100 vuotta sitten

Sata vuotta sitten Finlaysonin tehtaalla siirryttiin nelipäiväiseen työviikkoon, mutta miksi?

Puuvillatehdas antoi työläisille ilmoituksen.

Kuvakaappaus / Kansalliskirjasto
Sata vuotta sitten Finlaysonin tehtaalla siirryttiin nelipäiväiseen työviikkoon, mutta miksi?

Aamulehti sata vuotta sitten.

Tuija SiltamäkiAamulehti

Moni nykyajan toimistotyöläinen haaveilee nelipäiväisestä työviikosta, koska työskentelemällä vähemmän jäisi enemmän aikaa itsensä toteuttamiseen. Sata vuotta sitten tuo onni kohtasi Finlaysonin puuvillatehtaan työntekijöitä.

Tuolloin johto ilmoitti "työläisille", että ensi viikon alusta lukien tehtaalla työskennellään vain neljänä päivänä viikossa, koska raaka-aineista on pulaa. Sata vuotta sitten moiseen vähennykseen ei välttämättä osattu suhtautua yhtä riemuisasti kuin nykyään, mutta hei, ainakin he saivat perjantait ja lauantait vapaiksi.

Lue täältä, mitä muuta sata vuotta sitten tapahtui.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Töiden vähenerminen tarkoitti alenevaa palkkatuloa ja muutenkin tiukilla eläneet pienipalkkaiset työläiset joutuivat taloudellisiin vaikeuksiin. Suomen itsenäistyttyä viljan tuonti Venäjältä romahti ja maa ajautui elintarvikepulaan. Syntyi levottomuuksia joiden eskaloituminen johti katastrofiin.

  • Nimetön

    Vanhat tehtaan patruunat pitivät huolta työväestä. Eivät sulkeneet tehtaita kokonaan. Lyhennetty viikko ja työpäivä oli parempi ratkaisu kuin ”pakkoloma”.
    Myös Aaltosen kenkätehtaalla tehtiin lyhennettyä päivää, kun kenkien menekki hiljeni.
    Vaari oli kenkätehtaalla töissä 40v, eikä päivääkään pois töistä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio