Suojaavatko saappaat salamalta ja voiko kännykkään puhua? 20 hyödyllistä ja kiinnostavaa faktaa ukkosesta

Parhaimmillaan ukonilma tarjoaa taivaalla upean näytelmän. Ukkosta ei kuitenkaan pidä uhmata. Esimerkiksi uiminen ja golfaaminen kannattaa ukkosella unohtaa.

Tatu Blomqvist / Aamulehden arkisto
Suojaavatko saappaat salamalta ja voiko kännykkään puhua? 20 hyödyllistä ja kiinnostavaa faktaa ukkosesta

Ulkonilma Tampereella elokuussa 2010.

Riina NevalainenAamulehti

Lauantai-illalle on ennustettu kesän kovimpia ukkosia. Ukkonen on sääilmiö, jota on syytä kunnioittaa.

1. Ukkospilvien ja niiden etäisyyksien vähätteleminen ovat kohtalokkaimpia virheitä, joita ukkosen kohtaava ulkona liikkuva ihminen voi tehdä. Sisätiloihin on syytä hakeutua heti, kun taivaalle ilmaantuu sadepilviä, ja ukonilma on kuuloetäisyydellä eli aistein havaittavissa.

2. Ukonilman etäisyyden arvioiminen onnistuu, kun laskee välähdyksen ja jyrähdyksen väliin jäävät sekunnit. Kolme sekuntia vastaa yhtä kilometriä. Ukkosta ei saa jäädä odottamaan. Sisätiloihin on kiiruhdettava heti, kun ukkospilvet ilmestyvät horisonttiin.

3. Kun salama lähtee pilvestä kohti maata, sillä ei ole mitään tietoa, mihin se iskee. Iskupaikan valinta tapahtuu viimeisen sadan metrin matkalla. Iskun kohteeksi joutuu se kohde, joka parhaiten erottuu ympäristöstä joko korkeutensa tai sähkönjohtavuutensa ansiosta.

4. Salama iskee korkeudeltaan ja sähkönjohtavuudeltaan otollisiin paikkoihin. Vesi johtaa sähköä mainiosti. Aukealla alueella salama havaitsee ihmisen hyvin, sillä ruumiin painosta noin kolme neljäsosaa on vettä.

5. Salaman iskun todennäköisyys on erittäin suuri, jos ulkona liikkuvan ihmisen tukka alkaa nousta pystyyn tai edes tuntuu siltä.

Petri Vanhanen / Aamulehden arkisto
Trombi tai syöksyvirtaus tuhosi lerintäalueen Uuraisissa  kesällä 2010.

Trombi tai syöksyvirtaus tuhosi lerintäalueen Uuraisissa kesällä 2010.

6. Ukonilmalla koti on turvallinen paikka. Kotona on parasta sulkea sähkölaitteet ja irrottaa virtajohdot seinästä.

7. Salama voi iskeä sisään avonaisesta ikkunasta tai ovesta. Sulje siis ovet ja ikkunat.

8. Parvekkeella ei ole turvallista, vaikka se olisi lasitettu.

9. Myös auto antaa suojaa. Auton metallinen kori muodostaa niin sanotun Faradayn häkin, jossa johdekappaleeseen eli autoon osuva sähkövirta kulkeutuu materiaalin pinnalla, muttei tunkeudu auton sisälle. Radion kuunteleminen autossa ukkosen aikana ei ole vaarallista, mutta älä koske radioon.

10. Jos sisälle siirtyminen on mahdotonta, ulkoilijan on liikuttava pois tasaisilta ja avoimilta paikoilta, joissa hän on itse ympäristön korkeimpana kohteena.

11. Ihmisen on hyvä hakeutua yksittäisen puun tai harvan metsän suojaan, jolloin hän ei enää ole salaman houkuttimena. Ihminen ei saa missään nimessä kyykistyä aivan puun juurelle.

12. Vaikka rankkasade tuntuu ikävältä, sateenvarjon käyttäminen on ehdottomasti kiellettyä. Varjon metallinen nuppi ja maastosta erottuvuus ovat otollisia paikkoja salamaniskuille.

13. Vaatetus tai kumisaappaat eivät suojaa suoralta salaman iskuilta. Kumisaappaat vain lieventävät maata pitkin kulkevien salamoiden vaikutuksia. Ohuen saappaan ylittäminen on salamalle helppoa. Jos salama iskee lähistölle, saappaista voi olla hyötyä.

14. Salaman isku voi pysäyttää sydämen tai hengityksen sekä aiheuttaa palovammoja. Salamaniskuun ei välttämättä kuole, mutta se voi aiheuttaa pahoja hermovaurioita.

15. Salamanisku synnyttää paineaallon, joka voi vahingoittaa lähellä olevien kuuloa. Paineaalto voi myös töytäistä ihmisen maahan.

16. Märkä maa voi johtaa salaman ainakin muutamien kymmenien metrien päähän ja vahingoittaa ihmistä yhtä pahasti kuin iskukohdassa.

Aamulehden arkisto
Veera-myrsky teki tällaista jälkeä Kotalan kylässä Virroilla.

Veera-myrsky teki tällaista jälkeä Kotalan kylässä Virroilla.

17. Golfin pelaaminen on ukkosella hengenvarallista. Metallimateriaalista valmistettu golfmaila houkuttelee salamaniskuja.

18. Salama saattaa kulkea sähkö- tai puhelinlinjoja pitkin useiden satojen metrien tai jopa kilometrien matkoja.

19. Talon kattojohtimen tai peltikaton maadoittaminen joka nurkasta rakennusta ympäröivään rengasmaadoitukseen antaa rakennukselle erinomaisen ukkossuojan.

20. Matkapuhelimeen puhuminen kotona tai autossa on turvallista myös ukkosen aikana. Muitakin mobiililaitteita voi käyttää, kunhan se eivät ole kytketty sähköverkkoon ukkosen aikana.

Lähteinnä artikkelissa on käytetty Aamulehdessä aiemmin julkaistuja Ilmatieteen laitoksen ja Forecan asiantuntijoiden haastatteluita.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Jarno

    Kalat eivät kuole salamaniskusta veteen koska salaman luoma sähkökenttä etenee pallomaisena vedessä. Jos paikalle osuu kala muuttuu kalan ympäröivä sähkökenttä hyvin nopeasti saman potentiaaliseksi. Eli kalan pään ja pyrstön välinen matka on vain marginaalisesti eri potentiaalissa.

    Samalla lailla voidaan esim sähkölinjoja korjata niiden ollessa sähköistettyä. Korjaaja on samassa sähköpotentiaalissa koko ajan, eikä kehon läpi kulje sähköä.

  • Nimetön

    Miksei puun juurelle saa kyykistyä kohdassa 11?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio