Antero Karppinen

Kankaanpään ja Jämijärven rajamailla, Jokivarressa, miehensä Paavon ja nelihenkiseksi kasvaneen perheen kanssa maata viljellyt Silja Salomäki täyttää maanantaina kunniakkaat 104 vuotta. Hän on tiettävästi kautta aikain iäkkäin jämijärveläinen.

Kunnan vanhinta kansalaista juhlittiin sunnuntaina isolla joukolla Jämijärven vanhustentaloyhdistyksen palvelustalossa, jossa Silja Salomäki on asunut viimeiset elinvuotensa omassa huoneistossaan.

Arkeaan elävä vanhus ei enää niin isosti perusta suuren maailman asioista eikä nykypäivän hälinästäkään, mutta jaksaa edelleen kiinnostua päivään kuuluvista pikkuasioista. Ruoka maittaa kohtuullisen hyvin ja uni kerryttää voimia.

Sankari tykkää, kun halataan

Vieraan kanssa vanhus vaihtaa lämpimiä katseita ja tykkää, kun häntä hieman halataan ja taputellaan. Rollaattorillakin vanhus edelleen liikkuu sisätiloissa ja istuu mielellään muiden asukkaiden seurassa myös päivähuoneessa, vaikka harvemmin enää jaksaa osallistua keskusteluun.

Silja Salomäen poika Ossi sanoo, että äidin voimat ovat sadan vuoden virstanpylvään ylittymisen jälkeen aika lailla heikentyneet. Kunnan ikäkuningatar jaksoi vielä satavuotispäivillään osallistua juhlintaan, mutta nyt hän on enemmän kuuntelijan ja sivustaseuraajan roolissa.

- Voimat hupenevat, eikä kuulokaan ole entisen veroinen. Äidillä oli vielä muutama vuosi sitten palvelutalossa paljon ystäviä, joiden kanssa vaihtaa mielipiteitä, mutta he ovat yksi toisensa jälkeen jo siirtyneet tästä ajasta, joten silläkin on vaikutuksensa arjen kokemiseen, arvioi äitinsä edesottamuksia tiiviisti seuraava ja käytännön asioissa autteleva Ossi Salomäki.

Pitkä jatkoaika

Reilun sadan vuoden iän saavuttaminen on Silja Salomäen kohdalla tietynlainen ihme. Hän sairasti 1970-luvun puolessa välissä rajun syövän. Hänet Porissa leikanneet lääkärit povasivat tylyä loppua. Jumala ei kuitenkaan halunnut häntä vielä luokseen, ja hän sai pitkän jatkoajan.

- Äiti tukeutui Jumalaan ja Raamattuun ja parani, ja siitä hetkestä lähtien hän on elänyt vahvassa uskossa. Hän jaksaa keskeyttämättä edelleen kuunnella cd:ltä Uuden testamentin Psalmit, vaikka nauhoitus kestää toista tuntia.

Silja Salomäki syntyi 13. helmikuuta 1913 Tykkööllä Kujalan talossa ja kasvoi kuusihenkisessä perheessä. Omia jälkeläisiä hänelle ja miehelleen Paavolle siunautui kaksi. Lapsenlapsia on neljä. Tytär Raija asuu Siikaisissa ja Ossi Tampereella, tosin hän asuttaa myös kotitilaa Jokivarressa.

- Suvussamme ei ole aiemmin ollut erityisen iäkkäitä ihmisiä, mutta samalla alueella Jokivarressa on asunut useampi satavuotias. Samalla tavalla eletty arki saattaa selittää sen, miksi alueella eletään näinkin vanhoiksi. Läskiä ja voita äitikin on aina syönyt, joten tiedä näistä nykypäivän ravinnesuosituksista sitten, naureskeli Ossi Salomäki.

Silja Salomäki os. Kujala syntyi 13.2.1913 Tykkööllä.

Vihille Paavo Salomäen kanssa 1937.

Perhe asettui sodan jälkeen vuonna 1944 Jokivarteen viljelemään omaa tilaa.

Selätti syövän 1975–1977 ja sai pitkän jatkoajan.

Lapsia kaksi ja lastenlapsia neljä.


Kommentit (3)

  • Rockxene

    Hurjan paljon Onnea

  • Nimetön

    Psalmien kirja taitaa kuitenkin olla Vanhassa testamentissa. Lieneekö Silja kuunnellut Uutta testamenttia JA Psalmeja?
    Kunnioitettava ikä, onnea!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet