Pirkanmaa

Sotapelit: Tekevätkö kunnat eettisesti väärin osoittamalla maitaan airsoftin pelaamiseen?

Nokialla virkamiesjohto ei myöntänyt Pirkanmaasoftille lupaa Naulonvuoren käyttöön sotapelien pelaamiseen. Tekninen lautakunta käytti otto-oikeuttaan ja linjaa nyt käytäntöä.

Hannu Mänttäri
Sotapelit: Tekevätkö kunnat eettisesti väärin osoittamalla maitaan airsoftin pelaamiseen?
Jorma HuovinenAamulehti

Airsoft-taistelupelin pelaamisesta on kehkeytynyt eettinen ongelma Nokialla.

Nokian valmistelevat virkamiehet ja tekninen lautakunta ovat eri linjoilla siitä, soveltuuko Naulonvuoren alue eettisistä syistä sotapeliareenaksi.

Nokian entinen tekninen johtaja ja sittemmin va. kaupunkikehitysjohtaja suhtautuivat kielteisesti Pirkanmaasoft ry:n hakemukseen Naulonvuoren käytöstä softaukseen muovi- tai biokuulilla.

Tekninen lautakunta käytti otto-oikeuttaan ja kävi puheenjohtaja Kalevi Heinosen (sd) mukaan tiistaina periaatteellisen keskustelun suhtautumisesta eri harrastusryhmien tarpeisiin.

- Jos kaupunki luovuttaa maa-alueitaan erilaiseen harrastustoimintaan, tulisi luvanhakijoihin suhtautua tasapuolisesti, totesi Heinonen.

Tekninen lautakunta päättää asiasta syyskuun puolenvälin jälkeen.

Vastustajia eliminoidaan bio- tai muovikuulilla

Airsoft eli softaus on taistelupeli, jossa vastustaja eliminoidaan muovi- tai biokuulia käyttävällä airsoft-aseella. Airsoft sai alkunsa Japanista 1980-luvulla paikallisten aselakien kieltäessä oikeiden tuliaseiden hallussapidon.

Airsoft-yhdistysten järjestämät pelit ovat järjestäytyneitä, ja niissä pelaajien turvallisuuteen pyritään kiinnittämään erityistä huomiota. Airsoft-pelissä joukkueet suorittavat ennalta sovittuja tehtäviä kuten valitun kohteen suojaamista käyttämällä aidon ampuma-aseen näköisiä pelivälineitä, joiden ammuksina on 6 millimetrisiä biohajoavia kuulia.

Kuulasta ei yleensä jää osumajälkeä

Airsoft eroaa värikuulapelistä siinä, että muovikuula-aseen biohajoavat kuulat eivät yleensä murskaannu eivätkä jätä minkäänlaista maalijälkeä osuessaan. Aitoja tuliaseita muistuttavien asejäljitelmien lisäksi airsoft-pelille voi olla luonteenomaista sotilasrekvisiitan käyttö vaikka pelaaminen ei läheskään aina ole eläytymispainotteista.

Suomessa harrastettavat pelit keskittyvät pääasiassa yhdessä tekemiseen. Toinen ero paintballiin on osuman tunteminen. Normaalitehoisesta airsoft-aseesta ammuttu kuula ei osuessaan yleensä jätä osumajälkeä ja osuman tuntemista voisi verrata nipistykseen. Kuulan vähäisestä lähtönopeudesta huolimatta, on silmäsuojia käytettävä aina.

Yleensä viikonlopun kestävä tapahtuma

Tyypillinen suomalainen airsoft-tapahtuma on viikonloppupeli: joko lauantaina tai sunnuntaina järjestettävä, kestoltaan yleensä kuuden tunnin pituinen tapahtuma, jonka aikana järjestetään useita pienempiä pelejä.

Toinen tyypillinen tapahtumatyyppi on skenaario, joka tarkoittaa kestoltaan tavanomaista viikonloppupeliä pidempää ja yleensä yhtäjaksoista peliä. Skenaariopelien tyypillisiä ominaisuuksia ovat laajuus – yksi skenaario saattaa kerätä parhaimmillaan satoja pelaajia – sekä tietty idea: skenaariopelit perustuvat yleensä tiettyyn tosipohjaiseen tai täysin fiktiiviseen juoneen, joka ohjaa pelin kulkua ja pelaajien käyttäytymistä.

Pirkanmaasoftilla kolme pelialuetta

Pirkanmaasoftilla on käytössään kolme pelialuetta: Lempäälän Jättömaa, Moisiolammentie 53, Nokian metsäpelialue Koukkujärventien maastossa sekä Nancy Holtin maataideteoksen Yltä ja alta alue Hämeenkyrön Pinsiössä, Sasintie 555.


Kommentit (12)

  • Nimetön

    Eli ongelmana on että luontoon jää muovia? Sitten käytetään biokuulia, jotka hajoavat ihan itsestään jättämättä mitään luonnolle haitallista. Ongelma ratkaistu.

  • Pöljät päättäjät

    Jos vaikka airsoftin tilalle perustettaisiin Raamattupiirejä. Se olisi varmaan sitten ”eettisesti” oikein.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio