Tiede

Suomalaiskeksintö voi mullistaa langattoman viestinnän – Tekisi myös salakuuntelusta mahdotonta

STTHelsinki

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet ilmaisimen, joka kykenee havaitsemaan fotoneita ennätyksellisellä tarkkuudella. Fotonit ovat sähkömagneettisen säteilyn välittäjähiukkasia. Uusi ilmaisin havaitsee fotonipulsseja mikroaaltotaajuuksilla.

Kvanttilaskennan ja -laitteiden tutkimusryhmän johtaja Mikko Möttönen kertoo, että fotonien tarkempi havaitseminen pitkällä aikavälillä voi mullistaa langattoman viestinnän, sillä esimerkiksi kännykät ja langaton internet toimivat mikroaalloilla.

- Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista liittää hyvin herkkä ilmaisin esimerkiksi kännykkämastoon. Siitä voisi olla apua heikkojen signaalien havaitsemiseen.

Ilmaisin voisi myös auttaa kehittämään kvanttitietokoneita sekä fotonien kvanttimekaniikkaan perustuvaa langatonta viestintää, jota ei voisi salakuunnella.


Kommentit (7)

 • Nimetön

  ennen kuin tuo teknologia on kännykkä käytössä sen salakuuntelu on ratkaisu varmasti.
  Kun sillä puolella resursit on rajattomat joten sitä kehitetään nopeammin.

 • Nimetön

  ”Albert Einstein ei itse uskonut ko. ajatukseen kvanttien ”kummitus”-toiminnasta (engl. Spooky Action at a Distance). Einstein oli kuitenkin väärässä. ”

  Einsteinilla ehti olla monta mielipidettä tästäkin asiasta. Lopullinen kanta lieni kööpenhaminalainen tulkinta. Merkittävin Einsteinin kanta oli, että parin kvanttien sisällä olisi ajastin, joka laukeaa samaan aikaan aiheuttaen tilamuutoksen. Mikään ei olisi liikkunut valoa nopeammin. Kokeellisesti on todettu, että tästä ei ole kyse.
  Kvanttimekaniikan perusteet on haastettu jälleen sitten 1930-luvun.
  Nykyfysiikka tuhahtelee valoa nopeammalle viestinnälle https://en.wikipedia.org/wiki/Superluminal_communication koska sitten tietoa voisi lähettää menneisyyteen.
  Koska nykyfysiikka määrittelee heikosti sekä ajan että paikan niin jo itse nopeudesta puhumisesta on tullut absurdia.

  Fysiikka jämähti paikalleen 1960-luvulla, mutta nyt on alkanut taas tapahtua, koska suurta havaintojoukkoa ei pystytä selittämään nykyisillä fysiikan laeilla. Lisäksi on keksitty kyseenalaistaa jotkut toimivatkin fysiikan osat. Epäillään, että ne on ymmärretty väärin, mikä estäisi sen Kaiken Teorian muodostamisen. Jos kvanttimekaniikka, painovoima, aika ja paikka on ymmärretty väärin niin ei noista aineksista saa Kaiken Teoriaa kokoon.

  ”Kvanttien lomittamisella (engl. Quantum entanglement)”
  Kiitos käännöksestä, koska en oikein koskaan lue näistä suomeksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet