Seksin ja rahan kiristäminen nuorilta alastonkuvilla on kasvanut räjähdysmäisesti Euroopassa

Ruutukaappaus
Seksin ja rahan kiristäminen nuorilta alastonkuvilla on kasvanut räjähdysmäisesti Euroopassa

Ruutukaappaus kampanjan videolta.

STTHelsinki

Rahan ja seksin kiristäminen nuorilta alastonkuvien turvin on lisääntynyt räjähdysmäisesti Euroopassa. Asiasta kertoo Europol, joka julkaisi tänään raportin niin sanotusta sextortionista.

Kyseisissä rikoksissa rikolliset houkuttelevat uhrin riisuuntumaan tietokoneen kameran edessä tai lähettämään itsestään vähäpukeisia kuvia. Materiaalin saatuaan rikolliset kiristävät nuoria uhkaamalla levittää kuvia nettiin.

Suomessa alastonkuvien levittämistä on toistaiseksi käytetty pikemmin kiusaamiseen kuin kiristämiseen.

Europolin raportin mukaan rikosten motiivi vaihtelee hieman sukupuolen mukaan. Tytöiltä kiristetään useammin lisää seksuaalista materiaalia, kun taas pojat pakotetaan tyttöjä useammin maksamaan rikollisille rahaa.

#SayNO-kampanja on tehnyt aiheesta myös suomenkielisen videon:

Joitain uhreja on myös kiristetty ottamaan mukaan muitakin lapsia tai nuoria videoille tai kuviin. Nuorimmillaan rikolliset ovat valinneet uhreikseen 7-vuotiaita lapsia.

Sextortion-rikokset ovat viime vuosina johtaneet jopa itsemurhiin. Uhrien ahdinkoa on usein lisännyt se, etteivät he häpeän tai tietämättömyyden takia ole ilmoittaneet kiristyksestä viranomaisille.

Europol kehottaakin uhreiksi joutuneita nuoria tekemään rikosilmoituksen poliisille ja tallentamaan todisteet.


Kommentit (1)

  • Ville Tampere

    Kiristäjien nimet nettiin- ja sakot tai vankeutta. Kouluihin enemmän valistusta myös nåistä asioista.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio