Pirkanmaa

Seurasimme viikon ajan, mitä bensa maksaa Tampereen seudulla – halvimman ja kalleimman tankillisen ero yli 13 euroa

Polttoaineen hinnat vaihtelevat nyt suuresti Tampereen seudulla. Viikon kestänyt vertailu paljasti huimia eroja tankkauspisteiden välillä.

Satumaari Ventelä / Aamulehti
Seurasimme viikon ajan, mitä bensa maksaa Tampereen seudulla – halvimman ja kalleimman tankillisen ero yli 13 euroa

Anna-Maria Isoaho oli juuri lähdössä automatkalle Kemiin ja latasi tankin täyteen Teiskontien Nesteellä torstaina. – Kiersin kolme asemaa ennen kuin tulin tähän tankkaamaan. Testaan uutta autoa, enkä tiedä yhtään mitä tämä kuluttaa.

Jussi SaarinenAamulehti

Koska olet viimeksi katsonut, mitä bensa maksaa ennen kuin syötät pankkikorttisi aseman automaattiin?

Ehkä kannattaisi. Polttoaineen hinta nimittäin vaihtelee suuresti nyt Tampereen seudulla.

Seurasimme viikon ajan (30.6.–6.7.) 95E10-bensan hintoja polttoaine.net-palvelussa.

Sivusto kartoittaa reaaliaikaisesti, mitä polttoaine missäkin maksaa. Tiedot perustuvat autoilijoiden ja muiden asiasta kiinnostuneiden ilmoittamiin hintoihin.

Kyse ei siis ole kaikenkattavista polttoainetilastoista, mutta melko kattavasti palvelu tavoittaa alueen yleisen hintatason.

Hurja hintaero

Selvityksemme paljasti suuren eron kalleimman ja halvimman tankkauspisteen välillä.

Viikon kallein litrahinta löytyi Ylöjärveltä Vaasantien Nesteeltä torstaina 6. heinäkuuta. Siellä litra 95E10-bensaa maksoi 1,539 euroa.

Halvin bensa myytiin kahdella asemalla samaan aikaan. Teiskontien Nesteellä ja tien toisella puolella olevalla St1-asemalle litra maksoi 1,344 euroa keskiviikkona 5. heinäkuuta.

Satumaari Ventela
– Todella paljon tulee seurattua bensan hintoja näin eläkkeellä, kun on aikaa, sanoo Seppo Suuriniemi. 
– Teiskontien Neste on yleensä halpa. Toinen halpa on Teivossa. Vuodessa minun tulee ajeltua noin 20 000 kilometriä.

– Todella paljon tulee seurattua bensan hintoja näin eläkkeellä, kun on aikaa, sanoo Seppo Suuriniemi. – Teiskontien Neste on yleensä halpa. Toinen halpa on Teivossa. Vuodessa minun tulee ajeltua noin 20 000 kilometriä.

Viikon hintavimman ja edullisimman bensalitran ero oli siis kaikkiaan 19,5 senttiä.

Jos olisi tankannut esimerkiksi 70 litran tankin täyteen kummallakin asemalla, loppusumma eroaisi yhteensä 13,65 euroa. Pienellä 40 litran tankillakin hintaero olisi noin kahdeksan euroa. Vuositasolla ero nousisi satoihin euroihin.

Pirkanmaan hintojen heittely on merkittävää myös valtakunnallisesti. Polttoaine.netiin ilmoitetuista hinnoista Teiskontien asemilta sai keskiviikkona koko maan halvinta bensaa. Vaasantien Nesteellä litrahinta oli torstaina Suomen toiseksi korkein.

Viikon halvimmat

95E10-bensiini, halvimmat litrahinnat polttoaine.netin mukaan Tampereen seudulla 30.6.–6.7.

1,344 e

St1, Teiskontie 61, Tampere (5.7.)

Neste K, Teiskontie 60, Tampere (5.7.)

1,354 e

ShellExpress Lielahti, Harjuntausta 11, Tampere (5.7.)

1,364 e

ABC Prisma Linnainmaa, Liikekatu 3, Tampere (5.7.)

1,369 e

Neste Oil Express, Tesomajärvenkatu 1, Tampere (5.7.)

ABC Tesoma, Ristimäenkatu 4, Tampere (5.7.)

1,374 e

Neste, Nuijamiestentie 1, Nokia (3.7.)

Hinta laski alkuviikosta

Viikon tarkastelujakso osoittaa, että yleisesti hinnat olivat korkeimmillaan Tampereen seudulla torstaina ja halvimmillaan keskiviikkona.

Laajemmassa kuvassa hintataso muuttui niin, että viikonlopusta hinta lähti hiljalleen laskemaan, kunnes taas nousi torstaina. Tämän huomaa, kun tarkastelee esimerkiksi Teiskontien Nesteen hintamuutoksia.

Vielä sunnuntaina ja maanantaina aseman litrahinta oli 5,5 senttiä korkeampi kuin keskiviikkona. Todella halvan keskiviikon jälkeen torstaina hinta pomppasi torstaina 10 sentillä ja naapuri St1:llä miltei saman verran.

Viikon kalleimmat

95E10-bensiini, kalleimmat litrahinnat polttoaine.netin mukaan Tampereen seudulla 30.6.–6.7.

1,539 e

Neste, Vaasantie, Ylöjärvi (6.7.)

1,499 e

Seo Poikeluksentie 95, Ylöjärvi (5.7.)

Shell, Sorvantie 25, Nokia (6.7.)

1,494

Seo, Hallitie 2, Ylöjärvi (6.7.)

1,479

Neste Oil, Lielahdenkatu 2, Tampere (6.7.)

1,469 e

ABC Keisarinviitta 2, Pirkkala (30.6.)

Kilpailu laskee hintoja

Jos kaksi bensa-asemaa on lähekkäin, se kiristää kilpailua ja laskee hintoja. Tämä näkyi selvästi viikon selvityksessämme.

Teiskontien Neste ja St1 hinnoittelivat polttoaineensa viikon aikana miltei identtisesti. Kummankin hinnat olivat myös pitkin viikkoa Tampereen halvimpien joukossa.

Samanlainen tilanne oli Tesomalla. Siellä kilpailua syntyy ABC:n ja Nesteen välille. Asemat sijaitsevat noin 500 metrin päässä toisistaan, miltei saman väylän varrella.

Pelkästään keskiviikon aikana ABC laski hintaansa kolme senttiä ja Neste kaksi senttiä. Lopulta kummankin mainostolpassa luki 1,369 euroa litralta, mikä oli koko viikon neljänneksi halvin hinta Tampereen seudulla.

Maps4News
Täällä olivat viikon kallein ja halvin bensalitra.

Täällä olivat viikon kallein ja halvin bensalitra.

Ylöjärvi oli kallein

Joitain alueellisia eroja ilmeni myös. Kalliimman viiden litrahinnan joukosta kolme oli Ylöjärvellä. Selvityksen viisi halvinta hintaa löytyi Nokian Nuijamiestentien Nestettä lukuun ottamatta Tampereelta.

Bensafirmojen vertailussa ei ollut selkeitä eroja. Kalleimman viiden joukosta löytyi kaksi Seo-asemaa ja kaksi Nesteen tankkauspistettä. Kuitenkin myös viiden halvimman listalla oli kolme Nesteen asemaa.

Satumaari Ventela
– Kyllä bensan hinnalla on minulle merkitystä. Joka kerta tulee katseltua hintoja, kun ajelee asemien ohi, sanoo Ali-Reza Abdali. 
– Joskus Nesteellä on halvempaa, joskus St1:llä tien toisella puolella. En juuri netistä hintoja katsele.

– Kyllä bensan hinnalla on minulle merkitystä. Joka kerta tulee katseltua hintoja, kun ajelee asemien ohi, sanoo Ali-Reza Abdali. – Joskus Nesteellä on halvempaa, joskus St1:llä tien toisella puolella. En juuri netistä hintoja katsele.

Hintaan vaikuttaa viisi tekijää

Onko todella niin, että bensan hinta muuttuu viikon kierron mukaan? Laskeeko hinta alkuviikosta ja nousee jälleen loppua kohti, kuten testiviikko osoitti?

Sekä Nesteen marketing & services -johtaja Sam Holmberg että St1:n myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Reinekari tyrmäävät väitteen.

Holmbergin mukaan polttoaineen hintaan vaikuttaa viisi tekijää.

Tärkein niistä on raaka-aineiden maailmanmarkkinat. Siis käytännössä se, mitä raakaöljy maailmalla maksaa.

Myös valuuttakurssien heilahteluilla on iso merkitys. Kauppa määräytyy Yhdysvaltain dollareina, ja euron suhde dollariin vaikuttaa Suomen bensanhintoihin.

Kolmanneksi polttoainevero pitää bensanhinnan Suomessa melko korkeana. Holmbergin mukaan 1,40 euron litrahinnasta veron osuus reilusti yli puolet.

Neljänneksi, vuodenajalla on väliä.

–Talvella diesel on kalliimpaa, koska siltä vaaditaan paremmat kylmäominaisuudet. Kesän lämmin ilma taas asettaa bensiinin höyrynpaineelle vaatimuksia, joten bensan hinta saattaa nousta, Holmberg toteaa.

Lisäksi hintoihin vaikuttaa paikallinen kilpailu.

–Sillä on kuluttajan kannalta suurin merkitys. Kilpailu Suomessa on äärimmäisen kovaa. Jotain kertoo se, että täällä ei toimi kuin yksi kansainvälinen öljy-yhtiö, sanoo St1:n Reinekari.

Satumaari Ventela
– Bensan hinnat vaihtuvat nyt koko ajan. Tarkkailen niitä kyllä polttoaine.netistä, Aki Sivula kertoo. 
Ajelen vuodessa noin 20 000 kilometriä. Sen verran, että sillä on väliä, mitä maksaa.

– Bensan hinnat vaihtuvat nyt koko ajan. Tarkkailen niitä kyllä polttoaine.netistä, Aki Sivula kertoo. Ajelen vuodessa noin 20 000 kilometriä. Sen verran, että sillä on väliä, mitä maksaa.

Hintoja kannatta kytätä

Polttoaineen hintoja kannattaa siis oikeasti kytätä.

Esimerkiksi viime viikolla Teiskontien Neste ja St1-asema nostivat ja laskivat hintoja aivan samassa tahdissa.

–Siinä näkee aika nopeasti tien toiselle puolelle, mitä kilpailija pyytää, Reinekari kommentoi.

–Kyllä me ihan päivittäin ja tunneittain seuraamme, mitä kilpailijat tekevät. Vireillä paikkakunnilla seuraaminen on tiuhempaa kuin hiljaisemmilla alueilla, sanoo Holmberg.

Näin hinnat muutetaan

Kuka sitten päättää, minkä hintaista polttoaine missäkin on? Sekä Nesteellä että St1:llä toimitaan kahdella tavalla.

Suurin osa automaattiasemista on yhtiön omistuksessa, ja niiden hinnat päätetään keskitetysti. Lisäksi osa kauppiaista myy polttoainetta omissa nimissään ja päättää bensan hinnan itse.

Kilpailijoiden tekemisiä seurataan tarkalla silmällä, ja mainostolpan tietoja voi muuttaa milloin vain etänä tietokoneelta – oli sitten kyse kylmäasemasta tai ei.


Lue myös nämä


Kommentit (6)

  • otsokas

    Orivedellä yksi toimija omistaa kaikki bensanmyyntipaikat ja sen huomaa hinnoissa. Ei ole minkäänlaista kilpailua.

  • Nimetön

    Ilmeisesti Orivesi ei ollut vertailussa mukana, olisi kallein bensa löytynyt helposti..

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio