Pirkanmaa

Satoja uusia asukkaita, sairaala ja puisto laajenevat – Tampereen Hatanpää kokee melkoisia muutoksia

Asemakaavamuutosta varten on tehty kaksi luonnosta. Nyt asukkailta pyydetään mielipiteitä.

Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Architects
Satoja uusia asukkaita, sairaala ja puisto laajenevat – Tampereen Hatanpää kokee melkoisia muutoksia

Tältä Hatanpään uudet asuinkorttelit voisivat näyttää. Kuva viitesuunnitelman vaihtoehdosta numero 1.

Tatu AiroAamulehti

Tampereen Hatanpään alue kokee melkoisia muutoksia tulevaisuudessa. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, sairaala ja puistoalueet laajenevat ja alueelle tulee uusia kerrostaloja.

Alueen asemakaavamuutosta varten on tehty kaksi ideavaihtoehtoa. Asiasta tiedottaa Tampereen kaupunki. Asemakaavaluonnokset ovat nähtävillä kommentointia varten kaupungin verkkosivuilla ja esimerkiksi Hatanpään sairaalan aulassa 17. elokuuta saakka. Luonnokset eroavat toisistaan lähinnä kerrostaloalueiden korttelirakenteiden osalta. Luonnoksista kehitetään palautevaiheen jälkeen asemakaavaehdotus.

Kaavamuutos koskee Hatanpään niemellä sijaitsevaa Hatanpään sairaalaa, kartanoaluetta, puistoaluetta sekä entistä kaupunginpuutarhan aluetta. Kaupunki omistaa noin 40 hehtaarin suunnittelualueen kokonaan.

Uutta puistoa

Kaupungin näkemyksen mukaan Hatanpään kartanoalue on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Kaupunki katsoo, että Hatanpään puistoalueilla on maisemallista, historiallista ja kaupunkikuvallista arvoa.

Suunnitelmissa nykyistä arboretumia aiotaan laajentaa. Kaavan venesatama-aluetta on tarkoitus muuttaa puistoksi täyttämällä pohjoisessa olevaa Viinkanlahden poukamaa. Suurempi uusi puistoalue muodostuisi eteläosaan, kun osa entisestä kaupunginpuutarhan varasto- ja taimistoalueesta muutettaisiin toimintapuistoksi uuden Boijenkadun päässä. Toiminnallisessa puistossa olisi oleskelutilaa, liikuntamahdollisuuksia ja kaupunkiviljelyä.

Noin 500 uutta asukasta

Uuden Boijenkadun varrelle on suunniteltu kaksi vaihtoehtoista asuinkorttelirakennetta. Nykyisin paikalla on muun muassa parkkipaikka.

Toisessa ratkaisussa on kaupunkimaiset korttelipihat, toisessa korttelien nurkat ovat auki. Asukkaita tulisi luonnosvaihtoehdosta ja pysäköintiratkaisusta riippuen 460–590.

Kerrosluku vaihtelee eteläosan neljästä pohjoisreunan seitsemään.

Uusia vaihtoehtoja pysäköintiin

Molemmista luonnosvaihtoehdoista on alavaihtoehdot, joissa alueen pysäköinti on ratkaistu joko perinteisenä pysäköintitalona tai robottipysäköintinä.

Robottipysäköinnissä auto vietäisiin parkkiin robottitekniikalla. Tämä vaihtoehto vaatisi tilaa perinteistä pysäköintiä vähemmän.

Myös alueen jalankulku- ja pyöräily-yhteyksiä halutaan parantaa tulevaisuudessa.

Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Architects
Viitesuunnitelman vaihtoehdossa 1 kerrostalokorttelien nurkat ovat auki.

Viitesuunnitelman vaihtoehdossa 1 kerrostalokorttelien nurkat ovat auki.

Sairaala laajenee

Asemakaavatyön tavoitteena on mahdollistaa Hatanpään kantasairaalan laajentaminen suunnitelmien mukaisesti. Lue lisää tästä. Puistosairaala voisi laajentua nykyisten rakennusten itäpuolelle uuden Boijenkadun varrelle. Laajennuksiin voisi sijoittua myös palveluasumista.

Ajatuksena on, että puistosairaalan nykyiset rakennukset voitaisiin korvata myöhemmin kolmekerroksisilla rakennuksilla.

Historialliset säästetään

Puistoalueilla oleville vanhoille suojeltaville rakennuksille on tarkoitus merkitä omat tontit, joiden pääkäyttötarkoituksena on olla palvelurakennusten korttelialuetta. Tällainen merkintä mahdollistaa rakennusten monipuolisen yksityisen tai yleisen käytön. Historiallisesti merkittävät rakennukset säilytetään.

Asemakaavaehdotus on tarkoitus saada päätöskäsittelyyn tämän vuoden lopulla.

Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisik Architects
Viitesuunnitelman vaihtoehdossa 2 kerrostalokorttelit ovat umpinaisempia kuin ykkösvaihtoehdossa.

Viitesuunnitelman vaihtoehdossa 2 kerrostalokorttelit ovat umpinaisempia kuin ykkösvaihtoehdossa.


Lue myös nämä


Kommentit (8)

  • Nimetön

    Mielestäni vaihtoehto 1 on parempi jossa nurkat on auki, Vaikuttaa hieman avonaisemmalta kuin tuo vaihtoehto 2 joka tuntuu tosi tukkoiselta. Yhteen kommenttiin sanoisin että uudet kerrostalothan ei suuresti syö puistoaluetta vaan tulevat puiston laitamille. Tämä on mukava paikka asua.

  • Nimetön

    Kai joukkoliikenne mietitään myös uusiksi jos alueelle tulee noin paljon uusia asukkaita? Jo nyt on aamuisin välillä tilanne että esim linja 11 ajaa hatanpäällä täynnä kilvillä

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio