Sisäministeriön Nerg: ”Väärä tieto palautuslennosta lähti liikkeelle organisoidusti ja voimakkaasti”

Nerg uskoo kyseessä olevan keskitetysti organisoitu viesti, mutta tiedon levittämisen aloittaneesta tahosta hänellä ei ole tietoa.

Mauri Ratilainen
Sisäministeriön Nerg: ”Väärä tieto palautuslennosta lähti liikkeelle organisoidusti ja voimakkaasti”
Päivi Lakka

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vastasi tiistaina turvapaikanhakijoiden palautuslennoista tuohtuneen mielenosoitusryhmän kysymyksiin ministeriön edustalla.

Nergin mukaan hänen viestinsä mielenosoittajille oli se, että suomalainen oikeusjärjestelmä toimii.

- Ketään ei Suomesta lähetetä kuolemaan. Ei ketään. Jos on vähääkään sellainen epäilys, että ihmisellä on kuolemanvaara niin edes rikollisia ei lähetetä kuolemaan, Nerg sanoo.

- Edelleenkin maahanmuuttovirasto tekee virkavastuulla päätöksiä, mistä voidaan valittaa hallinto-oikeuteen ja tuomarit tekevät virkavastuulla yksilöllisiä päätöksiä.

”En ole elämässäni nähnyt sellaista sähköpostimäärää”

Nerg kuvailee eilen maanantaina sosiaalisessa mediassa liikkeelle lähtenyttä vahvistamattoman tiedon aaltoa merkillisenä.

- Eilen iltapäivällä lähti jollain tavalla organisoidusti ja erittäin voimakkaasti väärä informaatio liikkeelle. Sitä viestittiin sähköpostien kautta kansanedustajille ja meille kaikille sisäministeriössä ainakin viiteensataan sähköpostiin.

Viesteissä oli sama sisältö, mutta ne olivat eri ihmisiltä.

- Viestien lähettämisessä oli käytössä joku tietty malli. En ole elämässäni nähnyt sellaista sähköpostimäärää.

Nerg uskoo kyseessä olevan keskitetysti organisoitu viesti, mutta tiedon levittämisen aloittaneesta tahosta hänellä ei ole tietoa.

”Mennään vain tunteiden mukana”

Nerg kertoo, ettei voi ymmärtää, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pohjaa, eli perus- ja ihmisoikeuksia haastetaan näin voimallisesti.

- Minulta kysyttiin, ovatko tuomarit korruptoituneita ja tekeekö maahanmuuttovirasto tietoisesti virheellisiä päätöksiä. Ne olivat kovia väitteitä. Toivon, että jokainen kohdallaan miettii, että luottaako todella tällaiseen.

Nergin mukaan mielenosoittajat myös esittivät hänelle väitteen, jonka mukaan maahanmuuttovirastolle on annettu poliittinen ohjaus tehdä virheellisiä päätöksiä.

Mielenosoittajat myös pyysivät häntä kommentoimaan väitettä, jonka mukaan koulusta olisi eilen haettu lapsia ja raskaana olevia naisia olisi viime yönä palautettu lennolla Afganistaniin.

Poliisi on kertonut, että kaikki eilen palautetut olivat täysi-ikäisiä, eikä lapsia tai raskaana olevia henkilöitä heidän joukossaan ollut.

- Nyt ei malteta pysähtyä edes hetkeksi kysymään, voiko tämä olla totta Suomessa. Mennään vain tunteiden mukana.

Täsmennys 4.4. kello 16.06: Täsmennetty Päivi Nergin sitaattia. Ei ole varmaa tietoa lähetettiinkö viestiä kaikille kansanedustajille.


Lue myös nämä


Kommentit (46)

 • Nimetön

  Olipa katkera ja eripurainen sekä vielä sekava vuodatus nimimerkillä ”Eripura pienentää kalatkin purosta”. Sanot,että hyvin onnistuneessa kotoutumisessa saamme 6 vuoden jälkeen tuloverojakin maksavia maahanmuuttajia. Epäilen suuresti, että onnistunutkaan kotouttaminen ei ole toiminut esittämäsi utopian mukaisesti. Työvoima- , sosiaali- ja poliisiviranomaisilla olisi luullakseni oikeaa faktatietoakin siitä, kuinka suuri osa tänne tulleista maahanmuuttajista on työllistynyt ja muuten sopeutunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Kun eivät omat kansalaisemmekaan, ammattitaitoiset ja kouluja käyneet fiksut ihmiset välttämättä saa työpaikkaa, vaikka kuinka yrittävät.
  Ja lisää työttömiä erilaisten tukien avulla elätettäviä ei juuri nyt Suomeen kaivata. Ei tarvitse olla katkera, kyyninen ja negatiivinen, jos tunnustaa tosiasiat. Suomalaiset ovat yleensä järkeviä, auttavaisia, ystävällisiä, mutta myös realistisia, eivätkä yleensä nenästä vedettävä.

 • Vesa Kaitera

  Nimimerkki ”En tunnista kotimaakseni tätä enää” kirjoitti: ”Nerg kertoo, ettei voi ymmärtää, että suomalaisen oikeusjärjestelmän pohjaa, eli perus- ja ihmisoikeuksia haastetaan näin voimallisesti.
  Minä en voi ymmärtää,että koska näillä palautuksilla rikotaan räikeästi Suomen perustuslakia ja sen jälkeen kehdataan tuonkaltaisella propagandalla vastata kritiikkiin.
  Huomioidaan myös,että eiliset poliisin toimesta kaasutetut mielenosoittajat olivat pääosin naisia.”

  Onko nyt todellakin näillä pakkopalautuksilla rikottu Suomen perustuslakia? Ovatko Risikko ja sisäministeriön virkamiehet tehneet virkavirheen? Väitän, että vastaus noihin kumpaankin kysymykseen on kielteinen. Jos olisi toisin, niin väitän, että viimeistään tässä vaiheessa joukko kansainvälisen oikeuden ja Suomen perustuslain asiantuntijoita olisi esittänyt kritiikkiä tehtyihin palautuspäätöksiin, vaan enpä ole moista havainnut. Muistutan myös siitä, että jos karkotupäätöksen saanut on valittanut tästä päätöksestä, niin häntä ei ole pakkopalautettu, ennen kuin oikeus on käsitellyt valituksen. Poliisi oli tehnyt virheen aloittaessaan yhden kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen perheen siirron, ennen kuin tuo päätös oli saanut lainvoiman eli oikeus käsitellyt päätöksestä tehdyn valituksen. Tämän poliisi on myös myöntänyt.

  Nimimerkki ilmeisesti poliitisesta taustastaan johtuen kyseenalaistaa poliisin voimankäytön. Minun käsitykseni on se, että poliisin otteet ovat olleet suorastaan ultrapehmeät, koska poliisi on tiedostanut, että mellakoijat pyrkivät lähinnä provosoimaan poliisia käyttämään väkivaltaa, jota mielenosoitajat voisivat siten omassa propagandassan hyödyntää. Poliisin pehmeästi myötäävän linjan vuoksi mielenosoittajat pystyivät ajoittain estämään poliisipartioiden liikkumisen. Poliisi teki kuitenkin vain työtään, ja tämä olisi mielenosoittajienkin pitänyt ymmärtää. Karkotuspäätökset on tehnyt ihan muu taho. [muokattu]

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio