Kari HapponenAamulehti

Soten valinnanvapaus voi tuottaa miljardin euron tulonsiirron yksityiselle sektorille pelkästään perusterveydenhuollossa.

Perusterveydenhuollon koko on nyt noin 3,2 miljardia euroa, josta yksityisen puolen osuus on kahdeksan prosenttia eli noin 260 miljoonaa euroa.

Pirkanmaan liiton sote-projektijohtajan Jaakko Herralan mukaan näkemys on, että soten valinnanvapauden toteutuessa yksityisen puolen osuus nousee lähivuosien aikana 40 prosenttiin. Tämä tarkoittaisi noin 1,3 miljardin euron siivua eli noin miljardi euroa nykyistä enemmän.

Yksityisten osuudessa on vaihtelua maakunnittain, ja osassa kuntia osuus voi jäädä kymmenen prosentin tuntumaan.

–Pirkanmaa on iso markkina ja kilpailu tulee olemaan voimakasta. Täällä paljon toimijoita ja kolmas sektori on erittäin vahva palveluntuottaja, Herrala sanoo.

Yksityisellä sektorilla on Pirkanmaalla jo tällä hetkellä vahva markkina-asema. Taustalla on se, että kunnat ovat kymmenisen vuotta hankkineet erilaisia palveluja palveluseteleillä. Pirkanmaalla on myös kaikista maakunnista tehty eniten kokonaisulkoistuksia.

Tietoja yksityisen ja julkisen sektorin markkinaosuuksista maakuntatasolta ei ole.

Haastavaksi julkisen puolen reagoimisen tulevaan valinnanvapauteen tekee se, ettei tiedetä, miten yksityisen sektori oikeasti aikoo uudessa tilanteessa toimia.

–Kun verhoa ei ole avattu, meillä on haasteellista tehdä palveluverkkosuunnitelmia, sitä, missä julkisen puolen toimipaikat suhteessa yksityisiin sijaitsevat, Herrala sanoo.

Lakiehdotuksessa arvioidaan, että valinnanvapauden seurauksena yksityisten yritysten voitot kasvaisivat noin 70-300 miljoonalla eurolla vuositasolla.

Kilpailu kiristyy

Soten valinnanvapausmarkkina on kaikkiaan kooltaan noin kuusi miljardia euroa.

Kilpailu yksityisten yritysten välillä kiristyy, ja oman lusikkansa soppaan heittää julkinen puoli, joka yhtiöittää toimintojaan.

Hallituksen esityksessä valinnanvapaudesta arvioidaan, että julkisen puolen yhtiöittämisessä syntyy yli 45 yli 250 hengen suoran valinnan palvelujen yritystä. Tämä merkitsisi, että toimialan suurten yritysten määrä kolminkertaistuisi nykyisestä.

Karkeasti arvioiden kilpailluilla markkinoilla toimivista yli puolet olisi entisiä julkisia sosiaali- ja terveydenhuoltopalvelujen toimijoita.

–Julkinen puoli on hyvissä asemissa, kun sillä on tilat ja henkilöstö, toteaa Pihlajalinnan hallituksen puheenjohtaja Mikko Wirén.

Herralan mukaan Pirkanmaalle on syntymässä yksi julkisen puolen yhtiö, jolla olisi useita toimipisteitä. Ne olisivat pitkälti samat kuin tällä hetkellä.

–Uskon, että julkinen sektori pärjää alkuun vallan hyvin. Kun kilpailu kiristyy, on keskeistä, miten asiakas palveluntuottajan valitsee, Herrala toteaa.

Asiakasmäärästä ilmoitus

Valinnanvapauden piiriin ilmoittautuvat yritykset joutuvat määräaikaan mennessä ilmoittamaan enimmäisasiakasmääränsä.

–Uskon, että yksityiset yritykset ilmoittavat määräksi enemmän kuin tällä hetkellä hoitavat. Määrää tarkistetaan vuosittain sen mukaan, miten taloudellista toiminta on, Wirén toteaa.

Moni pieni yritys joutuu miettimään onko kannattavaa investoida lisätiloihin ja kasvattaa henkilökuntaa.

Johanneksen klinikka on toiminnanjohtaja Pekka Auvisen mukaan valmis avautuvaan kilpailuun.

–Meillä on kaikki vaadittavat toiminnot. Olemme kaikin puolin valmiita, Auvinen sanoo. Yritys pyrkii muiden lailla kasvattamaan markkinaosuuttaan.

Yrityksen on otettava asiakkaat ilmoittautumisjärjestyksessä. Kermankuorintaa ei sallita eli asiakasvalikointia ei voi tehdä.

Mikäli yritys arvioi, että sillä on jo tällä hetkellä mieluisa asiakaskunta, se voi sulkea ovensa muilta asiakkailta. Tämä sotisi valinnanvapauden ideaa vastaan.

Valinnanvapauden uskotaan parantavat palvelujen laatua, sillä asiakkailla on mahdollisuus äänestää jaloillaan ja vaihtaa yritystä aina vuoden välein.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, miten paljon yrityksille maksetaan asiakkaista korvausta eli kapitaatiota. Hintasäännellyillä markkinoilla yritykset joutuvat kilpailemaan palvelujen laadulla, saatavuudella ja saavutettavuudella.

Valinnanvapaus voi olla kansalaisille ahdistava tilanne?

–Kyllä siinä mielessä, että tulisi tietää minkälaisia eri toimijat ovat muun muassa palveluiden laadussa, paljonko syntyy vahinkoja, mikä on osaamisen taso. Tällainen rekisteri pitäisi saada nopeasti työn alle. Sitä kansalaiset haluavat, Herrala toteaa.

Kokeilu Tampereella

Soten valinnanvapautta kokeillaan parhaillaan muun muassa Tampereella.

Kokeilun piirissä on 22 700 asukasta kahdelta postinumeroalueelta. Mukava ovat esimerkiksi Kaukajärvi ja Turtola sekä osa Kissanmaata.

Yrityksistä mukana ovat Pihlajalinna, Mehiläinen ja Johanneksen klinikka.

Auvinen ennakoi, että vähän terveyspalveluja käyttäneet eivät kovin herkästi vaihda palveluntuottajaa. Sama koskee työterveyshuollon piirissä olevia. Tämä on Auvisen mielestä tilanne myös soten aikana.

Kokeilussa Pihjalalinna on saanut Wirénin mukaan noin 84 prosenttia vaihtaneista.

Vaihtomahdollisuus ei ole saavuttanut suurta suosiota, sillä vaihtajia on vain toista tuhatta henkilöä.

–Tulos on hyvin hämmentävä, Wirén toteaa, varsinkin kun sitä vertaa Pihlajalinnan muihin kokemuksiin.

Pihlajalinnan Omapihjala on Tampereen kaupungin kanssa tehdyn sopimuksen mukaan ollut valinnanvapauden piirissä jo vuodesta 2007.

Omapihlajan asiakkaista noin puolet on tullut yrityksen asiakkaaksi valinnanvapauden kautta.

–Omapihlajaan on listautunut paljon palveluja käyttäviä. Heidän palvelujenkäyttönsä on noin kolminkertainen keskivertotamperelaiseen verrattuna, Wirén sanoo.

Käynnissä olevassa kokeilussa asiakasprofiili on täysin toisenlainen, mukana on paljon työssäkäyviä ja lapsiperheitä.

–Kokeilusta on vaikea vetää johtopäätöksiä soten valinnanvapauteen, sanoo Wirén.

Mittava markkina

Sosiaali- ja terveyspalvelualan yksityisiä yrityksiä oli Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2014 vajaa 18 700 ja työntekijämäärä yli 64 000

Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli noin 5,6 miljardia euroa.

Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalveluiden ostot yksityisiltä yrityksiltä olivat vuonna 2015 noin 2,8 miljardia euroa eli noin puolet koko yritysten liikevaihdosta.

Sosiaalipalveluyrityksistä 60 prosenttia myi koko palvelutuotantonsa kunnille ja kuntayhtymille.


Kommentit (10)

 • Nimetön

  Sipilän hallituksen 2000 sivun lakiesitys on ennen näkemättömän suuresti, lukumääräisesti eniten perustuslain vastaisia kohtia sisältävä esitys.

  ”Kansanvalta” lähipalveluista edellyttää kuntien asukkaiden sekä perustuslaissa säädetyn keskeisen perusoikeuden toteutumiseksi että kuntien asukkaiden perustuslaissa säädetyn yhdenvertaisuuden toteutumiseksi demokraattusessa kansanvallassa asukkaan lähellä:

  – Sosiaali- ja terveyspalvelut: Vaalipiiri on oma kunta.
  HUOMAA: EI RARKOITA, että kunta on maakunnan laajuinen kuntien pakkoliitos, jonka valtuusto valitaan suoralla vaalitavalla.

  ”Oikeustieteilijät” ja perustuslakivaliokunnan perustuslakiasiantuntijat ovat harhautuneet kauas oikeusvaltion ulkopuolelle!

  Eri aloja edustavat professorit ja tutkijatohtorit sekä paradoksaalisen absurdisti – kornisti – erityisesti oikeusoppineet ja ylin laillisuusvalvonta sekä oikeusministerit tekevät suurkuntapolitiikkaa (maakunnan laajuinen kuntien pakkoliitos) vääristelemällä sanalla ”kansanvalta”.

  Oikeusoppineet eivät ole Suomen perustuslaki.

  – Ihmiset saadaan huijatuksi perustuslain vastaiseen ”uudistukseen”, jolle ei löydy perusteluja oikeustieteestä eikä kuntataloudesta. Vielä vähemmän valtiontaloudesta.

  Oikeusoppineet ja muut ”tutkijatohtorit”, ”professorit” käyttävät vain retoriikkaa eli muunnettua totuutta.

  Suomen kansaa ei saa

  Sanaa ”kansanvalta” oikeusoppineet ja valtioneuvoston ylin laillisuusvalvonta ja oikeusministeri käyttävät suhuttaakseen ihmisiä silmään.

  Miksi?

 • Nimetön

  Nimimerkki ’Sumuttaako hallitus?’ kysyi:
  Eikö tarkoituksena ollutkaan karsia kustannuksia ja tehostaa palveluita?

  Ei ollut eikä ole, ja kuten kommenteista näkyy, ei juuri kukaan enää usko niin olevan. Sitkeästi hallitus kuitenkin haluaa ajaa näin epäsuosittua asiaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio