Salaiset rengasreseptit paljastavat: Nokian Renkaat antoi väärää tietoa vuosien ajan

Nokian Renkaat on valmistanut renkaita Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan samoilla resepteillä. Renkaita on kuitenkin myyty eri tuotteina. Rengassarjojen hintaero on ollut kuluttajille satoja euroja.

Salaiset rengasreseptit paljastavat: Nokian Renkaat antoi väärää tietoa vuosien ajan
Taneli KoponenAamulehti

Nokian Renkaat on kertonut vuosien ajan väärää tietoa valmistamistaan henkilöautojen renkaista. Yhtiö on väittänyt valmistavansa Pohjoismaihin erilaisia renkaita kuin Keski-Eurooppaan, vaikka todellisuudessa renkaita on valmistettu kahdelle eri markkina-alueelle samoilla resepteillä.

Tieto käy ilmi Aamulehden haltuunsa saamista kymmenistä Nokian Renkaiden rengasresepteistä, jotka ovat peräisin yhtiön tehtaalta Venäjän Vsevolozhskista. Reseptejä on käytetty tuotannossa ainakin vuosina 2010-2013. Valtaosa Nokian Renkaiden henkilöautonrenkaista valmistetaan Venäjällä.

Nokian Renkaat on saanut toimintatavallaan huomattavan taloudellisen hyödyn. Kuluttaja on maksanut samalla reseptillä valmistetusta rengassarjasta satoja euroja enemmän Suomessa kuin vaikkapa Keski-Euroopassa. Renkaita on myyty eri markkinointinimillä.

Saman reseptin käyttäminen tarkoittaa sitä, että renkaiden kulutuspinnan kumisekoitus on ollut samanlainen. Kumisekoituksella on keskeinen merkitys renkaiden toiminnassa, koska se vaikuttaa muun muassa renkaan kulutuskestävyyteen ja pito-ominaisuuksiin. Osassa renkaista myös pintakuvio on ollut sama eri markkina-alueilla.

Samalla rengasreseptillä on valmistettu esimerkiksi Nokian Hakka Black- ja Nokian zLine-kesärenkaita, joissa kumiseoksen lisäksi myös renkaan pintakuviointi on ollut samanlainen.

Markkinoinnissaan Nokian Renkaat on johdonmukaisesti myynyt renkaita kahtena eri tuotteena. Hakka Blackin on kerrottu sopivan Pohjoismaiden olosuhteisiin ja zLinen Keski-Eurooppaan.

Esimerkiksi vuoden 2012 vuosikertomuksessa Nokian Renkaat kertoo Hakka Blackin tuovan "viileää suorituskykyä pohjoiseen kesään". Vastaavasti Nokian zLine-kesärenkaiden kerrotaan "etenevän miellyttävän vakaasti Keski-Euroopan vaihtelevissa olosuhteissa". Vuoden 2014 vuosikertomuksessa Nokian zLinen kerrotaan olevan erityisesti "Keski-Euroopan markkinoille täsmätty rengas".

Nokian Renkaiden tuoteinformaatiosta huolimatta useat tukkurit ovat tuoneet Suomen markkinoille myyntiin Keski-Euroopasta hankkimiaan Nokian zLine-renkaita.

Aamuleht i selvitti rengaskauppiaiden hinnastoista, että Hakka Blackia on myyty Suomessa vuosien ajan huomattavasti kalliimmalla kuin zLinea. Vuoden 2013 hinnastojen perusteella hintaero on ollut neljän renkaan sarjaa kohden noin 30 prosenttia. Hintaero on huomattava, vaikka Nokian Hakka -renkaisiin sisältyykin Hakkaturva, joka korvaa yhden vuoden sisällä ostohetkestä tapaturmaisesti rikkoutuneen renkaan.

Syyskuussa tehdyn vertailun perusteella esimerkiksi rengaskoon 205/50 R16 Hakka Black on tällä hetkellä Suomen markkinoilla yli 250 euroa saman kokoista Nokian zLinea kalliimpi. Rengasonline-verkkokaupasta tilattuna zLine-rengassarja maksaa 477 euroa. Vastaavasti Hakka Black-rengassarjan hinta on Nokian Renkaiden tytäryhtiön Vianorin verkkokaupassa 729 euroa.

Britannian Ebay:ssa hintaero on vieläkin suurempi. Zline-rengassarja maksaa siellä 380 euroa. Hintoihin on laskettu mukaan renkaiden asennus.

Hakka Blackin ja zLinen lisäksi samaa reseptiä on käytetty lukuisissa muissakin renkaissa. Samalla reseptillä on valmistettu esimerkiksi Nokian Hakka Blue- ja Nokian Line-renkaita. Samaa reseptiä on käytetty myös Hakka H, Nokian Nordman-, Nokian H- ja i3-renkaissa.

Aamulehd en neljästä eri verkkokaupasta tekemien koeostojen perusteleella myynnissä on edelleen ainakin vuosina 2014-2015 valmistettuja Nokian Renkaita. Verkkosivuiltaan Nokian Renkaat on poistanut kaikessa hiljaisuudessa tietoja renkaiden eroista. Yhtiön nokianrenkaat.fi -sivuston historiatiedoista käy ilmi Nokian Renkaiden kertoneen syksyllä 2015, että Hakka-kesärenkaiden kulutuspintasekoitukset on räätälöity toimimaan pohjoisissa olosuhteissa. Lause on kuitenkin sittemmin poistettu kuluttajamarkkinointiin keskittyvältä sivulta. Yhtiön verkkosivuille on lisätty teksti, jonka mukaan "aiemmin eri tuoteryhmissä on voitu jonkin aikaa käyttää myös samaa kulutuspinnan kumisekoitusta".

Nokian Renkaat on tehnyt vuosia erinomaista tulosta. Pohjoismaat muodostivat peräti 40 prosenttia Nokian Renkaiden myynnistä vuonna 2014.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli noin 1,4 miljardia euroa ja liikevoittoprosentti 21,8. Nokian Renkaat teki liikevoittoa 296 miljoonaa euroa.


Lue myös nämä


Kommentit (60)

  • Sensaationhakuista verrata Vianorin ja Rengasonlinen hintoja keskenään

    Artikkelin uskottavuus kärsii. Rengasonlinen suositushinnat kappaleelta tänään (mallille 205/50R16) zLine 121€ vs Black 153€. Lisäksi Rengasonlinen hintoihin pitää lisätä toimituskulut ja asennuksen hinta, sillä Vianorin hinta 729€ on alle asennettuna. Ero on huomattava Rengasonlinen sisälläkin, eikä lukijaa tarvitsisi johtaa harhaan vertailukelvottomilla luvuilla.

  • Nimetön

    Rengaskauppias tiesi jo 2006 että Korealaiset on ihan yhtä hyvät mutta 80€ halvemmat. Harmi kun Nokian ja autolehtien mainoslappuja ei tullut laitettua talteen aikoinaan, niissä oli valetta tuutin täydeltä kun muistelen niitä lukeneeni. Saisi Nokia palauttaa juksuttamalla saamansa ylihinnan asiakkailleen.
    Rengastestien ja markkinoinnin mukaan Nokialaisilla renkailla varustetun auton piti esimerkiksi pysähtyä lyhemmällä matkalla kuin muilla renkailla. Ja tämä maksoi mutta juuri tämä oli valetta.
    Ehkä huijaavia rengastehtaita riittää, mutta on kyllä jokunen rehellinenkin jäljellä. Bridestoneja saa muuten ostaa Japanissakin tehtynä ja venäläisiä halvemmalla.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio