Suomen Jehovan todistajat: Venäjältä tuskin Jehovan todistajia Suomeen – yhteisön toiminta kielletty

YURI KOCHETKOV
Suomen Jehovan todistajat: Venäjältä tuskin Jehovan todistajia Suomeen – yhteisön toiminta kielletty

Jehovan todistajien asema muuttuu Venäjällä perin tukalaksi.

Mikko Pulliainen

Suomen Jehovan todistajat eivät usko, että Venäjän tuore päätös kieltää yhteisön toiminta saisi uskontoa tunnustavia henkilöitä hakemaan turvapaikkaa Suomesta.

- Tämä on uskonnollinen hyökkäys, ja tässä kielletään meidän uskonnollinen toimintamme, kertoo tiedottaja Veikko Leinonen. Hän ei usko, että maa ryhtyisi Jehovan todistajien fyysistä turvallisuutta vaarantavaan toimintaan. Leinosen mukaan voisi kuitenkin olla mahdollista, että yksittäinen kansalainen vastaisi valtion agitaatioon väkivaltaisesti.

- Mutta ei meillä ole sellaista pelkoa, että tämä saisi syyn lähteä pakolaiseksi. Yritämme tulla toimeen tilanteessa, joka on syntynyt.

Itse päätöstä hän luonnehtii täysin käsittämättömäksi.

- Aivan perusteettomasti ja merkillisesti Jehovan todistajat liitetään terroristeihin, mikä on ihan käsittämätön asia. Rauhalliset ihmiset luokitellaan terroristeiksi.

Venäjän korkein oikeus vahvisti torstaina oikeusministeriön määräyksen, jonka mukaan maan 170 000 Jehovan todistajaa kuuluvat äärijärjestöön, joka ei saa toimia Venäjän maaperällä. Muun muassa EU on jo aiemmin arvostellut linjausta.

Jehovan todistajat pelkää, että päätöksen seurauksena Pietarissa sijaitseva Venäjän-hallintokeskus suljetaan, paikallisyhdistykset lakkautetaan ja Venäjän 2 300 seurakunnan toiminasta tulee laitonta.

Kirkkoa on vainottu myös esimerkiksi Eritreassa, jossa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan yhteensä 56 Jehovan todistajaa oli vankeudessa. Joukossa oli kolme henkilöä, jotka oli vangittu jo vuonna 1994 heidän kieltäydyttyään asepalveluksesta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan kolmikkoa vastaan ei ole edes nostettu syytteitä.

Myös muiden uskonnollisten ryhmien jäseniä on vangittu heidän kieltäytyessään asepalveluksesta, mutta juuri Jehovan todistajien kohtelu on erityisen kovaa.

Vangitsemisen ohella on mahdollista, että aseista kieltäytyvät Jehovan todistajat voidaan erottaa valtion viroista, heidän liiketoimintalupansa voidaan peruuttaa, heidät voidaan häätää valtio-omisteisista asunnoista eikä heille myönnetä passia, henkilöllisyystodistusta tai exit-viisumia.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  Hyvä entinen jehovantodistaja: Jos ei joku sinun kanssa halua jutella niin kait siihen on vapaassa maassa oikeus. Tuskin se ihan terroristin kriteeriä täyttää. En minäkään ihan kaikkien kanssa juttele, en vain pidä ihan kaikista ihmisistä. Mutta ei sen pitäisi uskonnonvapauttasi loukata. Ole ihan mitä uskontoa tahansa.

 • Entinen jehovantodistaja

  Jehovan todistajien opetuksiin ja menettelyihin liittyy paljonkin arveluttavia piirteitä.

  Ensinnäkin lahko kieltää verensiirrot, mikä johtaa lasten ja aikuisten turhiin kuolemiin.

  Toiseksi, lahkosta ei voi lähteä pois kunniallisella tavalla, vaan lahkosta irtautuminen mistä tahansa syystä johtaa karttamisrangaistukseen. Näin lahko rikkoo kaikkien niiden uskonnonvapautta, jotka eivät hyväksy lahkon alati muuttuvia opetuksia tai haluavat muusta syystä jättää lahkon. Tämä on huomattavaa sikäli, että Venäjällä lahko vaatii osakseen uskonnonvapautta mutta samaan aikaan rikkoo sitä itse räikeästi maailmanlaajuisesti.

  Kolmanneksi ja edelliseen liittyen karttamisväkivalta johtaa perheiden ja ystävyyssuhteiden rikkoutumiseen. Lahko opastaa äitiä jättämään vastaamasta puhelimeen, jos lahkosta erotettu tai eronnut tytär yrittää soittaa.

  Neljänneksi, Venäjän korkeinta oikeutta kenties häiritsi Jehovan todistajien se vaatimus, että lahko vaatii jäseniään tottelemaan järjestön Amerikassa majaa pitävien johtomiesten käskyjä ennemmin kuin Venäjän tai muunkaan maan lainsäädäntöä. Venäjälläkään toiminta ei nyt siis lakkaa vaan siirtyy maan alle.

  Neljänneksi, lahko todistettavasti ei ilmoita keskuudessaan piileviä pedofiilejä viranomaisille. Tätä asiaa on selvittänyt esimerkiksi Australian kuninkaallinen tutkintakomissio. Asia on dokumentoitu seikkaperäisesti ja siihen voi tutustua vaikkapa youtubesta löytyviä tutkintakomission videioituja istuntoja katsomalla.

  Kaiken tämän jälkeen Jehovan todistajia tulee pitää vaarallisena lahkona. Venäjän tilanteessa ongelma onkin siinä, että todelliset syylliset eli lahkon Amerikassa majailevat johtomiehet eivät joudu vastuuseen mutta tavalliset venäläiset rivijäsenet joutuvat kärsimään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio