Soini: Suomi kieltäytyy turvapaikanhakijoiden uusista siirroista EU:ssa

Unkari, Tshekki ja Puola ovat kieltäytyneet noudattamasta EU-maiden yhteistä päätöstä siirtää turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta.

Atte Kajova
Soini: Suomi kieltäytyy turvapaikanhakijoiden uusista siirroista EU:ssa

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomi ei voi sitoutua turvapaikanhakijoiden uusiin EU:n sisäisiin siirtoihin.

Anniina LuotonenSTT

Ulkoministeri Timo Soinin (uv.) mukaan Suomi ei voi sitoutua turvapaikanhakijoiden uusiin sisäisiin siirtoihin EU:n sisällä. Ulkoministerikokoukseen osallistunut Soini sanoo, että kaikkien EU-maiden on ensin pidettävä kiinni vanhoista lupauksistaan.

Unkari, Tshekki ja Puola ovat kieltäytyneet noudattamasta EU-maiden yhteistä päätöstä siirtää turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta. Suomi on ottanut vastaan turvapaikanhakijoita lähes parhaiten EU:ssa.

Sisäiset siirrot saattavat nousta uudelleen esiin syksyllä, kun EU-maat pohtivat Italialle annettavaa apua.

Soinin mielestä tilanne syö koko EU:n uskottavuutta.

–  Me edellytämme, että sopimuksista pidetään kiinni. Siellä on se 160  000:n pohja, josta pitää ratkaisu löytyä. Sitten jos se löytyy, voidaan katsoa jatkoa. Ennen sitä ei katsota, Soini sanoi Brysselissä.

"Pakolaiskiintiö vaatii kaikkien hyväksynnän"

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) on arvioinut aiemmin, että Suomikin voi saada syksyn aikana pyynnön ottaa vastaan turvapaikanhakijoita suoraan lähtömaista tai Italiasta, johon on saapunut tänä vuonna 93  000 siirtolaista Välimeren yli.

–  Parasta, miten Italiaa voidaan auttaa, on se, että saadaan Libyan tilanne ratkaistua, Soini sanoo.

Risikko ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ovat esittäneet, että Suomi voisi nostaa pakolaiskiintiötään osana eurooppalaista kokonaisratkaisua. Eurooppaministeri Sampo Terho (uv.) on kuitenkin tyrmännyt ajatuksen.

Soini sanoo, että pakolaiskiintiötä voidaan muuttaa vain hallitusryhmien yhteisellä päätöksellä.

–  Semmoista keskustelua ei käydä julkisuuden kautta, ja jos käydään, se on varmin tapa tyssätä koko asia.

Risikko lupasi vastikään viikonloppuna, että pakolaiskiintiön nosto on esillä syksyn budjettiriihessä.


Lue myös nämä


Kommentit (10)

 • Niina

  Minä ainakin kokoomuksen äänestäjänä lainaan ääntäni Jussi Halla-aholle. Alkaa olemaan sen verran tärkeä asia Suomelle.
  Oma puolueeni ei jostain syystä ymmärrä tilannetta

 • Nimetön

  Eurooppaan on pyrkimässä välimeren ylittäneet Afrikan mantereeen ilmastopakolaiset. En enää tunnista omaan isänmaatani Suomea, kotimaakseni. Pakolaispolitiikka pitäisi olla Euroopan valtioiden itsemäärääämisen politiikkaa.

  Euroopan Unioniin liittyneet valtiot tällä hetkellä roikkuvat löysässä hirressä kun Unkaria ja Puolaa sekä Itävaltaakin ovat uhkaamassa rangaistukset. On aivan selvää että Puola, Unkari ja Itävalta haluavat vahvistaa valtioidensa itsemääräämisen oikeutusta pakolaispolitiikasssa.

  Suomelle, Ruotsille, Saksalle ja Italialle jää mustapekka käteen pakolaispolitiikan poliittisissa päätöksissä. On hyvä kun Unkari, puola ja Itävalta ovat ennalta ehkäisevästi ovat ryhtyneet hidastamaan pakolaistulvaa ja nämä valtiot ovat varautuneet turvaamaan omien valtioidensa rajoja jotta ei pääsisi tunkeutumaan rajojen ylitse niitä jotka kutsuvat itseään pakolaisiksi.

  On myös laadittu kestävänkehityksen ohjelmia YK:ssa. Kestävänkehityksen ohjelmasta puuttuu maapallon väestönkasvun hidastaminen. Kun maapallon väestönkasvu on hallitsematonta niin viljan viljely vaikeutuu vesivarat niukkenevat sekä hallitsemattoman väestönkasvun seurauksena maapallon resurssit vähenevät ja jakovara pienenee.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio