Särkänniemen entinen delfiinikouluttaja: Laumaa ei voi yhdistää muiden delfiinien kanssa

Anni TolonenAamulehti

Särkänniemen delfiinien siirtäminen Kreikkaan olisi virhe. Tätä mieltä on Särkänniemen delfiinien entinen kouluttaja Johanna Kuuluvainen.

Särkänniemi on jo saanut luvat delfiinien siirtämiseen kreikkalaiseen Attikan eläinpuistoon Suomen ympäristökeskukselta, mutta lopullinen määränpää on vielä avoinna. Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä kertoi kesäkuussa Aamulehdelle, että delfiinien lopullinen kotipaikka selvinnee vasta elokuussa. Ainoa vahvistettu ehdokas on Attikan eläinpuisto, jota useat eläinsuojelujärjestöt ovat kritisoineet muun muassa delfiinikuolemien vuoksi.

Uusi lauma aiheuttaisi välienselvittelyä

Siirtoa Kreikkaan on perusteltu muun muassa sillä, että uudessa vesipuistossa Särkänniemen delfiinit saisivat suuremman lauman ja elää oikeassa merivedessä. Särkänniemen delfiinejä 26 vuotta kouluttanut Johanna Kuuluvainen on siirron hyvistä puolista eri mieltä.

- Lauman matriarkka Veera on sellainen tapaus, ettei sitä voi laittaa laumaan toisten naaraiden kanssa. Siitä koituisi kovia välienselvittelyjä ja Veera pätkisi toisen delfiinin kunnolla. Laumaa ei voi yhdistää muiden delfiinien kanssa.

Attikan omistava Jean-Jacques Lesueur on kertonut haluavansa puistoon uroslauman. Näin Attikan ei tarvitsisi huolehtia delfiinien lisääntymisestä. Lesueurin mukaan Veera mahtuisi porukkaan, sillä lauman ainoa naaras on ehkäisyllä.

Leevin ja Eevertin kouluttaja ei kuitenkaan pidä mahdollisena sitä, että Veeran ja Delfin kanssa koko elämänsä eläneet delfiininuorukaiset hyväksyisivät laumaansa vieraita uroksia helposti.

- Nuoret pojat olisi pitänyt siirtää jo 10–15-vuotta uuteen naaraslaumaan alfauroksiksi, jos siirtoja on pakko tehdä.

Kouluttajan mukaan siirron hinta saattaisi olla kova myös Veeran iän takia. Kukaan ei voi luvata tai tietää ennalta, että lauman vanhimmat, noin 38-vuotias Veera ja noin 36-vuotias Delfi kestäisivät siirron. Jo vuorokauden kuljetus voi olla iäkkäille eläimille rankka.

Nuoret eläneet vain sisätiloissa

Kuuluvainen on huolissaan myös kreikkalaisen Attikan meriveden vaikutuksista delfiininuorukaisiin. Särkänniemen delfiinilauman nuorimmaiset ovat eläneet koko elämänsä suljetussa tilassa, puhtaassa vedessä. Delfinaarion vesi on suodatettua, eivätkä delfiinipojat ole koskaan altistuneet meriveden bakteereille tai taudeille. Niille ei siis ole kehittynyt luonnonvaraisille eläimille luontaista vastustuskykyä.

Merestä suoraan otettu vesi olisi uhka myös lauman vanhimmille, sillä ne ovat eläneet suljetussa tilassa delfinaariossa jo vuodesta 1985.

- Merivesialtaaseen tottunut delfiini on turvassa tartunnoilta, mutta kuinka kävisi Eevertille ja Leeville, sitä tässä ihmettelen, Kuuluvainen toteaa.

Olisiko delfiinien lopettaminen eläinten kannalta paras ratkaisu?

- Kukaan ei uskalla sanoa sitä ääneen, en minäkään. Mutta kuka vastaa delfiinien kunnosta tulevassa sijoituspaikassa? Olisi kamalaa tappaa terveitä eläimiä vain koska raha puhuu. Särkänniemen velvollisuus olisi hoitaa delfiinit loppuun asti, kun ne kerran tänne on tuotukin.

Kuuluvaista mietityttää myös Kreikan lainsäädäntö. Kreikan parlamentti äänesti vuonna 2012 eläinsuojelulain puolesta, joka kieltää eläinten käyttämisen sirkus- ja viihdenäytöksissä. Lailta kuitenkin puuttuu viimeinen leima, eli sitä ei käytännössä vielä valvota mitenkään.

- Jos laki tiukentuu ja esitykset lopetetaan, kuinka delfiinien ylläpito Kreikassa kustannetaan? Jos delfiinit eivät tuo lipputuloja, miten niille käy?


Lue myös nämä


Kommentit (28)

  • duunari

    Missä nykyiset kouluttajat on? Tehkää juttu nuiden arjesta, päivittäin pitää leikkiä oli katsojia tai ei. Eiks niitä vois olla ratkaisua odotellessa? Jos vaik ne estäjät maksais tuon..

  • Menolippu

    Lähetetään se toimitusjohtaja Seppälä sinne kreikkalaiseen Attikan eläinpuistoon vaikka nyt vuodeksi ensin ja annetaan delfiinien polskutella Särkänniemessä jonne ne kuuluvat.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet