suositusta toimeentuloturvan nostamisesta olisi haastavaa noudattaa.

- Jos sitä tulkitaan orjallisesti, vähimmäisetuuksien tulisi olla aivan eri tasolla Suomessa kuin ne ovat tällä hetkellä. Tämä ei ole nykyhetkessä realistinen ajatus.

Sosiaalioikeudellisen seuran varapuheenjohtaja Eila Sundman huomauttaa, että sosiaaliturvan leikkaukset ovat päättymättömässä kierteessä.

- Mielestäni on käsittämätöntä, että ihmisiä laitetaan työttömyysturvalle, summat ovat pieniä ja sitten he hakevat toimeentulotukea. Sitten pitää taas leikata, kun on niin paljon toimeentulotuen saajia. Siinä on sellainen hölmöläisen tilkkutäkki menossa.

Sundman kertoo, että seura on tekemässä uutta kantelua Euroopan neuvostolle.

- Viime vuonna hallitus ei reagoinut oikein mitenkään. Tuli sellainen lyhyt vastaus, että suomalaista sosiaaliturvaa ei osata tulkita, ja että kun kaikki tuet laitetaan yhteen, sosiaaliturva on ihan ok. Vaikka ei se ihan näin ole.

Valtiovarainministeriön tuore talousarvio tulevalle vuodelle leikkaa sosiaaliturvasta muun muassa säästämällä 200 miljoonaa työttömyysturvasta. Isoin leikkaus koskee indekseihin sidottuja etuuksia kuten takuueläkkeitä, joista jokaisesta leikataan 0,85 prosenttia.

- Nämä leikkaukset kertautuvat joidenkin kotitalouksien osalta. Pidemmällä aikavälillä sillä on isot vaikutukset. Myönteistä on se, että kun työttömyysturvaa on lähdetty heikentämään, ei ole leikattu perusturvaa vaan ansioturvaa. Jos jostakin pitää leikata, niin mieluummin sieltä, Heikki Hiilamo pohtii.

Tässä vertailuun valitut maat järjestyksessä alkaen maasta, jolla on selvityksen mukaan kaikki etuudet yhteenlaskettuna anteliaimmat etuudet:

1.Tanska

2. Ranska

3. Espanja

4. Alankomaat

5. Ruotsi

6. Suomi

7. Italia

8. Norja

9. Itävalta

10. Belgia

11. Saksa

12. Iso-Britannia

13. Sveitsi

14. Irlanti

15. USA

Lähde: Glassdoor Economic Research & Llewellyn Consulting: Which Countries in Europe Offer the Fairest Paid Leave and Unemployment Benefits? - selvitys helmikuulta 2016

Sosiaalietuudet Euroopassa ja USA:ssa

Glassdoor Economic Researchin ja Llewellyn Consultingin kartoitus helmikuulta 2016.

Selvityksessä mukana 14 valikoitua Euroopan maata ja Yhdysvallat.

Kartoitti äitiysvapaata, isyysvapaata, vanhempainvapaata, palkallisia loma- ja vapaapäiviä, palkallista sairaslomaa ja työttömyyskorvauksia.

Euroopan maista Tanska, Ranska ja Espanja tarjoavat parhaimmat sosiaalietuudet. Irlanti, Sveitsi ja Iso-Britannia jäivät hännille.

Kartoituksen perusteella sosiaaliturva Euroopassa on yleisesti ottaen todella paljon parempi kuin USA:ssa.


Lue myös nämä


Kommentit (54)

  • FutoMaki

    Tienaan kuitenkin €- määräisesti saman verran nettona, kuin Suomessa…

  • Nimetön

    Porvaripuolueet ovat ajaneet käytännössä patavanhoillista politiikkaa, jossa naisten edellytetään jäävän kotiin hoitamaan lapsia. Päivähoidon ehtoja on toistuvasti kiristetty. Päälle kehdataan sitten ihmetellä alhaista syntyvyyttä, jos samalla pitäisi pitää hyvä elintaso, joka mahdollisesti takaa lapselle hyvät edellytykset.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio