Sulon ja 100 kiloa laihtuneen Juuson herkkä kohtaaminen talviunen jälkeen – ”Huomenta hyvä herra”

Kevät on tullut: Juuso-karhu ja sen karvaiset kuomat ovat heränneet talviunilta Kuusamon suurpetokeskuksessa. Laihoille nalleille maistui aivan ensiksi hedelmät ja hunaja.

Pasi Jäntti
Sulon ja 100 kiloa laihtuneen Juuson herkkä kohtaaminen talviunen jälkeen – ”Huomenta hyvä herra”

Näin herttaisesti Juuso-karhu tervehti luottoihmistään Sulo Karjalaista.

Edith Andersson Aamulehti

Kaksi viikkoa sitten näytti jo siltä, että Juuso-karhu ja sen toverit Kuusamon suurpetokeskuksessa heräisivät talviuniltaan. Silloin isäntä Sulo Karjalainen oli lapiohommissa Juuson pesän lähistöllä.

Silloin Juuso kurkisti pesästä, mutta meni vielä nukkumaan uudestaan.

- Karhu ei lähde pesästä, jos on pakkasta ja tuiskua vielä tulossa, Karjalainen kertoi Aamulehdelle tuolloin.

Mutta nyt on toinen ääni kellossa. Talven selkä on virallisesti taittunut, sillä Juuso on herännyt talviuniltaan.

–Juuso heräsi talviunilta jo lauantaina, mutta silloin se ei vielä muuta kuin kurkkinut pesästä valkoisia hankia. Eilen kävi lämmin tuulenvire, ja Juuso ja muut karhut lähtivät telmimään hangelle, suurpetokeskuksessa työskentelevä Pasi Jäntti kertoi maanantaina iltapäivällä Aamulehdelle.

Pasi Jäntin kuvaamalla videolla näkyy, miten Juuso möyrii lumihangella. Sen luottoihminen Sulo Karjalainen tulee tervehtimään ja tarjoaa karhuherralle hunajaa.

Ja sehän Juusolle maistuu!

- Hyvää huomenta, herra, tervehtii Karjalainen karhua.

Katso video Sulon ja Juuson kohtaamisesta

 

Ensimmäisenä Juuso juoksi oman pöytänsä ääreen. Pöydän päällä on reippaasti lunta, sillä keväästä ei, karhujen heräämisestä huolimatta, ole minkäänlaista tietoa Kuusamon korkeuksilla. Päivällä lämpötila on parhaimmillaan ollut nollassa, ja yöksi tulee pakkasta. Kylmä pohjoistuuli on saanut ilman tuntumaan vielä virallisiakin lukemia kylmemmältä.

Juuson aitauksessa lunta on puolitoista metriä, joten siinä mielessä talvea on vielä jäljellä.

Lehdistössä spekukoitiin laajasti tammikuussa, että Juusosta voisi olla tämän talvikauden jälkeen tulossa isä. Mistään pesästä ei kuitenkaan ole tullut ylimääräisiä karhunpentuja esiin, joten vauvauutisia ei näillä näkymin ole tulossa.

Viime kesänä Juuso otti kontaktia naaraspuoleiseen karhukaveriin siihen malliin, että oli aihetta spekuloida, josko suurpetokeskukseen saataisiin pikkunalleja.

Tällä tietoa Juuso jatkaa poikamieskarhun leppoisaa elämää.

Pasi Jäntti
Huomenta! Kuusamon suurpetokeskuksen karhut ovat heränneet talviuniltaan.

Huomenta! Kuusamon suurpetokeskuksen karhut ovat heränneet talviuniltaan.

Perinteisin menoin kohti kevättä

Vaan mitäpä Juuso, Reeta, Tessu, Vyöti, Nätti ja Niisku tekivät ensimmäisellä ulkoretkellään? Jäntin mukaan ulkoilu sujui varsin periteisin menoin.

- Siinä tehtiin lumitöitä hissukseen ja sitten karhut maistelivat hedelmiä ja hunajaa.

Kuin kreikkalainen hellepäivän herkku konsanaan!

Karhut alkavat pitkän paastonsa jälkeen syödä varovasti ruokaa. Jäntin mukaan kestää pari viikkoa, ennen kuin niiden elimistö alkaa taas tottua ravintoon. Normaalisti 500-kiloinen Juusokin on talven jäljiltä aika hoikassa kunnossa. Tyhjää nahkaa riittää, ja se on menettänyt elopainostaan arviolta sata kiloa.

Pasi Jäntti
Juuso-karhu tuli herättyään juttelemaan ensimmäisenä Sulo Karjalaiselle, johon se on muodostanut kiinteän suhteen.

Juuso-karhu tuli herättyään juttelemaan ensimmäisenä Sulo Karjalaiselle, johon se on muodostanut kiinteän suhteen.

Ihan ensi viikot karhut ovat myös hyvin vaisua tyttöä ja poikaa. Energiatasot ovat matalat.

- Sitten ihmetellään ja heräillään. Se oli oikein mukava hetki.

Maistelun jälkeen karhut lähtivät sukeltelemaan lumihankeen. Kuten ylempänä todettiin, lunta on paikoin puolimetriä, mutta hankikantoa ei ole nimeksikään. Monta sataa kiloa painavat karhut sukeltelivat ja ryömivät hangessa. Se on niistä ilmeisesti sangen mukavaa toimintaa.

- Äkkiähän ne väsyivät aivan läkähdyksiin, umpihangessa ryömiminen on raskasta.

Hyvässä kunnossa

Juuso nukahtikin kuusen alle hangelle ja nukkui ensimmäiset makeat yöunet poissa pesästään.

Nyt suurpetokeskuksessa odotellaan, että karhut voimistuvat, ja alkaa tavanomainen energinen karhuarki.

- Iloitsemme siitä, että karhut ovat hyvässä kunnossa ja terveitä. Juusonkin turkki kiilsi kauniisti. Viime vuonna syöty lohi vaikuttaa, Pasi Jäntti kehuu.

Pasi Jäntti

Lue myös nämä


Kommentit (30)

  • karhukainen

    Kylläpähän huonosti kävisi villieläin Juusolle luonnossa! Orpopoika kasvoi Sulon huushollissa pikkupennusta asti, sirkusura ei ole vielä toteutunut mutta omat hampaat on suussa, hunajasta huolimatta.

  • Ritva

    Voiko olla ihanampaa katseltavaa😍Molemmilla ikävä ollut toisiaan.Ottakaapa tästä oppia muutkin miten pyytteetöntä on elämen ja ihmisen kemia.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio