Pirkanmaa

Sivistysjohtaja nousemassa Ikaalisten johtoon – Kari Tolonen haluaa virittää kaupungin strategian ajan hermolle

Valtuusto valitsee uuden kaupunginjohtajan 28. elokuuta. Kalle Mäkelä jää eläkkeelle lokakuun alusta.

Jyri Mäntylä
Sivistysjohtaja nousemassa Ikaalisten johtoon – Kari Tolonen haluaa virittää kaupungin strategian ajan hermolle

40-vuotias Kari Tolonen tuli keväällä 2014 Ikaalisiin kasvatusjohtajaksi.

Raili RothAamulehti

Ikaalisten kaupunginhallitus esittää yksimielisesti uudeksi kaupunginjohtajaksi Kari Tolosta. Tolonen on ollut kaupunginjohtajan viransijaisena virallisesti elokuusta alkaen.

Hän aloitti työskentelyn jo kesäkuussa yhdessä uuden kaupunginvaltuuston kanssa. Tolonen on ollut kaupunginjohtajan varamies jo vuodenvaihteesta lähtien.

–Olen ennättänyt perehtyä kaupungin asioihin paljon tänä aikana. Kaupunginhallituksen yksimielisyys tuntuu luonnollisesti hyvältä luottamuksenosoitukselta, Tolonen sanoo.

Valtuusto valitsee kaupunginjohtajan 28. elokuuta. Ikaalisten nykyinen kaupunginjohtaja Kalle Mäkelä jää eläkkeelle 1.10.

Tolonen on asunut Ikaalisissa maaliskuusta 2014 asti. Hän aloitti silloin työt kaupungin kasvatusjohtajana. Myöhemmin nimike muuttui sivistysjohtajaksi. Tolonen oli myös Ikaalisten kansalaisopiston rehtori.

Sivistys nousee isoimmaksi

Tolonen haluaa tuoda Ikaalisiin positiivista ajattelua ja kehittää kaupunkia aktiivisesti. Kaupungin olisi Tolosen mielestä oltava strategiassaan ajan hermolla tai mielellään vielä kaupunkien etunenässä.

–Meidän on valmistauduttava siihen, kun sote lähtee parin vuoden kuluttua pois. Miten saamme pidettyä kaupungin elinvoimaisena? Valmistelutyössä on paljon tekemistä.

Soten jälkeen kaupungin isoimmaksi palvelualueeksi jää sivistys.

–Jos minut valitaan, kaupunginjohtaja tuntee hyvin sivistys- ja koulutusalat.

Ikaalinen erottuu vahvana toisen asteen koulutuksen kaupunkina. Reilun 7 000 asukkaan kaupungilla on lukio ja Saskyn kauppaoppilaitos sekä käsi- ja taideteollisuusoppilaitos Ikata. Ikaalisissa on myös Tredun lähihoitajakoulutusta.

Hämeenkyrön ohitustie tärkeä

Yksi iso asia Ikaalisten ja kolmostien varren muiden kuntien kehitykselle on Hämeenkyrön ohitustien rakentaminen. Tiehankkeeseen pitäisi saada vauhtia.

Tolonen tuli Ikaalisiin 2014 Joroisten sivistysjohtajan virasta. Hän oli myös Joroisten, Juvan ja Rantasalmen opetuspäällikkö. Juuri, kun Tolonen oli ehtinyt hakea Ikaalisten kasvatusjohtajan paikkaa, hänelle tarjottiin kunnanjohtajan viransijaisuutta Joroisista.

–Se oli samanlainen tilanne kuin täällä. Kalle Mäkelä houkutteli minut silloin tänne. Hän sanoi, että ehdit sinä sitten myöhemmin hakea kunnanjohtajaksi.

Työuransa Tolonen aloitti historian ja yhteiskuntaopin opettajana Tampereen Sampolan yläkoulussa. Hän oli sijaisena monissa muissakin tamperelaiskouluissa.

–Haaveilimme aina myöhemmin, että pääsisimme muuttamaan takaisin Pirkanmaalle.

Tolonen on ehtinyt tutustua myös yritysmaailmaan. Hän viljeli päivätyön ohessa mansikkaa 17 vuotta.

Pesäpallo kuuluu Sotkamossa kasvaneen Tolosen harrastuksiin. Ikaalisissa hän on vetänyt pesäpalloharjoituksia junioreille.

Ikaalisten kaupunginjohtajan virkaan oli neljä hakijaa.

Kari Tolonen

Syntynyt: 1977 Taivalkoskella.

Lapsuus: Sotkamossa.

Asuu: Omakotitalossa Ikaalisten Sarkkilanjärven rannalla.

Perhe: Opettajavaimo ja kaksi lasta.

Harrastukset: Punttisali, pesäpallo, lukeminen ja historia.

Oho: Viljellyt 17 vuotta mansikkaa päivätyön ohessa.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Ikaalinen on niin pieni kaupunki, että Tolonen voi hyvin hoitaa sekä kaupunginjohtajan että sivistysjohtajan tehtäviä. Ei joka hommaan tarvita omaa johtajaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio