Sairaanhoitaja kertoo, miten auttamiseen voi jäädä koukkuun

Hanna Majanen on jo yhdeksän vuotta kiertänyt maailmalla Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyössä. Nyt on aika levätä läheisten kanssa kotona Lempäälässä.

Emil Bobyrev
Sairaanhoitaja kertoo, miten auttamiseen voi jäädä koukkuun

Hanna Majanen viettää joululomaa kotona vanhempiensa luona. Edellinen reissu päättyi kolmisen viikkoa sitten, seuraava siintää jossain vuoden alkupuolella. Majanen on valmiina lähtöön, kun apua tarvitaan.

Marja AaltioAamulehti

Sudanin kuuma sää ei yllättänyt Hanna Majasta syksyllä yhdeksän vuotta sitten. Hän osasi odottaa, että asuinolot avustuskeikalla köyhään afrikkalaismaahan eivät ole luksusta. Mutta sitä hän ei osannut odottaa, miten pienilläkin teoilla oli suuri vaikutus ihmisten elämään.

Lempäälästä kotoisin oleva Majanen työskentelee sairaanhoitajana Ruotsissa. Hän tekee töitä myös Lääkärit ilman rajoja -järjestölle. Järjestö lähettää hoitohenkilökuntaa ja muita työntekijöitä paikkoihin, joissa tarvitaan apua nopeasti.

Majanen on ollut avustuskeikalla jo kahdeksan kertaa yhdeksän vuoden aikana. Pisin reissu oli tuo ensimmäinen matka eteläiseen Sudaniin. Se kesti yhdeksän kuukautta. Lyhyimpiä eli kuuden viikon mittaisia ovat olleet matkat ebola-alueille.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö valmistaa työntekijöitään kohtaamaan perillä odottavan toisenlaisen todellisuuden.

- Ei sitä silti osaa kuvitella etukäteen, millaista perillä on. Kun lähdin ensimmäisen kerran Sudaniin, en ollut koskaan aikaisemmin käynyt Afrikassa.

Sillä matkalla Majanen lähti avuksi paikalliseen sairaalaan. Sisällissodan runtelemassa maassa ei ollut tarjolla kovin paljon terveydenhoitoa. Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustustyöntekijät auttoivat paitsi hoitamalla potilaita, myös kouluttamalla henkilökuntaa ja avaamalla sairaalaan uusia osastoja.

Majanen muistelee, miten sairaalaan tuli malariaa sairastava lapsi, joka oli todella huonossa kunnossa. Lapsi sai lääkettä. Seuraavana aamuna, kun Majanen palasi töihin, lapsi oli paljon parempi ja hymyili hoitajalle.

- Silloin tajusin, miten pieneltä tuntuvalla teolla voi olla suuri vaikutus. Ilman lääkettä lapsi olisi kuollut.

Ruotsiin 2002

Majanen lähti Ruotsiin töihin vuonna 2002. Sairaanhoitajien työllisyystilanne ei ollut silloin kovin hyvä, mutta Ruotsissa töitä oli tarjolla.

Melkein samantien hän ryhtyi etsimään mahdollisuuksia lähteä mukaan avustustyöhön. Lääkärit ilman rajoja -järjestön toiminta tuntui sopivalta hänelle, sillä se on puolueeton suhteessa uskontoihin tai politiikkaan.

Alunperin Majanen ajatteli tehdä vain pari reissua, mutta auttamiseen jää koukkuun.

- Kai tämä on itsekästäkin. Työ antaa niin paljon, että siitä tulee hyvä olo. Voi kuulostaa hullulta, mutta olen onnellinen, kun olen työkeikalla katastrofialueella.

Joskus kotiinpaluu on vaikeampaa kuin työskentely äärioloissa. Kotona Majanen huomaa, miten kaikki on lopulta hyvin, mutta samalla hän ahdistuu siitä, että ettemme tajua, miten hyvin asiat Pohjoismaissa ovat.

Yhtä tärkeää kuin potilaiden auttaminen, Majaselle on kohdemaassa olevien kollegoiden auttaminen. Esimerkiksi ebolan kanssa kamppailevien lääkäreiden ja hoitajien työ on todella raskasta.

- Heille on tärkeää, että joku haluaa tulla auttamaan.

Majanen muistuttaa, että avustustyöntekijä voi palata kotiin ja levätä matkan rasituksista. Paikalliset lääkärit ja hoitajat elävät katastrofin keskellä koko ajan, ja jaksavat siitä huolimatta tehdä työtä.

Matkoillaan Majanen on myös oppinut hyväksymään, että kaikkia ei voi auttaa. Tunteesta hän pääsee yli ajattelemalla, kuinka montaa kuitenkin voidaan auttaa.

Hanna Majanen

Syntynyt 23.11.1978 Tampereella, lapsuudenkoti Lempäälässä. Asuu Tukholmassa, ei perhettä.

Koulutukseltaan lastensairaanhoitaja, opiskeli Jyväskylässä. Työskentelee Ruotsissa Huddingen sairaalaan ensiavussa. Työskennellyt aiemmin Astrid Lindgrenin lastensairaalassa.

Työskentelee hoitajana Lääkärit ilman rajoja -järjestössä. Matkat kestävät kuudesta viikosta yhdeksään kuukauteen.

Lääkärit ilman rajoja on vuonna 1971 perustettu puolueeton lääketieteellinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka auttaa sotien, konfliktien, maanjäristysten ja muiden katastrofien uhreja.

Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999 saanut järjestö toimii yli 60 maassa. Järjestöllä ei ole toimistoa Suomessa, mutta suomalaiset voivat hakea työhön Tukholman toimiston kautta.

Lisää tietoa järjestöstä osoitteessa lakareutangranser.se.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio