Satoja halleja kehotetaan tarkistamaan riskirakenteiden takia: "Jos sitä ei ole osattu tehdä, niin jopa sortumavaara on olemassa"

Tarkastusvastuun laiminlyönnistä ei tule suoria sanktioita.

Markku Mäkinen
Satoja halleja kehotetaan tarkistamaan riskirakenteiden takia: "Jos sitä ei ole osattu tehdä, niin jopa sortumavaara on olemassa"

Kaikki lain piirissä olevat hallit pitää olla tarkastettu huhtikuun 2019 alkuun mennessä. Jos hallia ei ole tarkastettu siihen mennessä, seurauksia ei ole luvassa, mutta vastuu kuuluu kiinteistön omistajalle.

Mikko KuusisaloSTT

Ympäristöministeriö ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ovat kehottaneet varmistamaan yhteensä lähes 400 teräsrakenteista hallia rakenteiden turvallisuusriskin vuoksi.

Ympäristöministeriön Rakennukset ja rakentaminen -yksikön päällikön Teppo Lehtisen mukaan lista lähetettiin huhtikuun alussa.

–Kyse on tyyppihalleista, joissa on ollut joko sortumia tai rakennevaurioita, Lehtinen kertoo STT:lle.

Lista lähetettiin ely-keskuksille, jotka neuvoivat edelleen rakennusvalvontoja ja nämä taas kiinteistöjen omistajia.

Asiasta ensin kertoneen Ylen mukaan toistaiseksi yli 80 hallista on löytynyt riskirakenteita, jotka on kuitenkin suurelta osin korjattu tai korjausta suunnitellaan. Listalla on jäähalleja, maneeseja sekä teollisuus- ja varastokäytössä olevia halleja eri puolilta maata.

–Osaa halleista saattaa koskea niin sanottu hallilaki, jos hallin tai eläinsuojan jänneväli on riittävän pitkä ja pinta-ala on tarpeeksi suuri tai kyseessä on maneesi, Lehtinen sanoo.

Ministeriön ainoa keino asiassa on viedä omistajille tietoa mahdollisista riskeistä, ja sen jälkeen vastuu siirtyy heille, sanoo Lehtinen. Omistaja hankkii rakenneasiantuntijan, joka kykenee hallin tarkastamaan. Jos jotain todella hälyttävää ilmenee, tarkastaja informoi heti sekä hallin omistajaa että viranomaista ja halli menee käyttökieltoon. Mutta varsinaista ilmoitusvelvollisuutta tarkastuksesta kiinteistön omistajalla ei ole.

Maneesin romahdus johti lakiin tarkastuksista

Listalla olevien hallien toimittajana on ollut konkurssiin päätynyt Nordic Hall/Korato tai Muotopeite Oy . Lehtisen mukaan näissä halleissa on ollut selkeitä ongelmia.

–Hallien rakentamisessa on käytetty kolminivelkehiä, joissa on niin paljon niveliä, että niiden jäykistäminen on ihan oma asiansa. Jos sitä ei ole osattu tehdä, niin jopa sortumavaara on olemassa, hän sanoo.

Kaikki lain piirissä olevat hallit pitää olla tarkastettu huhtikuun 2019 alkuun mennessä. Jos hallia ei ole tarkastettu siihen mennessä, seurauksia ei ole luvassa, mutta vastuu kuuluu kiinteistön omistajalle, Lehtinen muistuttaa.

–Olemme lähteneet siitä, että jos halli romahtaa ja joku kuolee, niin siinä on sanktioita sen verran, ettei kukaan halua sitä tunnolleen ottaa.

Lehtinen toteaa, että omistajan raportointivastuu olisi helppo toteuttaa.

–Tarkastuksen yhteydessä kirjoitetaan pöytäkirja. Sen voisi tarjota vaikka aulassa tai verkkosivuilla asiakkaille, jotka näkisivät, että halli on tarkastettu ja hyväksi todettu, hän sanoo.

Laukaassa vuonna 2013 sattunut maneesiturma, jossa kuoli 10-vuotias tyttö, johti lakiin, joka velvoittaa arvioimaan laajarunkoisten hallien rakenneturvallisuutta.


Kommentit (1)

  • Eläköitynyt suunnittelija

    NH sai aikanaan paljon tilauksia halleilleen halvoilla hinnoilla. Osoittautui jo kauan sitten, että hinta perustui puutteelliseen ja mahdollisesti väärään suunnitteluun. Tässä vaiheessa oli jo muutama halli vaurioitunut. Edelleenkään eivät rakennustarkastukset reagoineet mitenkään. Mikä on viranomaisen vastuu tilanteessa, jossa he ”tarkastivat” suunnitelmat (nykykäytäntö on erilainen).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio